Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Οι πιο φονικές πυρκαγιές του 21ου αιώνα


Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, που έχουν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, είναι οι πιο φονικές του 21ου αιώνα στον κόσμο μετά από εκείνες που σκότωσαν 173 ανθρώπους στην Αυστραλία το 2009, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.....

Η Αυστραλία το 2009
Τουλάχιστον 173 άνθρωποι πεθαίνουν στις πυρκαγιές που ξεσπούν σε θάμνους στη νοτιοανατολική Αυστραλία, κυρίως στην πολιτεία Βικτόρια, θύμα το Σαββατοκύριακο της 7ης Φεβρουαρίου του 2009 του συνδυασμού εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας.
Ολόκληρες πόλεις και περισσότεροι από 2.000 σπίτια ισοπεδώνονται.
Η φωτιά μαίνεται για πολλές εβδομάδες προτού περιοριστεί χάρη στην κινητοποίηση χιλιάδων πυροσβεστών και εθελοντών.
Η Ελλάδα το 2007
Στα τέλη Αυγούστου του 2007, πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές καταστρέφουν 2.500.000 στρέμματα στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια προκαλώντας 77 θανάτους στο πέρασμά τους.
Πολλά θύματα πεθαίνουν στην προσπάθεια να φύγουν μέσα στον πανικό από χωριά που έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες, ενώ απειλείται η περιοχή της Ολυμπίας.
Η Πορτογαλία το 2017 και το 2003
Εξήντα τέσσερις άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από 250 τραυματίζονται στη διάρκεια μιας τεράστιας δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 17 Ιουνίου 2017 στο Πεντρογκάο Γκράντε, στο κέντρο της χώρας, η οποία επεκτείνεται στη συνέχεια σε γειτονικές περιοχές.
Ένα μεγάλο μέρος των θυμάτων πέθαναν μέσα στα αυτοκίνητά τους, που είχαν εγκλωβιστεί στις φλόγες.
Μέσα σε πέντε ημέρες, η φωτιά κατακαίει περίπου 460.000 στρέμματα δάσους και θάμνων.
Η Πορτογαλία είχε πληγεί και το 2003 από τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονταν για εβδομάδες στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών προκαλώντας 20 θανάτους. Σχεδόν 4.250.000 στρέμματα έγιναν στάχτη.
Το Ισραήλ το 2010
Η χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία του Ισραήλ προκάλεσε 44 θανάτους στις 2 Δεκεμβρίου 2010. Τα θύματα, στην πλειονότητά τους εκπαιδευόμενοι φύλακες σε φυλακή, εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά σε ένα λεωφορείο. Μέσα σε τέσσερις ημέρες η φωτιά θα καταστρέψει σχεδόν 50.000 στρέμματα του εθνικού πάρκου του λόφου Καρμέλ (βόρεια).
Η Ρωσία το 2015 και το 2010
Τον Απρίλιο του 2015, 34 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στα μέσα Απριλίου σε έκταση 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Σιβηρία.
Ξεκινώντας από την Χακάσια (στο νότιο τμήμα της Σιβηρίας) οι πυρκαγιές, που κατέστρεψαν 2.000 σπίτια, έφθασαν μέχρι τη Μογγολία, περίπου 200 χλμ. νότια, και συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο μέχρι τα σύνορα με την Κίνα, σύμφωνα με το ρωσικό τμήμα της Greenpeace.
Πέντε χρόνια πριν, το 2010, το δυτικό τμήμα της χώρας, που αντιμετώπιζε πρωτοφανή καύσωνα και ξηρασία, είχε καταστραφεί από πυρκαγιές που προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 60 ανθρώπων από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου. Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια στρέμματα δάσους, βάλτων και θάμνων καταστράφηκαν και ολόκληρα χωριά κάηκαν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2003
Είκοσι δύο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο στο Μεξικό, χάνουν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που μαίνονται στην Καλιφόρνια, τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου 2003. Μέσα σε δύο εβδομάδες, 3.000.000 στρέμματα βλάστησης καίγονται, 3.576 σπίτια καταστρέφονται και 100.000 άνθρωποι απομακρύνονται από τις εστίες τους.
Πιο πρόσφατα στην Αριζόνα, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, 19 πυροσβέστες χάνουν τη ζωή τους την 1η Ιουλίου 2013 ενώ δημιουργούσαν αντιπυρική ζώνη για να σταματήσουν την επέκταση μιας τεράστιας πυρκαγιάς.
Πυρκαγιές που έμειναν στην Ιστορία
Η πιο φονική δασική πυρκαγιά στον κόσμο φαίνεται να ήταν εκείνη του Οκτωβρίου 1871 στο Πέστιγκο (Ουισκόνσιν, ΗΠΑ, που προκάλεσε από 800 έως 1.200 θανάτους. Η φωτιά, που είχε ξεσπάσει στο δάσος πολλές ημέρες νωρίτερα, κατέστρεψε μέσα σε μερικές ώρες αυτή την κωμόπολη των 1.700 κατοίκων και κατέστρεψε και άλλα χωριά σε μια έκταση 5.000.000 στρεμμάτων.
Τον Μάιο του 1987, η πιο μεγάλη δασική πυρκαγιά στην πρόσφατη ιστορία της Κίνας προκάλεσε τουλάχιστον 119 θανάτους στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Πενήντα μία χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι.
Με τον βαρύ απολογισμό της των 82 θανάτων, η πυρκαγιά που ξέσπασε τον Αύγουστο του 1949 στις Λαντ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, εξακολουθεί να παραμένει στη μνήμη. Τα θύματα, πυροσβέστες, εθελοντές και στρατιωτικοί, εγκλωβίστηκαν κυριολεκτικά σε ένα σύννεφο καπνού που προκάλεσε μια απότομη αλλαγή της κατεύθυνσης και της έντασης των ανέμων.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Πριν αρχίσουμε να κυνηγάμε τρελούς πυρομανείς με στουπιά που αλωνίζουν τα δάση, πράκτορες του Ερντογάν, πράκτορες κάθε είδους που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, “οικοπεδοφάγους”, ιπτάμενα κουκουνάρια ή ακόμη και εξωγήινους, θα σας παραπέμψω στα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Καθημερινά στη χώρα μας, σημειώνονται δεκάδες δασικές πυρκαγιές κατά τη θερινή περίοδο. Το μαθαίνουμε ποτέ; Όχι. Το μόνο που μαθαίνουμε είναι, εάν κάποια από αυτές λάβει μεγάλες διαστάσεις. Ενδεικτικά: 29 Δασικές πυρκαγιές στις 20 Ιουλίου, 30 Δασικές πυρκαγιές στις 21 Ιουλίου, 39 Δασικές Πυρκαγιές στις 22 Ιουλίου και 47 στις 23 Ιουλίου.

