Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

ΉΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΟΓΕΦΥΡΟ


Παρουσιάζει ο Βίκτωρ Σαμπώ

Δεξιά πώς ήταν πριν την κατάρρευση το εκπληκτικό φυσικό γεφύρι της Ηπείρου και αριστερά πώς δείχνει τώρα, μετά την κατάρρευση, το σημείο που αποτελούσε ένα απ' τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς πόλους έλξης στην περιοχή.....


Ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης, το Θεογέφυρο πέρασε από χθες το πρωί στην ιστορία, καθώς λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών υποχώρησε και κατέρρευσε.
Το Θεογέφυρο αποτελούνταν από μεγάλες πέτρες που σχημάτιζαν το γεφύρι που χρησιμοποιούσαν επί πολλά χρόνια οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής για τις μετακινήσεις τους, ενώ έχει χαρακτηρισθεί ως Αρχαιολογικός χώρος και αποτελούσε πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών και επισκεπτών. Ήταν ένα τοξωτό πέτρινο γεφύρι με πλάτος 3 με 4 μέτρα και ύψος 20 μέτρα, που αποτελεί μοναδικό δημιούργημα της φύσης. Από κάτω του ρέει ο ορμητικός Καλαμάς, ο μεγαλύτερος ποταμός της περιοχής.
"Δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για το μεγάλο κατολισθητικό φαινόμενο που θα ακολουθούσε  εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών στην περιοχή, δήλωσε στην κάμερα του epirus-tv-news ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος, σημειώνοντας πως δεν ήταν δυνατή η ανθρώπινη παρέμβαση, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση του μοναδικού αξιοθέατου της φύσης’’.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κάποια γυναίκα άφησε το νεογέννητο παιδί της και διέσχισε το ποτάμι, μέσω ξύλινης γέφυρας για να επισκεφτεί κοντινό μοναστήρι. Τότε, ξέσπασε καταιγίδα, ο ποταμός φούσκωσε και παρέσυρε την ξύλινη γέφυρα. Η γυναίκα παρακάλεσε τον Θεό να τη βοηθήσει να επιστρέψει εγκαίρως στο παιδί της για να το ταΐσει. Ξαφνικά, τα νερά υποχώρησαν και σχηματίστηκε γεφύρι, το οποίο ονομάστηκε από τους ντόπιους «γεφύρι του Θεού».
Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, ένας βράχος αποκολλήθηκε ύστερα από σεισμό και σφήνωσε στο πιο στενό σημείο της χαράδρας, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί το πέτρινο γεφύρι.

 Ο δήμος Ζίτσας είναι σε επικοινωνία με τις αρχές για να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Από την Πολιτική Προστασία και το κλιμάκιο των μηχανικών που βρίσκεται επί τόπου εξετάζεται η άμεση λήψη μέτρων, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος και για την γέφυρα τύπου μπέιλι που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Θεογέφυρο.
Πηγή φωτογραφιών: epirus-tv-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου