Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου. .....

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

ΚΑΣΤΡΟ ΣΤΑ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑ Νομός Φωκίδας, Στερεά Ελλάδα

Παρουσιάζει ο Βίκτωρ Σαμπώ
Τα Καστέλλια είναι χωριό της Φωκίδας με 549 κατοίκους. Το όνομά του το πήρε από το Καστέλλι, το κάστρο, τα ερείπια του οποίου υπάρχουν σε λόφο σε μικρή απόσταση από το χωριό, που βασικά είναι ένας πύργος με μικρό περίβολο.....

Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Η θέση Λογγιές είναι στη μέση της κοιλάδας που σχηματίζεται ανάμεσα στον Παρνασσό και τη Γκιώνα καθώς κυλάει ανάμεσά τους ο ποταμός Πίνδος και σε απόσταση περί τα 3 χλμ νοτιοδυτικά του χωριού Καστέλλια. Χαρακτηριστικό της θέσης Λογγιές (ή Λογγιά) είναι ένας πλάτανος στη μέση του ασαφαλτοστρωμένου δρόμου.
Το κάστρο βρίσκεται σε βραχώδη πυραμιδοειδή λόφο πάνω από το σημείο αυτό. Στον ίδιο λόφο βρίσκονται και τα απομεινάρια της ακρόπολης της αρχαίας Πίνδου. Το κυρίως τμήμα της αρχαίας πόλης πάντως βρίσκεται στην απέναντι πλαγιά από την άλλη μεριά του ποταμού, κοντά στο εκκλησάκι Άγιος Γεώργιος.
Η μικρή κοιλάδα του ποταμού Πίνδου στην άκρη της οποίας είναι το χωριό Καστέλλια, στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Δωρίς. Εδώ είχαν εγκατασταθεί οι Δωριείς στην αρχή της «Καθόδου των Δωριέων» στην Ελλάδα και πιστεύεται πως από εδώ πήραν το όνομά τους.
Ιστορία
Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το κάστρο. Σύμφωνα με κάποιες πηγές κτίστηκε τα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας όταν η περιοχή ανήκε στον Φράγκο «βασιλέα» της Θεσσαλονίκης Βονιφάτιο τον Μομφερατικό ή Bonifacio del Monferrato, (εκ των ηγετών της Δ’ Σταυροφορίας) ο οποίος μετά την άλωση του 1204 είχε αρπάξει και τη Βαρωνία των Σαλώνων, με έδρα την Άμφισσα.
Ο βασικός του ρόλου πρέπει να ήταν ο έλεγχος του περάσματος ανάμεσα στα δυο βουνά και η επιτήρηση της περιοχής στην μεθόριο με το Δεσποτάτο της Ηπείρου.

Πηγές. Αλέξανδρος Καλαντζής. Κάστρα της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου