Στα τέλη Μαΐου του 1941 είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, που ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την κατάληψη της Κρήτης.....
Ο Μανώλης Γλέζος (γ. 9/9/1922) και ο Λάκης Σάντας (γ. 22/2/1922) ήταν δύο νεαροί φοιτητές, που δάκρυζαν, όπως και χιλιάδες Αθηναίοι, βλέποντας τη γερμανική σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη. Το χιτλερικό σύμβολο προκαλούσε την ελληνική υπερηφάνεια. Έπρεπε, λοιπόν, να κατέβει…
Ο Μανώλης Γλέζος (γ. 9/9/1922) και ο Λάκης Σάντας (γ. 22/2/1922) ήταν δύο νεαροί φοιτητές, που δάκρυζαν, όπως και χιλιάδες Αθηναίοι, βλέποντας τη γερμανική σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη. Το χιτλερικό σύμβολο προκαλούσε την ελληνική υπερηφάνεια. Έπρεπε, λοιπόν, να κατέβει…
Το παράτολμο σχέδιο γεννήθηκε στο μυαλό τους ένα ανοιξιάτικο σούρουπο στο Ζάππειο, καθώς αντίκριζαν την Ακρόπολη και στρώθηκαν στη δουλειά για να το υλοποιήσουν. Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο. Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης. Γρήγορα, αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.
Το πρωί της 30ης Μαΐου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει. Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους. Οι δύο νέοι αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ. Όπλα δεν είχαν, παρά μόνο ένα φαναράκι κι ένα μαχαίρι. Η ώρα είχε φθάσει 9:30 το βράδυ. Η μικρή φρουρά της Ακρόπολης ήταν μαζεμένη στην είσοδο των Προπυλαίων και διασκέδαζε με νεαρές Ελληνίδες, που πουλούσαν τον ερωτά τους, πίνοντας μπύρες και μεθοκοπώντας.
Με άγνοια κινδύνου, πήδηξαν τα σύρματα, σύρθηκαν ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και άρχισαν να σκαρφαλώνουν από τις σκαλωσιές, που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές. Φθάνοντας σε απόσταση ολίγων μέτρων από τον ιστό της σημαίας δεν αντιλήφθηκαν κανένα φρουρό και με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν από τον ιστό το μισητό σύμβολο του ναζισμού. Ήταν μία τεράστια σημαία, διαστάσεων 4x2 μ. Είχαν φθάσει πια μεσάνυχτα. Οι δύο «κομάντος» δίπλωσαν και πήραν μαζί τους τη σημαία και ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη, χωρίς και πάλι να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς, που συνέχιζαν τη διασκέδασή τους.
Με έκπληξη η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό. Οι γερμανικές αρχές πανικοβλημένες διέταξαν ανακρίσεις. Μόλις στις 11 το πρωί ανάρτησαν μια νέα σημαία στον κενό ιστό.
Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.
Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ιδρύθηκαν οι δύο μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος συνελήφθη τρεις φορές από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει, ενώ ο Λάκης Σάντας ξέφυγε από τους διώκτες του και κατετάγη στον ΕΛΑΣ.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr
Μπορεί να μη σου πούνε τα λόγια του Καβάφη:
΄΄ Ανδρείοι σεις που πολεμήσατε και πέσατε ευκλεώς ,
τους πανταχού νικήσαντες μη φοβηθέντες.
Άμωμοι σεις, αν έπταισαν ο Δίαιος κι ο Κριτόλαος.
Όταν θα θέλουν οι Έλληνες να καυχηθούν,
‘’Τέτοιους βγάζει το Έθνος μας΄΄ θα λένε
Για εσάς. Έτσι θαυμάσιος θάναι ο έπαινός σας.-‘’
Μπορεί να μη σου πούνε τέτοια λόγια γιατί χρόνια τώρα αποκρύπτουμε σε αυτό τον τόπο τους ήρωες. Γιατί αυτοί θα αποκαλύψουν τους προδότες όπως :
Τον στρατηγό Τσολάκογλου, που παρέδωσε τη χώρα χωρίς κυβερνητική εντολή στους Γερμανούς ναζί εισβολείς, τον στρατηγό Καβράκο, που παρέδωσε την Αθήνα στους εισβολείς (αλήθεια το στρατόπεδο της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών στ α Τρίκαλα φέρει ακόμη το ονομά του ;).
Αποκρύπτουμε τον Σαράφη, τον Ζέρβα, τον Ψαρρό, που άσχετα με τις ιδεολογικές τους αντιπαραθέσεις ξεκίνησαν αγνά τον αγώνα ενάντια στον κατακτητή. Δεν αναδεικνύουμε την προσφορά τους για να είμαστε ΄΄ουδέτεροι΄΄ . Έτσι, όμως αφήνουμε το χώρο στους επίορκους, στους συνεργάτες των κατακτητών, στους γερμανοτσολιάδες, στους βασανιστές στα μακρονήσια, στους μετέπειτα πρωτεργάτες ή συνεργάτες της χούντας, στους ΄΄τζαμπατζήδες΄΄ της ελευθερίας που κατακλύζουν τη δημόσια ζωή.
Την 30η Μαίου του 1941, όταν ξεκίνησες με τον Μανώλη Γλέζο να κατεβάσετε το μισητό σύμβολο του κατακτητή, σαν πρώτη αντιστασιακή πράξη στην Ευρώπη, δεν περιμένατε και δεν επιδιώξατε αμοιβές και οφίτσια.
Όταν απελευθερώθηκε ο τόπος δεν περιμένατε να σας βασανίσουν οι δοσίλογοι στην Ικαρία και τη Μακρόνησο. Στη διάρκεια της χούντας δεν περιμένατε διώξεις. Μετά την μεταπολίτευση δεν περιμένατε να δείτε σε δημόσιες καίριες θέσεις συνεργάτες της χούντας, ούτε και τώρα ακόμη.
Εν έτει 2011, δεν περίμενες Λάκη Σάντα, τον γερμανικό οικονομικό εθνικισμό και νεοφιλελευθερισμό να κυριαρχεί στην Ευρώπη.
Τέτοια πρότυπα χρειάζεται ο τόπος τέτοιες ώρες.
Καλό ταξίδι γενναίε σύντροφε. Και νάσαι σίγουρος ότι θα έρθει η ώρα που θα λένε για σένα σ΄αυτόν τον τόπο ΄΄ τέτοιους βγάζει το Έθνος μας΄΄.