Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Η κρίση έκανε καλό στον ελληνικό οίνο, λένε οι οινοποπαραγωγοί

Το ελληνικό κρασί μέσα στην οικονομική κρίση …κέρδισε έδαφος, ισχυρίζονται οι Έλληνες οινοποιοί, ενώ εκτιμούν ότι το Brexit μάλλον ευνόησε τον κλάδο. Το βέβαιο είναι ότι η υψηλή ποιότητα του ελληνικού οίνου είναι αυτή που το έχει φέρει στις πρώτες θέσεις προτίμησης των ξένων......

«…Πλέον υπάρχει μια σαφής συμπάθεια για το ελληνικό προϊόν διεθνώς»τονίζει σε δηλώσεις του ο οινοποιός του «Κτήματος Κυρ-Γιάννη», Στέλιος Μπουτάρης, με αμπελώνες και οινοποιεία σε Νάουσα και Αμύνταιο και πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ) με τον διακριτικό τίτλο «Οίνοι Βορείου Ελλάδος». Ο κ. Μπουτάρης επισημαίνει, πάντως, ότι, η υψηλή ποιότητα των ελληνικών κρασιών είναι αυτή που μετατρέπει σε θετικό επιχειρηματικό deal την ευκαιρία που αρχικά δίνεται στην Ελλάδα από το εξωτερικό. «Δοκιμάζουν για να μας βοηθήσουν, αλλά τους κερδίζουμε με το σπαθί μας, λόγω της υψηλής ποιότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σπέρνεις στο Ηνωμένο Βασίλειο …θερίζεις σε ΗΠΑ και Γερμανία
Μόλις ένα «κλικ» μακριά από το να απλώσει το άρωμά του ακόμα και στα πέρατα του κόσμου βρίσκεται το ελληνικό κρασί. Το 2020 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον κλάδο, που αναμένεται να βρεθεί σ΄ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Χρησιμοποιώντας τη φράση «if you make it there, you make it everywhere» (αν τα καταφέρεις εκεί, θα τα καταφέρεις παντού), ο Στέλιος Μπουτάρης εξηγεί ότι «όταν κάποιος σπάσει το άβατο του Ηνωμένου Βασιλείου, (τότε) γίνεται το …κλικ. Και το brand ευθύς αμέσως αποκτά παγκόσμια διάσταση».
Και ενώ κάποιος θα έλεγε ότι οι αγορές-στοίχημα για τον επιχειρηματία του κλάδου του κρασιού είναι αυτές οι πολυπληθείς και μεγάλες, όπως, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία, ο κ. Μπουτάρης, χωρίς να μειώνει τη σπουδαιότητα και αξία τους, αναφέρει στις δηλώσεις του ότι «ό,τι σπέρνεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, θερίζεις σε ΗΠΑ και Γερμανία. Φτάνεις μέχρι και τις Μπαχάμες». Εκτιμά δε, ότι σε λιγότερο από μία πενταετία, οι Έλληνες οινοποιοί από τη μία πλευρά θα έχουν την απαγόρευση νέων φυτεύσεων, βάσει των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και από την άλλη πλευρά οι πωλήσεις τους στο εξωτερικό πιθανότατα να παρουσιάσουν σημαντική άνοδο, όταν και εντός συνόρων οι πωλήσεις αυτές θα κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να παλέψει για να κερδίσει μια εξαίρεση στην απαγόρευση της ΕΕ για τις νέες φυτεύσεις, έστω και για ορισμένες περιοχές, έστω και για λίγα χρόνια. Στη Βόρεια Ελλάδα τα διπλάσια στρέμματα να είχαμε για καλλιέργεια, θα τα αξιοποιούσαμε πλήρως, προσφέροντας και θέσεις εργασίας, αλλά και ενδυναμώνοντας τον κλάδο μας που είναι πολλά υποσχόμενος και δυναμικός», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος.

Η ώρα του τρύγου έφτασε

Θέρος, τρύγος και πόλεμος, έλεγαν τα παλιά χρόνια οι αμπελουργοί, προκειμένου να εκφράσουν την εργώδη προσπάθεια ολόκληρης της αγροτικής οικογένειας. Πράγματι, αυτές τις μέρες (ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο, από 10 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου) δεν υπάρχει χρόνος για ανάπαυση, ενώ επισημαίνεται ότι η πρώτη δοκιμή,συνήθως γίνεται την ημέρα του Αγίου Δημήτριου, στις 26/10.
Σε μια χώρα με μεγάλη αμπελοοινική παράδοση, όπως είναι η Ελλάδα, είναι φυσικό να υπάρχουν και πολλά έθιμα γύρω από τον τρύγο και ενδεικτικά αναφέρεται η συνήθεια να αφήνουν ατρύγητη μια μικρή άκρη του αμπελιού, ως προσφορά και ευχαριστία στις θεότητες της γης. Το ίδιο γίνεται και στον θερισμό.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του φετινού τρύγου είναι καλή ποιότητα, παρά την πρωϊμότητα, και καλύτερες τιμές παραγωγού, ενώ η συνολική παραγωγή της χώρας αναμένεται αυξημένη συγκριτικά με πέρσι, οπότε είχαμε την χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων ετών για τον ελληνικό αμπελώνα και η παραγωγή κρασιού ανήλθε μόλις στα 2,5 εκατ. εκατόλιτρα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου