Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ - Η ταινία «SUBBURA-Υπόγεια πόλη» του Στέφανο Σολίμα βασισμένη σε αληθινή ιστορία

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
Τετάρτη 8/11 στις 8μμ και ΣΑΒΒΑΤΟ 11/11/ στις 8μμ
Η ταινία «SUBBURA-Υπόγεια πόλη» του Στέφανο Σολίμα βασισμένη σε αληθινή ιστορία....

(προσοχή! η δεύτερη προβολή της ταινίας θα γίνει εκτάκτως Σάββατο γιατί η αίθουσα είναι κατειλημμένη την Παρασκευή)
Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο (μπεστ-σέλλερ) των Κάρλο Μπονίνι (δημοσιογράφος) και Τζιανκάριο ντε Κατάλντο (ποινικός δικαστής), το οποίο με τη σειρά του βασιζόταν σε ένα πραγματικό σκάνδαλο γύρω από τη μάχη ανάμεσα στις μαφιόζικες "οικογένειες" για τον έλεγχο και τη μετατροπή μιας παραθαλάσσιας πόλης έξω από τη Ρώμη σε παράδεισο της παρανομίας. Έκανε μεγάλη εμπορική επιτυχία στην χώρα της, ενώ έχει γυριστεί ομώνυμη τηλεοπτική σειρά όπου παίζει και ο "δικός μας" Γερ. Σκιαδαρέσης.
Το trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=RQShdDl7lRo
ΥΠΟΘΕΣΗ
Στη Ρώμη του 2011, (με πρωθυπουργό τον Σ. Μπερλουσκόνι) το καμπανάκι της οικονομικής κρίσης έχει χτυπήσει ηχηρά. Τον Νοέμβριο του 2011, κι ενώ η πόλη ταλανιζόταν από καταρρακτώδεις βροχές που ανέβαζαν τη στάθμη του Τίβερη σε επικίνδυνα επίπεδα, ο Πάπας Βενεδίκτος ο XVI αποφάσιζε να παραδώσει τη μίτρα του Ποντίφικα. Η στιγμή της εξομολόγησής του στον πιστό του βοηθό, λειτουργεί ως στιγμή έναρξης μιας αντίστροφης μέτρησης για την Αποκάλυψη. Η δράση εκτυλίσσεται σε επτά μέρες.  Ο «Σαμουράι», ένας ισχυρός γκάνγκστερ που ελέγχει τις τοπικές «Οικογένειες», θέλει να μετατρέψει την Όστια, ένα μικρό ανεκμετάλλευτο παραλιακό προάστιο της Ρώμης, σε παράδεισο παρανομίας. Στο πλευρό του ένας διεφθαρμένος βουλευτής, με αδυναμία στις πόρνες και το κρακ, αλλά κι ένας Καρδινάλιος. Όταν όμως μία ανήλικη κοπέλα ξεψυχά στο κρεβάτι του πολιτικού από υπερβολική δόση, ένα ντόμινο εγκλημάτων στρέφει τα ντόπια Αφεντικά εναντίον του Σαμουράι, όλο το σχέδιο κινδυνεύει να καταρρεύσει κι ένας άγριος πόλεμος ξεσπά στην σκιά της διαφθοράς.
«Suburra» ονομαζόταν η πιο κακόφημη πλευρά της Αρχαίας Ρώμης: η περιοχή όπου ήταν συγκεντρωμένα τα πορνεία και οι ταβέρνες που σύχναζαν εγκληματίες, αλλά και οι πολιτικοί που τους συναντούσαν για να ζητήσουν χάρες και να πληρώσουν ή να πληρωθούν για σκοτεινές συνεργασίες.
Παναγιώτης Τιμογιαννάκης (pantimo.gr): Το «Suburra» είναι μάθημα σεναριακής τόλμης. Έργο γεμάτο σασπένς, με εξαιρετικά δουλεμένη πλοκή και χαρακτήρες. Χωρίς να λείπουν, αντίθετα μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, τα ανθρώπινα περιστατικά, οι ανθρώπινες σχέσεις, τα ανθρώπινα δράματα. Μοντέρνα γραμμένο το σενάριο, σύντομες σκηνές, υλικό στον μοντέρ για ρυθμό, πέρασμα διαρκές από το προσωπικό στο κοινωνικό και τούμπλαλιν και μια Ρώμη των περιχώρων, σκοτεινή, ύποπτη , «υπόγεια» και πάντα πλανεύτρα. Δείτε το θεατές, διότι είναι πολύ ωραίο. Έτσι απλά.

Ιωσήφ Πρωϊμάκης (propaganda): Αυτό το περίτεχνο οικοδόμημα του Stefano Sollima είναι ένα καθαρόαιμο γκανγκστερικό έπος που μπλέκει την κοινωνική σάτιρα και τον πολιτικό καυτηριασμό με την σφιχτή αστυνομική πλοκή μιας κινηματογραφικής παράδοσης της οποίας το νήμα οι Ιταλοί έχασαν πίσω στη δεκαετία του ’70. Για καλή τους τύχη, τον μίτο ξαναπιάνει ο σκηνοθέτης της τηλεοπτικής Gomorrah, συντονίζοντας με μαεστρία, στη δεύτερη κινηματογραφική του δουλειά, ένα γαϊτανάκι παράλληλων ιστοριών, που μπλέκονται σε δαιμονισμένο χορό γύρω από την ανάγκη του καθενός να βρει λίγο φως να ζήσει κάτω απ’ τα μαύρα σύννεφα της ηθικής παρακμής και της οικονομικής κατάρρευσης που σκεπάζει σα θυμωμένος ουρανός μια μονίμως βροχερή Ρώμη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου