Την Κυριακή 1 Ιουλίου 2018 στη Στρώμη, με την συμμετοχή και του αντιπροέδρου της Βουλής κ Γ Βαρεμένου,
θα γίνει η ετήσια εκδήλωση μνήμης στη σπηλιά της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ. .....
Η Σπηλιά της Στρώμης ή της Εθνικής Αντίστασης, βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από το χωριό, στην Γκιώνα.
Εκεί έγιναν τα σχέδια και οι επαφές για την διοργάνωση της πρώτης μεγάλης αντιστασιακής πράξης του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου που αναπτέρωσε το ηθικό όλων των κατεχόμενων λαών:
Την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, στις 25 Νοεμβρίου 1942.
Στο χωριό Μαυρολιθάρι
έγινε στις 20 του μήνα η κρίσιμη στρατιωτική σύσκεψη όπου ο Άρης, μαζί με τους Ζέρβα και Μάγερς καθόρισαν τις λεπτομέρειες της επιχείρησης.
Η ιστορική διαδρομή των δώδεκα Άγγλων Αξιωματικών και των Αντάρτικων σωμάτων του ΕΛΑΣ του Άρη και του ΕΔΕΣ του Ζέρβα από την Στρώμη στο Μαυρολιθάρι, την Καστριώτισσα και από εκεί μέχρι την γέφυρα του τρένου στον Γοργοπόταμο, αποτελεί μια συναρπαστική ψηλάφηση της σύγχρονης ιστορίας σε μια φύση απαράμιλλης ομορφιάς στην καρδιά της Ελλάδας.
Πάρα πολλοί λάτρεις της περιπέτειας, της ιστορίας, αλλά και της φύσης, την διασχίζουν κάθε χρόνο, ενώ ξεχωριστές εκδηλώσεις γίνονται στην γέφυρα κ στην σπηλιά .
Το μονοπάτι της Εθνικής Αντίστασης, από την Σπηλιά της Στρώμης μέχρι την Γέφυρα στον Γοργοπόταμο, πρέπει να αναδεχθεί και να ταυτιστεί ιστορικά με την διαδρομή προς την σημαντικότερη νίκη της Ελλάδας απέναντι στις δυνάμεις του άξονα κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο.
Με την ανάδειξη της Σπηλιάς και του μονοπατιού θα τονιστεί το ενωτικά μαχητικό πνεύμα του λαού μας, τόσο αναγκαίο διαχρονικά προκειμένου να ξεπεραστούν εμπόδια στο δρόμο για μια Ελλάδα της προκοπής και της κοινωνικής ανάτασης. (πόσο ακόμη η τεχνική μελέτη του μονοπατιού θα αργεί;ώστε ο υπουργός κ Φάμελος να χρηματοδοτήσει την κατασκευή μεσα από το πράσινο ταμείο;)
Η περιοχή γνώρισε την βαρβαρότητα των φασιστών μετά την ανατίναξη, ΟΜΩΣ το κύρος της ελληνικής αντίστασης εκτοξεύτηκε κατακόρυφα, όπως και αυτό των αρχηγών της.
Χιλιάδες Έλληνες βγήκαν στο βουνό μαζικά για να πολεμήσουν τον κατακτητή με ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης και ελπίδας για το νικηφόρο αύριο που ερχόταν.
Η συσχέτιση του τοπίου με τη μάχη της Αλαμάνας και τη θυσία του Αθ. Διάκου αλλά και του αντιστασιακού αγώνα με την επανάσταση του 1821 έγινε κοινή πίστη και τραγούδι: «ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει περήφανο χαιρετισμό…».
Την Κυριακή η Στρώμη μας περιμένει .
Η βουλή των Ελλήνων μετά από πρόταση και ενέργειες του βουλευτή του νομού κ Ηλία Κωστοπαναγιώτου έχει υπό την αιγίδα της την εκδήλωση.
Ας είμαστε εκεί...και ας θυμώμαστε πως
...η ιστορική μνήμη δεν είναι απλά αναμνήσεις, αλλά πρέπει να προτείνει και να δίνει λύσεις, που τονώνουν την ομοψυχία και την ενότητα του λαού, στις δύσκολες σημερινές εποχές.
Χρήστος Βανδώρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.