ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Translate

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016

Επτάλοφος / Άνω Αγόριανη Φωκίδας: Στην αγκαλιά του Παρνασσού


ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΕΡΑΣΤΑ

Η Ανω Αγόριανη ή Επτάλοφος, όπως επικρατεί να λέγεται τα τελευταία χρόνια επειδή είναι χτισμένη πάνω σε εφτά λόφους, ......
στέκει «σεμνά» 24 χλμ. μακριά από τα φώτα της κοσμικής Αράχωβας, στην πίσω πλευρά του Παρνασσού, όμως εξίσου κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο. Θα την επιλέξετε για την ησυχία, το καλό φαγητό, τα πλατάνια στην πλατεία, τις καρυδιές, τις καστανιές και το ελατόδασος που την περικλείει, καθώς και για τον καταρράκτη της. Στο Λαογραφικό Μουσείο (τηλ. 6906-161841, 6944-334949) θα γνωρίσετε την ιστορία του Παρνασσού μέσα από χρηστικά αντικείμενα του χθες που φυλάσσονται εδώ. Η ευρύτερη περιοχή πιάνει εύκολα χιόνι, γι’ αυτό ξεκινήστε προετοιμασμένοι: με αλυσίδες στο πορτμπαγκάζ και ζεστά ρούχα στη βαλίτσα.
Η διαδρομή από Επτάλοφο προς Λιβάδι και χιονοδρομικό είναι εξαιρετική, όπως και τα μονοπάτια για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Μέρος του Ε4 –το ευρωπαϊκό μονοπάτι που είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ορεινής Πεζοπορίας– οδηγεί στο Επτάστομο (το σπήλαιο με τα 7 στόμια), τον νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης, σε υψόμετρο 1.300 μ., που κρατάει τους πάγους του, σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ακόμα και το καλοκαίρι, καθώς η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει ποτέ πάνω από τους -7o C.
Ενδιαφέρον έχει επίσης η γεμάτη στροφές διαδρομή που οδηγεί στο Πολύδροσο. Μια από τις πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες τοποθεσίες είναι ο υγροβιότοπος της Αγίας Ελεούσας με τις πηγές του Κηφισού. Πριν από την αναχώρησή σας επισκεφτείτε το φιλόξενο και επισκέψιμο όλο τον χρόνο οινοποιείο Αργυρίου (www.argyriouwinery.eu), το μοναδικό σε όλο τον Παρνασσό.


kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Για τους αναγνώστες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