Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Πέμπτη 21 Νοεμβρίου....Η Εκκλησία γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου.....

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ «Γαλλικό Cancan» του Ζαν Ρενουάρ Μια ταινία γεμάτη μουσική, χορό και χρώματα!

ΥΠΟΘΕΣΗ
Στο Παρίσι του 1900 ο Ανρί Ντανγκλάρ (Ζαν Γκαμπέν) είναι ιδιοκτήτης ενός Παρισινού καφέ όπου η ερωμένη του Λόλα χορεύει το χορό της κοιλιάς. Οι δουλειές του δεν πάνε καλά και ο  Ντανγκλάρ διαπιστώνει πως στην Μονμάρτη το λαϊκό cancan εξακολουθεί να αρέσει. Έτσι αποφασίζει να φτιάξει ένα μαγαζί πολυτελείας που ονομάζει «Μουλέν Ρουζ» και να φέρει το cancan στην υψηλή κοινωνία......

Σαν πρωταγωνίστρια χορεύτρια επιλέγει την πλύστρα του, Νινί, γιατί βλέπει το ταλέντο της στο χορό. Παρά τις αντιζηλίες των συναδέλφων της η Νινί θριαμβεύει στα εγκαίνια του Μουλέν Ρουζ  – ένας θρίαμβος που εν μέρει οφείλεται στο φυσικό ταλέντο της Φρανσουάζ Αρνούλ (Νινί), αλλά κυρίως στην ιδιοφυία του σκηνοθέτη, ο οποίος μας χαρίζει μια ταινία – γιορτή, που δονείται από τους φρενήρεις ρυθμούς του γαλλικού cancan και των ιμπρεσιονιστικών χρωμάτων.
Ο Φρανσουά Τρυφώ στην κριτική του για την ταινία, την απεκάλεσε ορόσημο στην ιστορία του χρώματος στο σινεμά.
Λίγα λόγια για τον Ζαν Ρενουάρ
O Ζαν Ρενουάρ γεννήθηκε το 1894, στη Μονμάρτη του Παρισιού, δεύτερος γιος του μεγάλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ. Ενώ και ο ίδιος ξεκίνησε ως ζωγράφος, ο έρωτάς του για την φιλόδοξη ηθοποιό Έσλινγκ τον έστρεψε στον κινηματογράφο.
Παρακολουθώντας την πορεία του Ζαν Ρενουάρ από τη δεκαετία του 1930 δεν βλέπει κανείς μόνο την εξέλιξη ενός ταλέντου, αλλά και την ανέλιξη του κινηματογραφικού είδους.
Αποκαλείται «ο δάσκαλος», ενώ εδώ και δεκαετίες, η κορυφαία ταινία του «Κανόνας του παιχνιδιού» ψηφίζεται ως η δεύτερη (μετά τον «Πολίτη Κέιν») καλύτερη ταινία στην ιστορία του σινεμά.
Το 1940 λόγω της Γερμανικής κατοχής στη Γαλλία διέφυγε στην Αμερική. Η ταινία «Γαλλικό cancan» (1955) σηματοδοτεί την επιστροφή του στη καλλιτεχνική παράδοση της πατρίδας του και αποτίει φόρο τιμής στα Μουσικά Παρισινά Καφέ του 19ου αιώνα με τους δημοφιλείς τραγουδιστές και χορεύτριες καθώς και τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους, συμπεριλαμβανομένου και του πατέρα του. Η ταινία αυτή είναι η κορυφαία δημιουργία της τελευταίας του περιόδου, όπου η ζωγραφική του ιμπρεσιονισμού ενώνεται με την εκρηκτική έκφραση της ζωής.

Η ταινία προβάλλεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο.
Το trailer της ταινίας  https://www.youtube.com/watch?v=qQ3UvYy872g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.