Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Δύο πρωτεύουσες τολμούν και προχωρούν ένα βήμα πιο μπροστά από τα κράτη τους

Αθήνα και Σκόπια έδωσαν χθες και επισήμως τα χέρια, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο με την υπογραφή του μεταξύ τους Συμφώνου Συνεργασίας από τους δημάρχους Γ. Καμίνη και Π. Σιλέγκοφ.....

Ενα Σύμφωνο με ισχυρό συμβολισμό, που στη δεδομένη κρίσιμη συγκυρία στέλνει ένα σαφές μήνυμα: ο ορθολογισμός μπορεί να επικρατήσει των στερεοτύπων εφόσον ο στόχος είναι η αμοιβαία πρόοδος.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεργαστούμε, επιδιώκοντας από κοινού ένα καλύτερο μέλλον για τις κοινωνίες μας. Ο χρόνος κυλάει γρήγορα, η πρόοδος περνάει δίπλα μας, δεν πρέπει να χάσουμε το τρένο», είναι μια χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του κ. Καμίνη, με τον ομόλογό του κ. Σιλέγκοφ να εστιάζει στο ότι οι δύο πόλεις έχουν μεγαλύτερο τμήμα της ιστορίας που τους ενώνει παρά που τους χωρίζει, θυμίζοντας την ελληνική συνδρομή στην περίπτωση του σεισμού το 1963.
Οι δύο πόλεις συμφώνησαν να προχωρήσουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για μια σειρά αξόνων.
Μεταξύ άλλων: ζητήματα διοίκησης, αστική ανάπτυξη, ανθεκτικότητα των πόλεων, προστασία του περιβάλλοντος, πολιτισμός, τουρισμός, καινοτομία και ψηφιακή αναβάθμιση.
Ολα αυτά, ενώ η δημοτική αρχή των Σκοπίων ετοιμάζεται να αλλάξει την εικόνα της πόλης, αποσύροντας αγάλματα που τοποθετήθηκαν στην περίοδο Γκρούεφσκι.
Ο λόγος για τα 39 γλυπτά και πλήθος άλλα μνημεία που δίνουν στην πρωτεύουσα της γειτονικής πόλης ένα προφίλ αρχαϊκής «γλυπτοθήκης».
Τόσα πολλά «που έχω αρνηθεί να τα μετρήσω», σχολίασε ο ίδιος ο κ. Σιλέγκοφ στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την υπογραφή του Συμφώνου.

Πρόκειται για έργα τα οποία κόστισαν 700 εκατ. ευρώ (ο αρχικός τους προϋπολογισμός ήταν μόλις 80 εκατ. ευρώ) και «έκλεψαν το μέλλον της πόλης», σύμφωνα με τον δήμαρχο Σκοπίων, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι στα έργα αυτά υπεισέρχονται εγκληματικές υποθέσεις.
Η κυβέρνηση Ζάεφ έχει κατηγορήσει την -προηγούμενη- κυβέρνηση Γκρούεφσκι για αδιαφανή χρηματοδότηση των έργων αυτών. Ας σημειωθεί ότι οι συζητήσεις στην πρωτεύουσα τις γειτονικής χώρας καταλήγουν σε εκτιμήσεις ότι... έρχονται αποκαλύψεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Σε ποια κατεύθυνση θα είναι οι αλλαγές που θα επιλέξει για την πόλη του ο κ. ΣιλέγκοφΣύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η πόλη να επιστρέψει στην αρχική της μορφή.
<Προτιμώ να συζητώ για το μέλλον των παιδιών μας από το να μιλάω για το παρελθόν των προγόνων μου>
Ελπίζουμε η άποψη  αυτή ενός πολιτικού της νέας γενιάς,  μακρυά από μικροκομματικές αγκυλώσεις και συμφέροντα,βοηθήσει στη συνεργασία και ειρήνη των δύο γειτονικών λαών. 

8 σχόλια:

  1. Πως γινεται ενα κρατιδιο το οποιο εχει τεραστια οικονομικα και λειτουργικα προβλημα,οπως αυτο τον σκοπιων,να ξοδευει 700 εκατ.ευρω για γλυπτα;;; Ποιος χρηματοδοτει αυτες τις ενεργειες και για ποιο λογο;;; Ποιοι ευνοουνται απο αυτο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ακραίοι υπερ συντηρητικοί κύκλοι,εθνικιστές πατριδοκάπηλοι,όπως οι αντίστοιχοι δικοί μας που διοργανώνουν συλλαλητήρια μίσους του τύπου ,να φάμε τους Τούρκους ,να πάρουμε την Πόλη,να διαλύσουμε τους Σκοπιανούς. Αυτοί υπάρχουν σε όλα τα κράτη συντηρούν την ένταση και φυσικά τους εξοπλισμούς σε όφελος των λίγων.
      Διαχρονικό και δοκιμασμένο σκηνικό.

      Διαγραφή
    2. O ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΚΡΑΙΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ,ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ,ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. Ο 3:04 ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ (ΑΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΟΛΟΙ ΥΠΟΠΤΕΥΟΝΤΑΙ ΠΟΙΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ). ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ! ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΣΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΜΙΣΟΥΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ,ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ,ΤΟ ΜΙΣΟΣ,ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.

      Διαγραφή
    3. Η συνάντηση και οι τοποθετήσεις των δημάρχων δείχνουν μίσος? Μίσος έχει το μυαλό κάποιων που το παίζουν μάγκες αλλά στα δύσκολα θα αφήσουν άλλους να βγάλουν τα κάστανα απ τη φωτιά. .

      Διαγραφή
    4. Πολυ ακυρο αυτο που γραφεις. Αυτο καταλαβες εσυ απο αυτο που γραφει ο 4:34; Συμφωνω αφανταστα οτι μισος εχουν καποιοι και το παιζουν μαγκες εκ του καναπε και με την καβατζα ισως του μηνας μπαινει μηνας βγαινει και πολυ καλα κι'ολας και οχι σε χωραφια και οικοδομες. Παντα ο απλος λαος και οι βιοπαλεστες βγαζουν τα καταστανα απο την φωτια,εννοειται! Μισος και διχονοια υπαρχει στο σχολιο του 10:28 (να υποθεσω οτι εισαι εσυ φυσικα). Μισος μεταξυ δημαρχων δεν υπαρχει σιγουρα,υπαρχει σιγουρα συμφερων και δολος (ας μας αποδειξουν το αντιθετο). Για το καλο των λαων δεν γινεται τιποτα. Μεγαλος μαρτυρας η ιστορια γενικα και η θητειες των 2 δημαρχων.

      Διαγραφή
  2. Έχεις γνώση για τον Σκοπιανό Δήμαρχο? Τότε έχεις και για τον προηγούμενο της εποχής Γκρούεφσκι. Άρα θα ξέρεις ότι δεν ήταν θέμα σκοτεινής χρηματοδότησης αλλά όπως γίνεται και στό τόπο μας,ρεμούλες υπερτιμολογήσεις και αρπαχτές. Όλες οι άλλες συνομωσιολογίες μας βολεύουν να το παίζουμε πατριώτες εκ του ασφαλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω γνωση απο αυτα που βλεπω και διαβαζω για αυτον,δεν ειμαι και κολλητος του. Ας μας αποδειξει ο ιδιος ο Σκοπιανος Δημαρχος τι προθεσεις εχει. Επαναλαμβανω οτι μεγαλος μαρτυρας ειναι η ιστορια,απο αυτη δεν μπορει να ξεφυγει κανεις. Αν το να ρωταει καποιος που βρηκαν τα χρηματα οι σκοπιανοι για τα εργα που εφτιαξαν και καποιος να υποπτευεται οτι κατι κρυβεται απο πισω απο την συμφωνια των δημαρχων,ειναι συνομωσιολογια,τοτε μαλλον εχουμε δικτατορια και δεν μπορει καποιος ουτε να ρωτησει κατι ελευθερα απο οτι φαινεται. Εαν καθομασταν ολοι και "χαυταμε" αυτα που βλεπουμε θα ημασταν πατριωτες; Εσυ δηλαδη εισαι o πατριωτης και ο εξυπνος και τα ξερεις ολα και εμεις δεν ειμαστε πατριωτες και ειμαστε συνομωσιολογοι; Σε πειραξε τοσο πολυ που καποιος εχει αποριες; Αληθεια,εσυ που μιλας για ρεμουλες,υπερτιμολογησεις και αρπαχτες δεν εισαι συνομωσιολογος με βαση αυτα που λες η σε βολευει να βαφτιζεις εσυ οποιον σε συμφερει συνομωσιολογο;

      Διαγραφή
    2. Και για να κλείσουμε το θέμα και να λυθούν οι απορίες σου, έχω κάποια γνώση σαν μόνιμος κάτοικος Σκοπίων εργαζόμενος σε Ελληνικών συμφερόντων εταιρεία -ξέρεις κάνουμε δουλειές με τους κακούς Σκοπιανούς-εκεί δεν έχουμε βέβαια πρόβλημα.Καλά να περνάτε .

      Διαγραφή