ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΗΝ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΜΕ 9 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
(ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ)
Αναδημοσίευση από Polydrosos Parnassou
Μιά απο τις σημαντικότερες μορφές της Ιστορίας του Χριστιανισμού υπήρξε ο Κωσταντίνος.
Μεγαλώνοντας στην αυλή του Διοκλητιανού, έζησε από κοντά τις πολύ συνηθισμένες συγκρούσεις που γινόταν την εποχή εκείνων μεταξύ των Χριστιανών και των Εθνικών. Το γεγονός αυτό του έδωσε την δυνατότητα να διαπιστώσει ότι το ήθος των Χριστιανών ήταν κατάλληλο για να στηριχτεί η αναδιοργάνωση του κράτους, που βρισκόταν σε παρακμή.
Ο Κωνσταντίνος υποστήριξε τους νέους Χριστιανούς , παρ ότι ο ίδιος δεν ήταν Χριστιανός.
Και έμεινε γνωστός για τρεις κοσμοϊστορικές αποφάσεις του:
- Υπέγραψε το διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ. με το οποίο θεσπιζόταν η αρχή ανεξιθρησκίας. Έτσι, για πρώτη φορά ο Χριστιανισμός βρισκόταν υπό την προστασία του αυτοκράτορος (σημ. Ο Μ. Κωνσταντίνος δεν ανακήρυξε το Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας, όπως λανθασμένα αναφέρεται κάποιες φορές. Αυτό το έπραξε αρκετά χρόνια αργότερα ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος). Με την κίνηση αυτή ο διορατικός Μέγας Κωνσταντίνος συνέχιζε την πολιτική του Γαλέριου, που αντιλαμβανόμενος πως οι διωγμοί κάθε άλλο παρά συνέβαλλαν στην εδραίωση της εσωτερικής ειρήνης (Pax Romana), το 311 μ.Χ. τους κατέπαυσε με διάταγμα και εν συνεχεία στα Μεδιόλανα νομιμοποίησε τον Χριστιανισμό ως «επιτρεπομένη θρησκεία», οι οπαδοί της οποίας όφειλαν να προσεύχονται στον δικό τους Θεό για την ευτυχία του κράτους.
- Μετέφερε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη.
- Συγκάλεσε την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, την πλέον καθοριστική για την μετέπειτα εξέλιξη της παγκόσμιας Χριστιανικής Εκκλησίας.
Σε ηλικία 18 ετών έγινε στρατιωτικός φτάνοντας γρήγορα στα ανώτατα αξιώματα του στρατού.Όταν ονομάστηκε Ρωμαίος Αυτοκράτορας με διάφορα διατάγματα σταμάτησε τους διωγμούς των χριστιανών.Και αυτός ήταν ο λόγος που τελικά ονομάστηκε Μέγας.
Στα κείμενα της Εκκλησίας γράφεται πώς ο Χριστός βλέποντας τον αγώνα του και αναγνωρίζοντας τις έντιμες προθέσεις του, θέλοντας να τον βοηθήσει κατά την διάρκεια μιας μάχης, έξω από την Ρώμη, στον αγώνα του κατά του Μαξεντίου και του Λικίνιου, εμφάνισε στον Ουρανό μέσα σε έναν ολόφωτο κύκλο ένα Θεϊκό σημάδι.
Την επιγραφή «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ».
Ο Κωσταντίνος το 330 εγκαινίασε τη νέα πρωτεύουσα του κράτους του, που έκτισε στη θέση της αρχαίας αποικίας των Μεγαρέων, στο Βυζάντιο, στις ακτές του Βοσπόρου και την ονόμασε ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.
Βαπτίστηκε τελικά Χριστιανός σε ένα προάστιο της Νικομήδειας , το 337 λίγο πριν πεθάνει σε ηλικία 65 ετών, φορώντας το λευκό χιτώνα του νεοφώτιστου.
Η Ιστορία ονόμασε τον Κωνσταντίνο Μέγα και η Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και Ισαπόστολο.
Η δράση της μητέρας του Αγίου Κωσταντίνου Ελένης ,που πέθανε σε ηλικία 83 ετών , ήταν επίσης μεγάλη και σημαντική, καθότι βοήθησε να χτιστούν οι πρώτοι μεγάλοι ιεροί ναοί της Χριστιανοσύνης.
Οι Βυζαντινοί έτρεφαν μεγάλη εκτίμηση στον Μέγα Κωνσταντίνο όσο και στην Αγία Ελένη.
Σαν απόδειξη αυτού του γεγονότος κατά το Μεσαίωνα κόπηκαν χρυσά νομίσματα τα οποία ήταν εξαιρετικά δημοφιλή στους Βυζαντινούς, τα περίφημα Κωνσταντινάτα, στα οποία απεικονίζονται ο Μέγας Κωνσταντίνος με την μητέρα του την Αγία Ελένη να κρατάνε ανάμεσά τους τον Ιερό Σταυρό του Χριστού.
Βέβαια είναι φυσικό, για ένα τόσο σπουδαίο πρόσωπο της ιστορίας όπως ο Μέγας Κωνσταντίνος να υπάρχουν πάντοτε και οι αντίθετες γνώμες και απόψεις. Και δεν αποτελεί βέβαια εξαίρεση το πρόσωπο ου Κωσταντίνου.Πολλοί μάλιστα διατείνονται ότι η υποστήριξη του Μεγάλου Κωνσταντίνου στους Χριστιανούς δεν υπήρξε αποτέλεσμα των προσωπικών του θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά απλώς εξυπηρετούσε τις πολιτικές σκοπιμότητες εκείνης της τόσο ταραγμένης περιόδου. Κανένας όμως δεν αμφισβητεί το ότι επι των ημερών του εδραιώθηκε ο Χριστιανισμός.
"Γ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.