Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω,

 Περνάμε και επισήμως στη χειμερινή ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου. ....

Η φετινή αλλαγή συνοδεύεται από μεγάλη σύγχυση κυρίως λόγω της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανασταλεί οριστικώς η εναλλαγή ανάμεσα σε θερινή και χειμερινή ώρα. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2019 για να αποφασίσουν την πορεία που θα ακολουθήσουν σχετικά με το μέτρο.
Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας
Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας.  Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.
Τη δεκαετία του '70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
Τα πλεονεκτήματα της χειμερινής και τα πλεονεκτήματα της  θερινής ώρας;
Σύμφωνα με τον γερμανό δημοσιογράφο Γενς Έμπερτ, «καλή η θερινή ώρα, αλλά μόνο για το καλοκαίρι. Τον χειμώνα θα μας δυσκόλευε ακόμη περισσότερο να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Ήδη με τη χειμερινή ώρα ο ήλιος ανατέλλει στις οκτώ ή ακόμη και στις εννιά στη βόρεια Γερμανία. Αν ίσχυε μονίμως η θερινή ώρα, πάμε μία ώρα αργότερα. Ε, δεν είναι και το καλύτερο ξεκίνημα για τη μέρα μας. Και όποιος έχει παιδιά, ξέρει πόσο δύσκολο είναι να τα ξυπνήσουμε τον χειμώνα. (...) Επιπλέον, η χειμερινή ώρα ανταποκρίνεται καλύτερα στον βιορυθμό μας».
Υπέρ της θερινής ώρας δηλώνει ο δημοσιογράφος Μόριτς Στάντλερ. Γιατί όπως επισημαίνει «σε μία γερμανική πόλη είναι κορυφαία η ποιότητα ζωής τις ζεστές καλοκαιρινές βραδιές, ακόμα και η Κολωνία ή το Αμβούργο θυμίζουν λίγο Μεσόγειο. Είναι σπάνια όμως αυτά τα ωραία βράδια και αν καθιερώναμε μονίμως τη χειμερινή ώρα, θα τελείωναν μία ώρα νωρίτερα...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου