Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Λαπωνία,ένας κόσμος βγαλμένος από τα παραμύθια!

Η γεωγραφική θέση της Λαπωνίας είναι ενδιαφέρουσα. Είναι το τμήμα της πιο βόρειας  περιοχής της Σκανδιναβίας και της Φινλανδίας που ονομάζεται Αρκτική, τα νότια σύνορα της οποίας είναι κοντά στον αρκτικό κύκλο......
Καταλαμβάνει 98.937 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που αποτελούν περίπου το 39% ολόκληρης της περιοχής της Φινλανδίας. 

  Ο πληθυσμός της Λαπωνίας αριθμεί γύρω στους 203.000 κατοίκους. Η πρωτεύουσα της Λαπωνίας είναι το Rovaniemi με πληθυσμό 34.400 κατοίκους. Άλλες πόλεις είναι το Kemi (25.100 κάτοικοι), το Tornio (23.300 κάτοικοι) και το Kemijarvi (12,000 κάτοικοι). Επιπλέον, υπάρχουν άλλοι 18 δήμοι στη Λαπωνία. Ο χειμώνας στη Λαπωνία είναι βαρύς κι ατέλειωτος, ενώ το καλοκαίρι σύντομο και πολύ ζεστό για τους Λάπωνες. Η άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και ο χειμώνας, έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Η μέση θερμοκρασία στον πιο κρύο μήνα, που είναι ο Ιανουάριος, κυμαίνεται από -11 σε -30°C. Οι λίμνες είναι παγωμένες τουλάχιστον για το μισό χρόνο, από το Νοέμβριο μέχρι το Μάιο, και στη βορειότερη Λαπωνία για τουλάχιστον 7 με 8 μήνες. Η μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο είναι από +12 ως 16°C. Ο ήλιος εμφανίζεται λίγο το χειμώνα. Στον Αρκτικό Κύκλο δεν ανατέλλει καθόλου στις 21 Δεκεμβρίου, την περίοδο του Χειμερινού Ηλιοστασίου. Όσο πιο βόρεια κινείται κανείς πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο, τόσο περισσότερο ανήλια χειμερινή περίοδο συναντά. Στο βορειότερο μέρος της Λαπωνίας, ο ήλιος παραμένει κρυμμένος κάτω από τον ορίζοντα για δύο ολόκληρους μήνες. Το καλοκαίρι, αντίθετα, δε δύει καθόλου για εξίσου μεγάλο διάστημα.
  Στην περιοχή, κυρίως κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, υπάρχουν περισσότεροι τάρανδοι παρά άνθρωποι, δηλαδή περίπου 220.000. Μεγάλη είναι η προσφορά του μεγαλόσωμου τετράποδου( μεταφορικό μέσο, γάλα, κρέας, δέρμα, ενώ τα κέρατά του χρησιμεύουν στην κατασκευή εργαλείων και όπλων). Ζουν σε καθεστώς ημιελευθερίας και φορούν ένα φωσφοριζέ κολιέ, ώστε να διακρίνονται τη νύχτα από τους οδηγούς. Όλοι οι τάρανδοι είναι μαρκαρισμένοι στα αφτιά για να τους αναγνωρίζει ο ιδιοκτήτης τους.
Μερικές φωτογραφίες θα σας εντυπωσιάσουν!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου