ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Translate

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΠΑΠΥΡΟΙ (Της Eπικούρειας φιλοσοφίας) ΤΟΥ ΕΡΚΟΛΑΝΟ (ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ) ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ H ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ! ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ?

Του Γιώργου Βιδάκη
Στις 19 Οκτωβρίου του 1752, οι ανασκαφές του Σουηδού αρχιτέκτονα και μηχανικού Καρλ Βέμπερ, αποκάλυψαν (δείτε παρακάτω ένα εκπληκτικό βίντεο -απόσπασμα από ταινία  ντοκυμαντέρ του Θόδωρου Μαραγκού) την αρχαία πόλη του Ερκολάνο (Herculaneum=Ηράκλειο) που είχε θαφτεί από ένα στρώμα λάβας......
πάχους 20 μέτρων του Βεζούβιου.
              Αποτέλεσμα εικόνας για Οι ελληνικοί πάπυροι του Ερκολάνο

Οι έρευνες θα φέρουν στην επιφάνεια, μεταξύ άλλων, πάνω από 1.000 απανθρακωμένους πάπυρους, οι οποίοι βρίσκονταν στην ονομαζόμενη πλέον «Βίλα των Παπύρων», που ανήκε στον Πίσωνα, πεθερό του Ιούλιου Καίσαρα.

                                              epicurus1.jpg

 Μερικοί από τους πάπυρους (περίπου 50) καταστράφηκαν γιατί οι εργάτες αρχικά νόμισαν ότι ήταν καμμένα ξύλα. Τα άγνωστα κείμενα των υπόλοιπων παπύρων, που έγινε κατορθωτό να αναγνωστούν με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας της ΝΑΣΑ, μόλις τα τελευταία χρόνια, ανήκουν κατά κύριον λόγον στην επικούρεια φιλοσοφία (μερικά κείμενα είναι του ίδιου του Επίκουρου, ενώ κάποια άλλα του Φιλόδημου).                                        Αποτέλεσμα εικόνας για παπυροι ερκολανο καραμανωλησ                              


Η «Βίλα των Παπύρων», φαίνεται ότι λειτουργούσε ως πνευματικό κέντρο φιλοξενώντας έργα Ελλήνων και Λατίνων φιλοσόφων, και βάση αυτού δημιουργήθηκε η πλούσια ιδιωτική βιβλιοθήκη που αποτελούσαν οι πάπυροι. Οι πάπυροι, που φυλάσσονται σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης, φαίνεται να έχουν κινήσει το ενδιαφέρον για την μελέτη τους, όλων πλην των Ελλήνων που έδειξαν σχεδόν ανύπαρκτο ενδιαφέρον. 

                                    herculaneum.jpg

Μια απ' τις εξηγήσεις που δίνεται, πέραν της κατάστασης βυθιότητας της ελληνικής πολιτείας, είναι πως η επικούρεια φιλοσοφία προκαλεί εμετούς και εξανθήματα στην Εκκλησία, καθώς είναι γνωστές οι θέσεις του Επίκουρου για τις υπερφυσικές ιδιότητες που αποδίδονται στους θεούς (βλέπε και «επικούρειο παράδοξο») και την μετά θάνατον ζωή, αλλά και τις απόψεις του για την πραγματική ζωή και τις απολαύσεις, οι οποίες για τον Ιουδαιοχριστιανισμό θεωρούνται μέγα αμάρτημα.

Δείτε ένα απόσπασμα απο την βραβευμένη ταινία - ντοκιμαντέρ του Θοδωρή Μαραγκού, "Black μπεε" 
Τα απανθρακωμένα χειρόγραφα (ολόκληρη βιβλιοθήκη) του Ερκολάνο 

                               Αποτέλεσμα εικόνας για uodvros maragkos

Ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Μαραγκός παρουσιάζει ένα μοναδικό ταξίδι στη Μεγάλη Ελλάδα και πρωτοπαρουσιάζει στους συνέλληνες, και όχι μόνο, την περιπέτεια της αποκρυπτογράφησης των 2000 παπύρων του Ερκολανο Herculaneum ( Ηράκλειο), κοντά στη Νάπολη, που παρόλο που ανακαλύφθηκαν πριν 250 χρόνια (πρόκειται για κομμάτια κάρβουνου) ήταν αδύνατον μέχρι πρότινος να διαβαστούν. 
Άγνωστα Επικούρεια κείμενα που αναφέρονται στη μουσική και τον έρωτα (δες παρακάτω) και κάηκαν από τη λάβα του Βεζούβιου ζωντανεύουν με τη βοήθεια της αμερικανικής υπερσύχρονης τεχνολογίας.
 
                                    Αποτέλεσμα εικόνας για παπυροι ερκολανο καραμανωλησ

Οι επιστήμονες, ανάμεσα τους και ο Έλληνας Γ. Καραμανώλης, μπόρεσαν να διαβάσουν τα ελληνικά χειρόγραφα μέσα από τις στάχτες (κυριολεκτικά καρβουνιασμένους παπύρους)


1 σχόλιο:


Tο ΄΄Πολύδροσος Παρνασσού΄΄ δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι βγάζουμε τα απωθημένα μας ανώνυμα και τα φορτώνουμε στη πλάτη του διαχειριστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.Σε επώνυμα σχόλια η δημοσιεύματα απαντήσεις ή σχολιασμοί δημοσιεύονται μόνο τα επώνυμα.