Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ - «Ο ΗΛΙΘΙΟΣ» του Γιούρι Μπίκοφ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
Παρασκευή 3/3 στις 9μμ
Σάββατο 4/3 στις 7μμ
«Ο ΗΛΙΘΙΟΣ» του Γιούρι Μπίκοφ.....

ΒΡΑΒΕΙΑ
Φεστιβάλ Λοκάρνο: Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας, Βραβείο Ανθρωπισμού, Βραβείο Καλύτερης ταινίας από την Επιτροπή Νεότητας
Φεστιβάλ Les Arcs (Γαλλία): Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Φωτογραφίας και Βραβείο Επιτροπής Νεότητας  
Φεστιβάλ Σότσι (Ρωσία): Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου
Το trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=7YogIdtEYTQ
Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του 34χρονου Γιούρι Μπίκοφ τον καθιερώνει ως ένα από τα μεγάλα νέα ονόματα του Ρωσικού, αλλά και του παγκόσμιου σινεμά. Μια ταινία με πολιτικές αιχμές, ηθικά διλήμματα και συνεχείς ανατροπές που σε καθηλώνουν μέχρι το τελευταίο λεπτό.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Ντίμα είναι υδραυλικός. Οικογενειάρχης, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ζει σε ένα διαμέρισμα με την γυναίκα του, τον μικρό του γιό και τους γονείς του. Στον ελεύθερο του χρόνο διαβάζει για να πάρει δίπλωμα μηχανικού. Ένα βράδυ τον καλούν να εξετάσει την εκτεταμένη διαρροή σε μια εργατική πολυκατοικία. Ψάχνοντας τα αίτια της διαρροής, ο Ντίμα ανακαλύπτει δυο κάθετα ρήγματα που διαπερνούν ολόκληρη την οικοδομή στις δυο της πλευρές. Μέσα στην νύχτα θα συμβουλευτεί τα εγχειρίδια μηχανικής και θα διαπιστώσει ότι η πολυκατοικία ενδέχεται να καταρρεύσει μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο. Είναι πια ζήτημα ζωής και θανάτου. Ο Ντίμα περνάει όλη τη νύχτα κυνηγώντας τους διεφθαρμένους τοπικούς αξιωματούχους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει εκείνους που η καλή κοινωνία έχει αποφασίσει να ξεχάσει.
«Ηλίθιος» και Ρωσία μάς φέρνουν αμέσως στο νου το διάσημο μυθιστόρημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, στο οποίο σαφώς παραπέμπει και η ταινία του Γιούρι Μπίκοφ. Ο Ντίμα, όπως ο πρίγκιπας Μίσκιν του μυθιστορήματος, είναι ένας αγνός ιδεολόγος, ο οποίος υπερασπίζεται την αλήθεια σε έναν κόσμο εθισμένο στο ψέμα, στην απάτη και στη συγκάλυψη.
Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης: «Είχα αυτή την ξεκάθαρη ιδέα να κάνω μια ταινία για έναν απλό υδραυλικό, έναν συνηθισμένο άνθρωπο ενάντια σε όλο το σύστημα της γραφειοκρατίας. Όταν η «μάχη» ξεκινάει οι περισσότεροι ήρωες αντιδρούν σύμφωνα με τα φυσικά τους ένστικτα: να μείνουν ζωντανοί, να διατηρήσουν την ησυχία τους και τον τρόπο ζωής τους. Ξαφνικά σε αυτή τη μάχη εμφανίζεται ένας στρατιώτης με ένα συγκεκριμένο κώδικα, τη συνείδηση του. Τέτοιοι άνθρωποι είναι σπάνιοι σήμερα. Τους αποκαλούμε ρομαντικούς, αλτρουιστές, ιδεαλιστές ή απλά ανόητους και «ηλίθιους» για να δείξουμε ότι δεν συμπεριφέρονται νορμάλ, σε μια εποχή που ο κυνισμός, ο φόβος και η αδιαφορία κυριαρχούν. Τέτοιοι «ηλίθιοι» υπάρχουν ακόμα στη χώρα μου και αυτό μου δίνει ελπίδα».
ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
«Μια αξέχαστη ταινία, συγκλονιστική!». Stephen Holden, The New York Times
«Μη το χάσετε! Ένας θρίαμβος για το Ρωσικό Σινεμά. Μια αριστοτεχνική ιστορία ηθικών διλημμάτων». Nikola Grozdanovic, The Playlist / Indiewire
«Η καλύτερη ταινία που είδα στο Λοκάρνο. Πρόκειται για μια ιστορία όπου ο χρόνος μετράει αντίστροφα, κι όμως έχει ένα προσεκτικά μετρημένο ρυθμό».  Wendy Mitchell, Screen
«Το κυνικό χιούμορ των διαλόγων σε συνδυασμό με έναν έξυπνο μηχανισμό σασπένς συνεχώς ανεβάζει την ένταση όσο οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των ενόχων συνεχίζονται. Αναμφίβολα η μεγαλύτερη επιτυχία του Μπίκοφ μέχρι τώρα».  Boyd van Hoeij, Hollywood Reporter
Θ. Κουτσογιαννόπουλος (Lifo) «Έχοντας έναν ήρωα με υψηλή αίσθηση της προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης, ο Μπίκοφ, τίθεται απέναντι σε μια ενορχηστρωμένη ανηθικότητα, ελάχιστα αλληγορικά και αρκούντως συμβολικά, με σασπένς και ζωηρή αφήγηση».
Γ.Κρασσακόπουλος (FLIX) «Τολμηρό, αιχμηρό και κυνικό, το φιλμ του Μπίκοφ είναι από τις ταινίες που δεν ξεχνάς εύκολα, μια δυνατή ιστορία με ένα εξαιρετικά πικρό δίδαγμα».

 Ν. Φενέκ Μικελίδης (Enetpress) «Με βάση ένα εξαιρετικό σενάριο που έγραψε ο ίδιος, με ωραία αναπτυγμένους χαρακτήρες, με μια κάμερα σε διαρκή κίνηση να ακολουθεί τα διάφορα πρόσωπα και με το ίδιο έξοχες εικαστικά σκηνές, ο Μπίκοβ έφτιαξε μια εξαιρετική ταινία δείχνοντας πως ο νέος ρωσικός κινηματογράφος έχει αποκτήσει έναν ακόμη σημαντικό σκηνοθέτη». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου