Ο καθαρισμός, η φροντίδα του πράσινου, η φύλαξη, η συντήρηση και ο φωτισμός του Πεδίου του Άρεως ήταν αιτήματα των κατοίκων της περιοχής για χρόνια. Το πάρκο αλλά και οι κτιρικές υποδομές που περιλαμβάνονται σε αυτό είχαν εγκαταληφθεί. Το τελευταίο καιρό το Πεδίο του Άρεως αλλάζει μέρα με τη μέρα. Οι συστηματικές προσπάθειες της Περιφέρειας Αττικής αποδίδουν καρπούς και το άλσος παραδίδεται στην κοινωνία...
Φωτογραφίες-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας - Κείμενο: Μαρία Λυκούρα
Μιλώντας με τους ανθρώπους της Περιφέρειας, αυτό που μας τονίζουν εξαρχής είναι ότι «το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολο, είναι ένας διαρκής αγώνας ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το πριν και το μετά. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και προχωράμε σε λύσεις ώστε το Πεδίον του Άρεως, ως δημόσιο αγαθό, να αποδίδεται καθημερινά στους πολίτες με σεβασμό στο αίσθημα ασφάλειας. Δίνουμε καθημερινά μάχη για να αλλάξουμε το πάρκο».
Η διαχείριση των πάρκων και αλσών αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής αποτελεί σύνθετο και πολυπαραγοντικό ζήτημα, που σχετίζεται με αδράνειες και λάθη προηγούμενων περιόδων που συσσώρευσαν προβλήματα και φθορές στις υποδομές του πάρκου, την ανεπαρκή στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών και το γενικότερο δημοσιονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Σήμερα μετά από συστηματική προσπάθεια, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Δίνουμε καθημερινά μάχη για να αλλάξουμε το πάρκο, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και προχωράμε σε λύσεις, αναφέρουν.
Οι κτιριακές υποδομές του Πεδίου του Άρεως έχουν ολοκληρωθεί, με στόχο την απόδοση των ακινήτων σε χρήση. Το μεγάλο Κτίριο Οικονομίδη ως χώρος εστίασης, αναψυχής και πολιτισμού, τα μικρότερα περίπτερα “Γαρδένια” ως αναψυκτήρια και κέντρα πληροφόρησης. Επίσης έχουν παραδοθεί ανακαινισμένες και πιστοποιημένες οι παιδικές χαρές του Πεδίου του Άρεως και του Λόφου Φινόπουλου. Παράλληλα, υλοποιούνται διαρκώς και εργασίες για την αποκατάσταση ζημιών στον αστικό εξοπλισμό και φωτισμό του πάρκου.
Το πάρκο φωτίζεται επιτέλους με επάρκεια στο 95% της έκτασής του. Έχουν επισκευασθεί τα καλώδια και ο υψηλός φωτισμός ενώ γίνεται συστηματική προσπάθεια για επανέλθει ο επιδαπέδιος.
Τα αγάλματα της Αθηνάς και του Κωνσταντίνου έχουν καθαριστεί και φωτίζονται.
Για το πράσινο, υλοποιείται ήδη με επιτυχία εργολαβία με αντικείμενο υπηρεσίες συντήρησης πρασίνου και του περιβάλλοντος χώρου, με το αντίστοιχο πότισμα και κλάδεμα, με στόχο την εξυγίανση αναζωογόνηση και ανανέωσήτου. Όπως μας ενημερώνουν από την Περιφέρεις, έχουν φυτευτεί μέχρι σήμερα 1.810 δένδρα, 11.350 θάμνους, 634 αναρριχόμενα φυτά, 3.044 λουλούδια, ενώ στην περιοχή του ροδώνα φυτεύτηκαν 2.000 τριανταφυλλιές.
Συνεργεία της Περιφέρειας (με 8μηνες συμβάσεις) με βοήθεια από το Δήμο της Αθήνας φροντίζουν την καθαριότητα.
Η περίφραξη του χώρου έχει επεκταθεί, ενώ η φύλαξη του πάρκου σήμερα γίνεται σε εικοσιτετράωρη βάση, με συχνές περιπολίες, από εταιρεία φύλαξης της Περιφέρειας. Αποτρέπει τους βανδαλισμούς και τις κλοπές, εφαρμόζει τον κανονισμό λειτουργίας του πάρκου, το οποίο κλείνει τις βραδινές ώρες (23:00-6:00). Η αστυνόμευση, που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, γίνεται, μετά από σχετική προγραμματική συμφωνία, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για αύξηση του αριθμού των περιπολιών.
Ο χωρος πλέον είναι ανοιχτός στην κοινωνία. Έχει ξεκινήσει πρόγραμμα πολιτιστικών – εκπαιδευτικών – περιβαλλοντικών δράσεων σε συνεργασία με τα γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων Α' Διεύθυνσης Π.Ε Αθηνών και το 18ο Σώμα Προσκόπων. Δεκάδες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και δεκάδες επίσης προγραμματίζονται.
