Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

ΤΟ "ΠΑΡΑΠΟΝΟ" ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙ ΦΩΚΙΔΟΣ (Κείμενο - φωτογραφίες Γεώργιος Καραχάλιος)

ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙΟΥ

"Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, της Ιστορίας και της Εθνικής Αντίστσης",
που κατάντησε 
"Μνημείο αδιαφορίας, αδράνει- ας, ετσιθελισμού και ωχαδερφισμού".....
Χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και ποδηλάτων, παιδότοπος, χώρος παρασκευής φαγητών και ανάπαυσης από διερχόμενους Ρομά,χώρος έκθεσης προϊόντων από πλανόδιους μικροπωλητές, αλλά και  χώρος αγοραπωλησίας από πλανόδιους μανάβηδες που εκθέτουν τα προϊόντα τους πάνω στα περιβάλλοντα πέτρινα πεζούλια...
Ακόμα και χώρος αφισοκόλλησης για πανηγύρια και για οργανοπαίχτες!!!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
Μήπως είμαστε για  τα πανη- γύρια με ό,τι αυτό υπονοεί, σηματοδοτεί και οριοθετεί;
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαυρολιθαρίου, η Αντιδήμαρχος Καλλιέων, ο Δήμαρχος Δελφών, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερει- ακής Ενότητας Φωκίδας ακούνε, βλέπουν, αντιλαμβάνονται, κατανοούν την σημασία του"Διατηρητέου Μνημείου"που είναι ένα από τα δύο μοναδικά (μαζί με την Πουρνάρα της Καστριώτισσας) στο Νομό Φωκίδας, αλλά και το ΜΟΝΑΔΙΚΟ στην Ελληνική Επικράτεια, που συμβολίζει την εθνική ενότητα-συμφιλίωση των Ελλήνων στους αγώνες τους εναντίον των κατακτητών ;...


Έχουν περάσει ήδη έξι χρόνια(!) από την τελετή ανακήρυξης του"Μνημείου" και άλλα τέσσερα χρόνια(!) από τη δημοσίευσης της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 35 / 4-2-2014 ),η οποία αναλυτικά καθορίζει τα έργα (εργασίες) που πρέπει να γίνουν για την προστασία την ανάδειξη και του Μνημείου, όπως :

1. ΣΗΜΑΝΣΗ 

" Κρίνεται αναγκαία η σήμανση του Μνημείου με αριθμό κατάλληλων Πινακίδων προσανατολισμού και ενημέρωσης.
Τουλάχιστον τέσσερις πινακίδες κατεύθυνσης πάνω στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, οι οποίες θα δίνουν την κατεύθυνση προς το Μαυρολιθάρι και θα πληροφορούν για την παρουσία του Μνημείου.
Αυτές οι πινακίδες θα τοποθετηθούν σε όλες τις διασταυρώσεις που μεσολαβούν μεταξύ της περιοχής μελέτης και της εθνικής οδού Ιτέας – Λαμίας, στη διασταύρωση προς Μαυρολιθάρι περιοχή Καλλιέων), στην είσοδο του οικισμού Μαυρολιθαρίου και στη θέση της εισόδου.
Μια πινακίδα ενημερωτική πλησίον του Μνημείου, στην οποία θα αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με την κήρυξη του συγκεκριμένου δέντρου ως "Διατηρητέου Mνημείο", όπως ιστορικά και φυσιολογικά στοιχεία και επίσης θα αναγρά.φεται ο Κανονισμός Λειτουργίας.
Θεωρείται σκόπιμη η μετακίνηση των πινακίδων απαγόρευσης στάθμευσης,που βρίσκονται στο πέτρινο πεζούλι γύρω από τον Πλάτανο του Μαυρολιθαρίου, σε σημείο όπου δεν θα εμποδίζουν τη θέα προς το Μνημείο, αλλά να καθιστούν σαφή την απαγόρευση στάθμευσης κάτω από το δέντρο."

2. ΦΩΤΙΣΜΟΣ
"Ο φωτισμός του Μνημείου θα πρέπει να είναι διακριτικός και λιτός, ώστε να αναδεικνύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,το Μνημείο μέσα στο περιβάλλον του, κατά τις νυχτερινές ώρες. Πρέπει να φωτίζεται κατάλληλα ο κορμός και η κόμη του δέντρου, χωρίς όμως να χρησιμοποιούνται δυνατοί προβολείς που μπορεί να προκαλέσουν όχληση στα πουλιά που κουρνιάζουν. 
Ο φωτισμός του Μνημείου πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης, ώστε να διασφαλιστεί ένα άρτιο και λειτουργικό αποτέλεσμα."

3. ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ
" Σημαντική θεωρείται η δράση της προβολής του μνημείου και γενικότερα της ιστορίας του Μαυρολιθαρίου, με στόχο την προσέλκυση ξένων και ελλήνων επισκεπτών με ποικίλα ενδιαφέροντα.
Ένα τέτοιο έντυπο ενημερωτικού χαρακτήρα θα συγκεντρώνει ιστορικές, πολιτιστικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές πληροφορίες για την περιοχή και επίσης θα συμπεριλαμβάνει αγγλική μετάφραση.
Κατ`αρχήν, θα πρέπει να εκδοθεί ένα τέτοιο ενημερωτικό Φυλλάδιο σε 1000 αντίτυπα."

Αντ' αυτών, τι κάνανε όλοι οι παραπάνω αρμόδιοι; Απλούστατα:
Τοποθέτησαν, ύστερα από πιέσεις και δημοσιεύματα,μια..."μικροσκοπική" Επιγραφή της ιστορίας του Μνημείου, η οποία είναι δύσκολο  ναδιαβαστεί, καθώς οιενδιαφερόμενοι θα  πρέπει να...κάνουν "επίκυψη"(!)... πόσο μάλλον να πληροφορηθούν πως απαγορεύεται η στάθμευση, καθώς αναγράφεται στην τελευταία σειρά και τα γράμματα άρχισαν να.. "ξεθωριάζουν".
Μια "μικροσκοπική Επιγραφή" απαξίωσης του Μνημείου και που  συνάμα δε συνάδει με τη σημασία του ΜΝΗΜΕΙΟΥ και της Ιστορίας του ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙΟΥ!!! 
Μία πινακίδα σήμανσης στην είσοδο του χωριού, που θυμίζει..."παιδικές κατασκευές".
Προχειρότητα,βιασύνη και μιζέρια απέναντι στην Ιστορία και στους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ !!!..

Έλεος!!!! 
Και μη διανοηθεί κανείς από τους παραπάνω αρμόδιους να ισχυριστεί πως "χρήματα δεν υπάρχουν ", γιατί... "τα χιλιάδες Ευρώ για ...τραπεζώματα,καλά κρατούν" !!!..
Ακόμα και στη σημερινή περίοδο της Κρίσης!!! 

Και το τελευταίο : 

Εκλογές, οσονούπω, επίκεινται...και έχουν το χρόνο να επανορθώσουν.
Ίδωμεν...και έπεται συνέχεια...

Μαυρολιθάρι Φωκίδος 16-8-2018
Γεώργιος Καραχάλιος
ΠΗΓΗ: epikourositeas.blogspot.com

Από την τελετή ανακηρύξεως του μνημείου το 2012



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου