Μια νέα πανέμορφη πέτρινη βρύση έφκιαξε ο υπερδραστήριος Σύλλογος Γυναικών Πολυδρόσου στη θέση "Χορευταριά" (πρίν μπούμε στο δρομάκι για τον Αι Θανάση) στην πάνω Σουβάλα. Την βρύση σχεδίασε και την κατασκευή της επιμελήθηκε ο Σουβαλιώτης καλός φίλος Χρήστος Κεφαλούδης ( ο οποίος σε ξεχωριστή ανάρτηση και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό θα αναφερθεί σε όλη τη διαδικασία κατασκευής) .
Διαβάστε την ιστορία της "Χορευταριάς" όπως μας την διηγήθηκε η θεία Γιωργού η Καραθάνενα.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο......
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο......
Η "ΧΟΡΕΥΤΑΡΙΑ" ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ
Όπως μας την διηγήθηκε η θειά Γιωργού η ΚαραθάνεναΌταν οι Σουβαλιώτες ζούσαν στην πάνω Σουβάλα, τις χαρές τους, τα γλέντια και τα πανηγύρια τους τα έκαναν στην πλατεία της Εκκλησίας του Αι Θανάση όπου υπήρχε και σχολείο.
Σε ένα λοιπόν από αυτά τα γλέντια είχαν μπει στο χορό 18 νέα παιδιά.
Αλλά από λόγο σε λόγο, μικροί μεγάλοι άρχισαν να μαλώνουν και πιάστηκαν στα χέρια με τραγική δυστυχώς κατάληξη. Σκοτώθηκαν και τα 18 παιδιά .
Τότε ο γέρο ΘανοΛούκας, πρόγονος όλων των Σουβαλιωτών που φέρουν αυτό το όνομα σήμερα, που είχε ένα χωραφάκι στο μέρος της " Χορευταριάς", όπου και έφτιαξε την πανέμορφη πέτρινη βρύση ο Σύλλογος Γυναικών της Σουβάλας, έδωσε ένα κομμάτι γης και έγινε εκεί μια μικρή πλατεΐτσα, όπου μεταφέρθηκαν τα γλέντια και οι χοροί των πανωχωρίσιων προγόνων μας.
Εκεί λοιπόν και μπροστά στην βρυσούλα συνεχίστηκαν τα πανηγύρια και οι χοροί .
Συνηθιζόταν μάλιστα στο χορό, αυτός που χόρευε μπροστά, λόγω του τραγικού περιστατικού με τα 18 παιδιά, να χορεύει με περασμένα στη μέση του 18 μαντήλια.
Από τότε έμεινε και η σχετική φράση που κρατάει μέχρι τις μέρες μας.
Σε έναν λοιπόν από αυτούς τους χορούς μπροστάρης, με 18 μαντήλια ήταν ο γέρο Κασαβέτης.
Σε έναν λοιπόν από αυτούς τους χορούς μπροστάρης, με 18 μαντήλια ήταν ο γέρο Κασαβέτης.
Πάει τότε εκεί ο Πασάς που είχε τον οντά του στην πάνω Σουβάλα και συγκεκριμένα στο χώρο της πηγής της Αγ Βαρβάρας - όπως βλέπουμε την πηγή αριστερά - και τους λέει αφήστε το χορό, θα τον ξαναβρείτε και ελάτε να σας μοιράσω τα χωράφια στο Μεγαλοκύρι.
Οι Σουβαλιώτες όμως, ήταν σαν να μην άκουσαν και του είπαν, άφησέ μας εδώ, καλά περνάμε, δεν θέλουμε τίποτα.
Τότε εκείνος είπε την περίφημη φράση - κατάρα(?) " εσείς ούτε θα μονιάσετε, ούτε θα κυβερνηθείτε ποτέ" , που έφτασε με πολλές παραλλαγές μέχρι τις μέρες μας.
Οι Σουβαλιώτες όμως, ήταν σαν να μην άκουσαν και του είπαν, άφησέ μας εδώ, καλά περνάμε, δεν θέλουμε τίποτα.
Τότε εκείνος είπε την περίφημη φράση - κατάρα(?) " εσείς ούτε θα μονιάσετε, ούτε θα κυβερνηθείτε ποτέ" , που έφτασε με πολλές παραλλαγές μέχρι τις μέρες μας.
Στο τέλος η θειά Γιωργού, μας είπε και μια ιστορία για τον γέρο ΘανοΛούκα.
Ο γέρο Θανολούκας είχε ένα αργαλειό και ύφαινε ! Μάλιστα είχε κρεμάσει γύρω από αυτόν και κουδουνάκια και όταν χτύπαγε τα χτένια γινόταν κανονική "συναυλία" που ακουγόταν σε όλη την πάνω Σουβάλα.
Ενα ακομη μπραβο στις γυναικες. Και στο κυριο Κεφαλουδη
ΑπάντησηΔιαγραφή1000 μπράβο γυναίκες της Σουβάλας για μια φορά ακόμα ! Και ας μην σας επιβραβεύουν οι "άρχοντες' της σκοπιμότητας. Σας επιβραβεύει το χωριό και οι Σουβαλιώτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ είμαι νέος αλλά θα μου επιτρέψετε μια ταπεινή συμβουλή και μόνο.
Να προσέχετε πολύ κάποιους φίλους σας.... Αν θέλετε την ακούτε αν δεν θέλετε όχι.
"Φίλους μη ταχύ κτω".
Συγχαρητηρια ακομα μια φορα στις γυναικες του συλλογου γυναικων για την καλαισθητη βρυση και γενικα για ολες τις προσπαθειες για την πολιτιτστικη και αισθητικη αναβαθμηση του χωριου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια! Διαβάζουμε και βλέπουμε ότι έχετε κάνει τόσα πολλά στο αγαπημένο σας χωριό το οποίο επισκεπτόμαστε, που έχουμε χάσει το λογαριασμό...Δεν μπορούμε πλέον να σας παρακολουθήσουμε... Τι άλλο να πώ? Θερμά και πολλά συγχαρητήρια στο Σύλλογο Γυναικών! Να έχετε δύναμη και κουράγιο, γιατί βλέπουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε είναι πολλά και να συνεχίσετε τα καλά σας έργα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ . ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑ -ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟ ΚΕΦΑΛΟΥΔΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΡΑΣΤΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΝ ΜΑΝΝΑ ΤΟΥ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΑΣ ΛΟΥΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΑΜΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Αρχαία Ελλάδα ,κάθε καλλιτεχνική και πολιτιστική δραστηριότητα ολοκληρώνονταν με την βοήθεια των απαραίτητων χορηγών . Οι χορηγοί ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες της υλοποίησης όποιας δημιουργίας . Στην Σουβάλα σήμερα έχουμε τον δημιουργικό Σύλλογο Γυναικών ,που με πολύ κέφι , πολλή θέληση και πολλή φαντασία , βοηθά στην υποστήριξη σκέψεων, ιδεών , καθώς και στην αναβάθμιση του πολιτιστικού "γίγνεσθαι" του χωριού . Με την ταχύτατη αντίδραση σε κάθε νέα ιδέα , έχει κάνει εξαιρετικές πολιστικές και καλλιτεχνικές διοργανώσεις ευρύτατης δημοσιότητας και έχει δημιουργήσει καλαίσθητες παρεμβάσεις στους δημόσιους χώρους , προς όφελος της αισθητικής παρουσίας του χωριού, αλλά και της τουριστικής προβολής . Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Σύλλογο "Η ΕΣΤΙΑ" και στις σπουδαίες γυναίκες , που μοχθούν γι αυτόν
ΑπάντησηΔιαγραφήΧ.Ι.Κεφαλούδης
Μπράβο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα ακόμα μπράβο απο καρδιάς στον σύλλογο της δημιουργίας και προσφοράς στον τόπο μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝ.Σ.
Μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στις γυναίκες στον κ.Κεφαλουδη και τον τεχνίτη Σπύρο που όλοι μαζί βοήθησαν στην υλοποίηση του έργου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ.Λ
Για μία ακομά φορά ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ!!! Κυρίες ΜΠΡΑΒΟ για το έργο σας, ομορφαίνετε και προσφέρετε στον τόπο μας.ΜΠΡΑΒΟ και σε εκείνους που συμπράττουν μαζί σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ Η Μ