Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Το πρωτάθλημα αρχίζει!

Εχει πλάκα ότι η έναρξη του πρωταθλήματος στην Ελλάδα είναι είδηση: μέχρι χθες, εικοσιτέσσερις ώρες πριν την έναρξή του το πρωτάθλημα ήταν στον αέρα εξαιτίας...

κάποιων ασήμαντων καυγάδων ανάμεσα στην ΕΠΟ, την Σουπερλίγκα, την Φουτμπολ λιγκ και το Υφυπουργείο Αθλητισμού, που, όπως σε όλες τις Μπανανίες της Γης λειτουργεί σαν Υπουργείου Ποδοσφαίρου και συνεχώς κάνει παρεμβάσεις – κατά κανόνα για λόγους ψηφοθηρικούς.

Θα γίνει ένα προβλέψιμο πρωτάθλημα – είναι το μόνο βέβαιο. Θα το διεκδικήσουν ο ΠΑΟΚ,   η πρωταθλήτρια ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός. Με το μάτι, όλοι οι υπόλοιποι  μοιάζουν,  στα ίδια με πέρυσι – κάποιοι, όπως ο Παναθηναϊκός φαίνονται και είναι αποδυναμωμένοι. Σαφώς ευχάριστο γεγονός είναι οι επιστροφές του Αρη και του ΟΦΗ: έλειψαν πολύ από την κατηγορία, αλλά δεν αρκούν οι δυο τους για να περιμένουμε κάτι πιο θεαματικό από πέρυσι. Το πρωτάθλημά μας θα είναι και φέτος χαμηλού επιπέδου και δύσκολα θα καλυτερεύσει. Ενας σοβαρότατος λόγος είναι ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης άνοιξε τα ταμεία της ΕΡΤ για να χρηματοδοτήσει ΠΑΕ σχεδόν χρεοκοπημένες. Με την κίνησή του αυτή συντηρεί το πρωτάθλημα που έχουμε: αυτό το πρωτάθλημα που χρόνια τώρα έχει βυθιστεί στο απόλυτο τέλμα. Την Παρασκευή η Ξάνθη ανακοίνωσε πως για το παιγνίδι της με τον ΠΑΟ, ίσως το πιο ενδιαφέρον της αγωνιστικής, δεν θα εκδώσει καθόλου εισιτήρια!

 Εχουμε ένα πρωτάθλημα, που ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟ ή ΑΕΚ θα πουλούσαν την ψυχή τους στο διάβολο για να το κερδίσουν και θα το πανηγύριζαν σαν να κέρδιζαν το Τσάμπιονς λιγκ: ο Ολυμπιακός επειδή το έχει κερδίσει πολλές φορές είναι πιο «χορτασμένος». Ωστόσο, παρόλο που υπάρχει αυτό το δεδομένο, για το ίδιους τους αγώνες του πρωταθλήματος μας, το ενδιαφέρον του κόσμου όλο και μειώνεται. Είναι σαν οι περισσότεροι να θέλουν να δουν πως το έργο θα τελειώσει, χωρίς να θέλουν καλά καλά να δουν το έργο! Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του πρωταθλήματός μας: μια μεγάλη μερίδα του κόσμου το βαριέται, πριν καν αρχίσει, κι ο λόγος είναι οι ίδιοι οι αγώνες του. Το έργο δεν είναι της προκοπής. Απόδειξη ότι οι συζητήσεις, που συνοδεύουν το πρωτάθλημά μας, σπανίως έχουν να κάνουν με τα αγωνιστικά του: πέρυσι παραλίγο να κοπεί η χώρα στα δύο γιατί διακόπηκαν τα ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στην Τούμπα και ο τίτλος κρίθηκε στα χαρτιά. Κι όμως, παρά το τρομερό ενδιαφέρον για αυτές τις εξωαγωνιστικές και δικαστικές περιπέτειες, όταν το πρωτάθλημα ξεκίνησε, πάλι τα γήπεδα ήταν όλα σχεδόν άδεια.

Φέτος το καλοκαίρι η Σουπερλίγκα πήρε ένα σκληρό μάθημα: ζητούσε χρήματα από τα κανάλια νομίζοντας πως αυτό που προσφέρει είναι το καλύτερο τηλεοπτικό προϊόν στην Ελλάδα. Γρήγορα κατάλαβε ότι δεν είναι. Αν ήταν, θα γέμιζαν τα γήπεδα ασφυκτικά: τα μεγάλα γεγονότα ο κόσμος δεν θέλει να τα βλέπει στην τηλεόραση – ζωντανά θέλει να τα παρακολουθεί. Όταν είναι πεσμένα τα εισιτήρια, πως μπορεί να είναι ψηλά οι τηλεθεάσεις; Η αποτυχία να βρεθούν από την τηλεοπτική αγορά χρήματα νομοτελειακά θα δημιουργούσε ένα σοβαρό προβληματισμό: θα υπήρχε μια πιθανότητα να λειτουργήσουν οι κανόνες της αγοράς, όπως παντού στον πολιτισμένο κόσμο. Και κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Βασιλειάδης για να συντηρήσει όλη αυτή την μιζέρια: Το κράτος, επί της ουσίας, χρηματοδοτεί μια βαρετή τηλεοπτική παραγωγή που λέγεται ελληνικό πρωτάθλημα επιτρέποντας σε όσους σε αυτή συμμετέχουν να γίνουν χειρότεροι, με εγγυημένα έσοδα από το Κράτος.

Καλή σεζόν να έχουμε. Καλό ποδόσφαιρο δεν θα δούμε. Τουλάχιστον να έχουμε ευκαιρίες να συζητάμε: έτσι κι αλλιώς το ελληνικό πρωτάθλημα το συζητάμε περισσότερο από όσο το παρακολουθούμε...
Για την αντιγραφή 
Ν.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου