Παναγιωτης Δημάκης
Υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Αµφικλείας-Ελατείας
Ο θάνατος τού Μάρκου Μπότσαρη, στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου τον Αύγουστο τού 1823, συντάραξε την αγωνιζομένη Ελλάδα, τούς φιλέλληνες τών Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και τον απλό λαό, πού αναγνώριζε στο πρόσωπο του, τον ατρόμητο πολεμιστή και τον ενάρετο άνδρα, πού αποποιήθηκε την στρατηγία, χάριν της ενότητας τών οπλαρχηγών.....
Σχεδιάζοντας τότε με ακρίβεια, την πρώτη νυκτερινή, καταγεγραμμένη, καταδρομική ενέργεια, εναντίον τών τουρκαλβανών τού Μουσταφά-πασά, τής Σκόνδρας και τούς Μιρδίτες τού Τζελλαλεδιν- μπέη, τούς κατέσφαξε μέσα στις σκηνές τους, ηγούμενος στα αετόπουλα-σουλιωτόπουλα καταδρομείς, όταν ένα βόλι* τον πλήγωσε θανάσιμα και ο ξάδελφος του, Τούσας Μπότσαρης, τον έβγαλε στον ώμο, από το πεδίο της μάχης.
Ο Ρουμελιώτης, Καρπενησιώτης, Αθανάσιος Ιατρίδης, στην μελανογραφία - σέπια τού Ε. Ι. Μ., απεικονίζει το δραματικό επεισόδιο, με ένταση στις μορφές, πού περιβάλλουν τον θνήσκοντα ήρωα, σε μία σύναξη αρχαγγελική, τών πατέρων τού Έθνους, μέ ιερατική αύρα.
Την σύνθεση τής εικόνας, χαρακτηρίζει ελληνική έμπνευση και ζωγραφική ειλικρίνεια και την τοποθετεί στα τεκμήρια τού Αγώνα. Στον Μάρκο, ο εθνικός μας ποιητής Δ. Σολωμός αφιέρωσε μία από τις Ωδές του, ... στην πλάκα του Μάρκου καθίζει η δόξα λαμπράδα γιομάτη ... Ακόμη και το μακρινό Παρίσι, το σταθμό Βotzaris στο Μετρό.
Ο Μάρκος ήταν τότε τριάντα τριών ετών, ηλικία σημαίνουσα και σημαινόμενη.
Βιβλ. Απομνημονεύματα Αγωνιστών Λ. Κουτσονίκας, Σ. Τρικούπης τ3. F. Pouqueville, Δ. Κόκκινος, στην Ιστορία τής Ελλ. Επαναστάσεως κ.λ.π.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.