Σε συνομιλίας μας με την Περιφέρεια για τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται στο πάρκο, μας απάντησαν:
«Είναι γεγονός ότι στο Πάρκο συναντάμε τα σκληρότερα φαινόμενα παθογένειας της κοινωνίας μας, με αιχμή του δόρατος τους άστεγους και τα τοξικοεξαρτημένα άτομα. Εμείς στην Περιφέρεια Αττικής προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που εκδηλώνονται με όρους αξιοπρέπειας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, όπως αρμόζει στον πολιτισμό μας. Εργαζόμαστε σε συνεργασία με συναρμόδιους κρατικούς φορείς (ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ) προκειμένου από κοινού να καταρτίσουμε προγράμματα και να υλοποιήσουμε δράσεις αποσυμφόρησης της περιοχής και μείωσης της βλάβης των πολιτών με προβλήματα χρήσης ναρκωτικών ουσιών.»
Ερμίνα Κυπριανίδου: Μια καθημερινή μάχη από το χθες στο σήμερα για να ανοίξουμε δρόμο για το αύριο
Στη συζήτησή μας με την αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, μας τόνισε ότι η διαχείριση των πάρκων και αλσών είναι ένα σύνθετο, πολυπαραγοντικό θέμα, πολύ περισσότερο όταν μιλαμε ένα πάρκο όπως είναι το Πεδίο του Άρεως, μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, εκατοντάδων στρεμάτων, που έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο θέμα που έχει να κάνει με την αναλογία πράσινου προς κάτοικο, στο κέντρο της μητρόπολης, που είναι εξαιρετικά προβληματική, σε σύγκριση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την περιφερειακή διοίκηση, κάναμε μια τεράστια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε χρονίζοντα προβλήματα, όσον αφορά τόσο τις υποδομές όσο και την όλη εικόνα που έδινε το πάρκο ως προς τη χρήση και την αξιοποίησή του από τους συμπολίτες μας.
Δεκάδες εργατοώρες, πολλά εκατομμύρια από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής... Νομίζω, όμως, ότι τώρα είμαστε σε μια επόμενη μέρα, αξίζει πραγματικά τον κόπο να μπει κανείς στο πάρκο, να το περιδιαβεί, γιατί πραγματικά, ειδικά τώρα την άνοιξη, είναι ένα υπέροχο πάρκο.
Η Ερμίνα Κυπριανίδου αναφέρθηκε στις ανακαινισμένες υποδομές, στο ανακαινισμένο Άλσος Οικονομίδη, που θα αποδοθεί για να γίνει χώρος πολιτισμού και αναψυχής, αλλά και στις δύο "Γαρδένιες" που θα δοθούν για αναψυκτήρια. Τόνισε τη σημασία της επάρκειας του φωτισμού.
Στη συνέχεια τόνισε ότι οι εργασίες αποκατάστασης ζημιών είναι μια συνεχής διαδικασία σε ένα ζωντανό πάρκο, που απαιτεί συνεχή συντήρηση και επισκευές, σταθερά και μόνιμα, ώστε να υποστηρίζονται και οι υποδομές και οι δράσεις.
Αναφέρθηκε επίσης στη συντήρηση του πρασίνου και τη συνεχή προσπάθεια για καθαριότητα, που τις χαρακτήρισε ως συνεχή προσπάθεια και στοίχημα. Μας μίλησε επίσης για την αστυνόμευση και τη φύλαξη και τη συνεργασία με το υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η κ. Κυπριανίδου έδωσε επίσης έμφαση στις δράσεις και εκδηλώσεις πολιτισμού και αλληλεγγύης και στη συνεργασία με φορείς και συλλογικότητες, ώστε ο κόσμος να έρχεται σε επαφή με το πάρκο.
Όσον αφορά τα κοινωνικά προβλήματα, και ειδικά τους συμπολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ουσιοεξάρτησης, μας τόνισε ότι αυτά προσεγγίζονται με ανθρωπιά και με όρους αξιοπρέπειας και επιστημοσύνης. Αναφέρθηκε στη συνεργασία με κρατικούς φορείς (ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ) προκειμένου από κοινού να καταρτίσουν προγράμματα και να υλοποιήσουν δράσεις αποσυμφόρησης της περιοχής και μείωσης της βλάβης των πολιτών με προβλήματα εξάρτησης.
Χαρακτήρισε την προσπάθεια να αλλάξει το πάρκο ως «μια καθημερινή μάχη από το χθες στο σήμερα για να ανοίξουμε δρόμο για το αύριο».
Αντρέας Θεολόγου: Παραδίδουμε το πάρκο στους πολίτες
Στη συζήτησή μας με τον περιφερειακό σύμβουλο, Αντρέα Θεολόγου, μας τόνισε ότι το πάρκο ήταν παρατημένο από την προηγούμενη διοίκηση. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανάταξης του πρασίνου και των υποδομών. Τόνισε ότι ήδη η Περιφέρεια προχωρά σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για τα ανακαινισμένα κτίρια του πάρκου. Αναφέρθηκε επίσης στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που φιλοξενεί το πάρκο, αλλά και στις προσπάθειες να έρθει η Περιφέρεια σε επαφή με την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε ο χώρος να φιλοξενεί σχολεία της περιοχής και τα παιδιά να χαίρονται το άλσος. Μας ενημέρωσε επίσης για τις αρδευτικές εργασίες και τις εργασίες συντήρησης των συντριβανιών. Δήλωσε αισιόδοξος ότι μέχρι το καλοκαίρι το Πεδίο του Άρεως θα παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία.
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.