    Εάν λοιπόν κάποιος γενικότερα κάνει μια στατιστική αριθμού πυρκαγιών και θερμοκρασίας, θα διαπιστώσει ότι τα μεγέθη αυτά, συσχετίζονται σ’ ένα μεγάλο βαθμό! Εκτός από την αυτανάφλεξη, που συμβαίνει κυρίως σε ακραίες συνθήκες, έχουμε κι άλλα αίτια:

    1. Τα σκουπίδια που είναι πεταμένα παντού στα δάση και ιδίως πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια: Όταν ο ήλιος βρεθεί σε συγκεκριμένη θέση, ακόμη κι αν δεν κάνει ιδιαίτερη ζέστη, το μπουκάλι μπορεί να λειτουργήσει ως μεγενθυντικός φακός και να βάλει φωτιά μέσα σε λίγα λεπτά στα ξερόχορτα. Οι καιρικές συνθήκες, αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα μετά. Η φωτιά μπορεί να σβήσει επιτόπου σε λίγα λεπτά, ή να κάψει τη μισή Αττική σκοτώνοντας δεκάδες κόσμου.

    2. Αναμμένα τσιγάρα.

    3. Το κακοσυντηρημένο δίκτυο της ΔΕΗ (μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα είχαν αυτό το αίτιο, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Πάρνηθας).

    4. Ανθρώπινες δραστηριότητες: Μπάρμπεκιου στο αυθαίρετο, φωτιές μελισσουργών (περίπτωση Υμηττού), τα κόλλυβα που βράζει η γιαγιά έξω (περίπτωση Ηλείας), εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης (περίπτωση νότιας Εύβοιας). Πίσω από τις περισσότερες μεγάλες πυρκαγιές, θα βρείτε τέτοιες αιτίες. Λίγες είναι πραγματική δολιοφθορά.

    5. Άλλες φωτιές μπαίνουν εσκεμμένα: Περιοχή ΗΔΗ χαρακτηρισμένη ως αιολικό πάρκο, καίγεται, ως η γρηγορότερη μέθοδος αποψίλωσης. Το ίδιο, για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβάστε την ανάρτηση του Αδωνη Γεωργιάδη και να τον χαίρονται οι θαυμαστές του:
    ''Μόνον ευχαριστίες αξίζουν από έναν Δεξιό σαν και μένα προς τον πρώτο Πρωθυπουργό της Αριστεράς μετά και το σημερινό. Φαντάζεστε πόσα χρόνια αγώνα θα χρειαζόμουν για να πείσω τους Έλληνες ότι πιο μανιακοί με την εξουσία και αναίσθητοι από αυτούς δεν υπάρχουν; Και ήρθε ο Αλέξης...''
    Σε αυτόν έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας να σώσει τη χώρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή