Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

«Οι Φίλοι της πόλεως των Δελφών», μια συγκινητική αρχή και ένα ευγενές όραμα


ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Υπάρχουν σπίτια, μακριά από την τύρβη των πόλεων, που μόλις τα πλησιάσεις νιώθεις την αύρα του χρόνου που τα τυλίγει. Το σπίτι του Αγγελου και της Εύας Σικελιανού, στους Δελφούς, χτισμένο στη δεκαετία του 1920,.....
γεννημένο μαζί με τη Δελφική Ιδέα, στέκει πάντα εκεί, υποβλητικό μέσα στη σιωπή του, μουσείο του εαυτού του. Ενας λόγος επιπλέον για να το επισκεφθεί κανείς τώρα είναι η έκθεση χαρακτικής με τίτλο «Προμηθεύς» που λειτουργεί μέσα στο σπίτι του Σικελιανού, προπομπός μιας σειράς πρωτοβουλιών για μια νέα σχέση με την πόλη των Δελφών, την ιστορία, τους κατοίκους, το χθες και το αύριο. «Οι Φίλοι της πόλεως των Δελφών» έχουν γεννηθεί και διεκδικούν την προσοχή μας.
Στέκομαι με σεβασμό μπροστά σε πρωτοβουλίες πολιτών όπως είναι αυτή η κίνηση, που σεμνά, με λιγοστές δυνάμεις αλλά τεράστια αφοσίωση στον σκοπό, επιχειρεί να εμφυσήσει πνευματικότητα και κίνηση ιδεών στους Δελφούς. Να εμπλουτίσει με τις δικές της δυνάμεις αυτό που ήδη υπάρχει αλλά και να του δώσει και νέα αιμοφόρα αγγεία. Στο σπίτι του Σικελιανού, όπου στεγάζεται το Μουσείο Δελφικών Εορτών, η έκθεση χαρακτικής Ρουμάνων καλλιτεχνών, όλα από την προσωπική συλλογή του Λεωνίδα Κουρσούμη, του ανθρώπου που έχει αφιερωθεί στην αναζωπύρωση της πνευματικής κίνησης στους Δελφούς, είναι δείγμα μιας άλλης στάσης, χαμηλών και ουσιαστικών τόνων. Η επισκεψιμότητα είναι ήδη υψηλή. Μόνο την Κυριακή οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 170 (η έκθεση διαρκεί έως τις 30/10). Υπάρχει μια τεράστια δυνατότητα στον τόπο αυτόν.
Εχοντας αυτό κατά νου, ο Λεωνίδας Κουρσούμης, άνθρωπος που επιθυμεί να εξακτινώσει μία σειρά δράσεων στους Δελφούς, έχοντας υπόψη τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες, έχει ήδη προκηρύξει –μαζί με τους συνεργάτες του– έναν φωτογραφικό διαγωνισμό που απηχεί ακριβώς την ιδέα και τον λόγο ύπαρξης των «Φίλων της πόλεως των Δελφών». Ο διαγωνισμός με τίτλο «Ανάβαση στους Δελφούς» παρακινεί στη φωτογραφική αποτύπωση της σημερινής πόλης των Δελφών (οι συμμετοχές αποστέλλονται στο librarylk@yagoo.gr έως 30/10/17). «Προσκαλούμε όλους τους φίλους που τους αρέσει η φωτογραφία να συμμετέχουν», λέει ο Λεωνίδας Κουρσούμης. «Οι Δελφοί μπορούν μέσα από το ιστορικό τους προφίλ να δείξουν το σύγχρονο πρόσωπό τους. Η έκθεση των χαρακτικών και η εκστρατεία φωτογράφισης της πόλεως είναι πρώτη από τις πολλές πρωτοβουλίες, με στόχο την προβολή της πόλης ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού για όλο τον χρόνο και ως σημείο αναφοράς πολιτισμού». Το σύνολο των δράσεων ως ένας πρώτος κύκλος ώς τον Μάιο 2018 έχει τίτλο «Διαδρομές των Δελφών».
Οσο περισσότεροι φίλοι γίνουν μέλη στον σύλλογο «Οι Φίλοι της πόλεως των Δελφών» τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η εμβέλεια όσων σχεδιάζονται. Αλλά, όλα θέλουν χρόνο. Οι φίλοι χρειάζονται όπως και οι ιδέες και αντικειμενικά, είναι σπουδαίο σε μια εποχή μεγάλης ευτέλειας να υπάρχει μια ανιδιοτελής κίνηση πολιτών υπέρ μιας «ιδέας». Υπάρχει διάθεση να διοργανώνονται συναντήσεις για λογοτεχνικές, εικαστικές, μουσικές εκδηλώσεις όπως και εργαστήρια, και χώροι της πόλης μπορούν να διατίθενται γι’ αυτόν τον σκοπό. Το παλιό ξενοδοχείο «Απόλλων» είναι ήδη ένα κτίριο που ευγενώς μπορεί να στεγάσει εκθέσεις και δράσεις.
Οσοι λάβουν μέρος στον φωτογραφικό διαγωνισμό θα παρουσιάσουν τις φωτογραφίες τους στην έκθεση που θα ακολουθήσει. «Φωτογραφίζουμε κάθε σημείο της πόλης», λέει ο Λεωνίδας Κουρσούμης. «Τα καφενεία – συνομιλώντας με τους ντόπιους– τα σύγχρονα μπαρ, τα εστιατόρια, τα παραδοσιακά καταστήματα, τα κτίσματα του οικισμού, τον αρχαιολογικό χώρο, το στάδιο, το θέατρο. Φωτογραφίζουμε στη σκιά του Παρνασσού».
kathimerini.gr
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου