Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Τρίτη 26 Νοεμβρίου σήμερα,γιορτάζουν τα ονόματα: Στυλιανός, Στέργιος, Στέλιος, Στεργιανή, Στυλιανή, Στέλλα, Νίκων.....Η κηδεία του Θανάση Περέτη σήμερα την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου στην Αμφίκλεια.....

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Παρουσιάζει: ο Βίκτωρ Σαμπώ
Μία συγκλονιστική αρχαιολογική ανακάλυψη έρχεται στο φως, καθώς ειδικοί εκτιμούν ότι η Κίνα και η Δύση είχαν έρθει σε επαφή 1.500 χρόνια πριν φτάσει ο Μάρκο Πόλο στη χώρα......

 Σύμφωνα με το BBC, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η έμπνευση για τον πήλινο στρατό, που βρέθηκε σε τάφο του πρώτου αυτοκράτορα, κοντά στην σημερινή πόλη Ξιάν, προήλθε από την αρχαία Ελλάδα.
Υποστηρίζουν, επίσης, ότι Αρχαίοι Έλληνες τεχνίτες εκπαίδευαν τους Κινέζους τον 3ο αιώνα π. Χ. Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι το ταξίδι του Μάρκο Πόλο τον 13ο αιώνα ήταν η πρώτη επαφή Ευρωπαίου με τον κινεζικό πολιτισμό.

«Τώρα έχουμε στοιχεία ότι υπήρξε στενή επαφή μεταξύ του Πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας και της Δύσης πριν το επίσημο άνοιγμα του Δρόμου του Μεταξιού. Αυτό είναι πιο νωρίς απ' ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα», λέει ο επικεφαλής αρχαιολόγος Λι Χιουτζέν του Μουσείου του Αυτοκράτορα Κιν Σι Χουάνγκ [(Qin Shi Huang). Ο Τσιν Σι Χουάνγκ αυτοανακηρύχτηκε αυτοκράτορας το 221 π. Χ. αφού κατάφερε να υποτάξει έξι αντιμαχόμενα κράτη και να ενώσει την Κίνα].

Ξεχωριστή μελέτη δείχνει ότι ευρωπαϊκής προέλευσης μιτοχονδριακό DNA βρέθηκε σε περιοχές της επαρχίας Ξινγιάνγκ που σημαίνει ότι Δυτικοί κατοικούσαν και πέθαναν εκεί πριν και μετά την εποχή του Πρώτου Αυτοκράτορα.
Πως έγινε η ανακάλυψη των αγαλμάτων
Το 1974 κάποιοι Κινέζοι αγρότες προσπάθησαν να ανοίξουν ένα πηγάδι στην περιοχή με αποτέλεσμα να βρουν ορισμένες από τις πήλινες φιγούρες. Στη συνέχεια οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα λάκκο μήκους 230 μέτρων με 11 διαδρόμους και τουλάχιστον 6.000 αγάλματα στρατιωτών του πεζικού από τερακότα.
Δίπλα βρέθηκε ένας δεύτερος λάκκος με τοξότες, από τους οποίους άλλοι ήταν σε όρθια στάση και άλλοι γονατιστοί, και ιππείς με τα άλογα τους και αρματηλάτες μαζί με ορισμένους πεζούς και ένας τρίτος λάκκος με 68 φιγούρες που ίσως αποτελούσαν το αρχηγείο του στρατού. Επίσης βρέθηκε και ένας ακόμη αλλά άδειος, ίσως επειδή κάποια εξέγερση δεν επέτρεψε την αποπεράτωσή του. Και οι τέσσερις λάκκοι έχουν γύρω στα εφτά μέτρα βάθος και βρίσκονται περίπου ενάμισι χιλιόμετρο ανατολικά του τάφου του αυτοκράτορα. Συνολικά οι πήλινοι στρατιώτες είναι περίπου 8.000. Υπάρχουν επίσης 130 πήλινα άρματα με 520 άλογα και 150 άλογα ιππικού.
Οι πήλινες φιγούρες δεν έχουν όλες το ίδιο ύψος. Άλλες είναι γύρω στο 1 μέτρο και 80 εκατοστά και άλλες, κυρίως αυτές που απεικονίζουν υψηλόβαθμους αξιωματικούς, φτάνουν και το 1 μέτρο και 95 εκατοστά. Για την κατασκευή των προσώπων των στρατιωτώνπρέπει να χρησιμοποιήθηκαν ως μοντέλα πραγματικοί στρατιώτες, καθώς ο Τσιν Σι Χουάνγκ είχε απαιτήσει κανένα από τα πρόσωπα των στρατιωτών να μην μοιάζει με άλλο.
Οι εκσκαφές στην περιοχή συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, μιας και πολλά από τα αγάλματα είναι ακόμα θαμμένα. Η περιοχή των εκσκαφών ωστόσο αποτελεί ένα εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό για τους επισκέπτες της Κίνας. Τα αγάλματα βρίσκονται σε υπόστεγα για την προστασία τους από τα στοιχεία της φύσης.
Όμως, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε εξήγηση ούτε και παράδοση να συνδέει την κατασκευή αυτών των γιγαντιαίων αγαλμάτων.
Η εξήγηση που δίνει πλέον ο Δρ Χιουτζέν είναι ότι η επιρροή για την κατασκευή τους ήρθε εκτός Κίνας. «Τώρα πιστεύουμε ότι ο Πήλινος Στρατός, οι Ακροβάτες και τα χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στο σημείο έχουν την έμπνευσή τους στην αρχαία Ελλάδα», λέει με βεβαιότητα. Και ο καθηγητής Λούκας Νίκελ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης λέει ότι τα αγάλματα με ακροβάτες του τσίρκου που βρέθηκαν πρόσφατα στον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.
Πιστεύει ότι ο Πρώτος Αυτοκράτορας επηρεάστηκε από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία έναν αιώνα μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος πέθανε το 323 π. Χ.
«Φαντάζομαι ότι ένας έλληνας γλύπτης βρέθηκε εκεί και εκπαίδευσε τους ντόπιος», λέει Ο αρχαιολόγος Λι Χιουτζέν
γνωρίζοντας ότι ένα από τα ελληνιστικά κράτη των επιγόνων του Μέγα Αλέξανδρου ήταν το βασίλειο της Βακτριανής (255-130 π. Χ περίπου) το οποίο βρισκόταν γεωγραφικά περίπου στην κεντρική Ασία -σύγχρονο βόρειο Αφγανιστάν και Πακιστάν. Η επέκταση δε του ελληνο-βακτριανού βασιλείου στην βόρεια Ινδία από το 180 π. Χ. εγκαθίδρυσε το Ινδοελληνικό βασίλειο που άντεξε μέχρι το 10 μ. Χ, και ήταν το κέντρο του Ελληνοβουδισμού.

 Οι ιστορικοί βάσει πηγών κινεζικών, δέχονται ως τώρα ότι οι πρώτες επαφές Κίνας και ελληνισμού έγιναν λίγα χρόνια μετά την πτώση του βακτριανού βασιλείου μετά από επίσκεψη κινέζου πρέσβη στα εδάφη της Βακτρίας... Γεωγραφικά δε η απόσταση μεταξύ των δύο βασιλείων επέτρεπε άνετα την επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών... Ποιος λοιπόν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός της ανταλλαγής επαφών μεταξύ Κίνας και ελληνικοβακτριανού βασιλείου και την επίσκεψη εκεί ελλήνων είτε για εμπορικούς σκοπούς είτε επαγγελματικούς.

Η συγκεκριμένη είδηση δεν είναι "της πλάκας", του τύπου τα αγάλματα στο νησί του Πάσχα, τα φτιάξανε Έλληνες. Φυσικά δεν λέει ότι φτιάξανε Έλληνες τον Πήλινο Στρατό (ο τίτλος είναι παραπλανητικός για να τραβήξει τον αναγνώστη) αλλά ο Κινέζος Δρ Χιουτζέν πιστεύει ότι "έχουν την έμπνευσή τους στην αρχαία Ελλάδα», και ότι φαντάζεται ότι «ένας έλληνας γλύπτης βρέθηκε εκεί και εκπαίδευσε τους ντόπιους», έναν αιώνα μετά τον Μέγα Αλέξανδρο. Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία των Ελληνο-ινδικών βασιλείων των επιγόνων του Αλέξανδρου, άρα η θεωρία περί επαφής με την κινέζικη αυτοκρατορία είναι βάσιμη και σοβαρή. Και η προέλευση της είδησης είναι επώνυμη (υπάρχει φυσικά στην αγγλική ιστοσελίδα του BBC) και δεν πρέπει να συγχέεται με κάποιες τερατολογίες που αναρτώνται σε ιστότοπους της συμφοράς, χωρίς τεκμηρίωση.
Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.