Δείτε τι είχε γραφτεί και τι έχει γίνει για την οικία Πανουργία στην Άμφισσα και τι για το σπίτι του Γιάννη Μαρρέ στην Πολύδροσο.....
Γράφει μεταξύ άλλων στο amfissacity η Κα Αραβαντινού για την οικία Πανουργιά.
όλα τα χρονικά μέρη του κτιρίου και να μην αλλοιωθεί τίποτα από τα στοιχεία του. Οι παρεμβάσεις για την επανάχρησή του γίνονται με τρόπο ώστε να εξυπηρετούν την νέα χρήση και την απαιτούμενη λειτουργικότητα ως κέντρο ιστορικής ενημέρωσης, καθώς και τις σύγχρονες απαιτήσεις σχεδιασμού στατικών και σεισμικών φορτίων και με την ικανότητα αντοχής που προβλέπονται στους νέους κανονισμούς, χωρίς να αλλοιώνουν το χαρακτήρα του κτίσματος. Αυτό επιτυγχάνεται με την ένταξη των σύγχρονων αναγκών στο παραδοσιακό κέλυφος με ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, με χρήση ίδιων υλικών που προέρχονται από την περιοχή (μέθοδο ανόργανης μήτρας - στην Ελλάδα έχει εφαρμοστεί σε ελάχιστες κατασκευές και σε πολύ μικρότερη κλίμακα), ώστε το κτίσμα να εναρμονίζεται πλήρως στο φυσικό του περιβάλλον και να εμπεριέχει όσο είναι εφικτό την σοφία και την αλήθεια της αρχικής κατασκευής του.
Το κτίριο θα εξυπηρετεί την επίσκεψη ατόμων με ειδικές ανάγκες με την κατασκευή νέας εξωτερικής κλίμακας με ενσωματωμένη ειδική πλατφόρμα και με την κατασκευή αναβατορίου κατακόρυφης κίνησης. Επίσης αναπλάστηκε πλήρως ο περιβάλλοντας χώρος και η περίφραξή του (η οποία χρονολογείται παλαιότερα του κτιρίου) με βελτίωση και συμπλήρωση της υπάρχουσας τοιχοποιίας από λιθοδομή..........
Γράφαμε και...ξαναγράφαμε και ..ξαναγράφαμε εμείς για το σπίτι του Γιάννη Μαρρέ στο polydrososparnassou........
ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ. Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014
ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ, ΠΟΥ ΔΩΡΗΣΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ.
Το σπίτι του στην Πολύδροσο που ο αείμνηστος Γιάννης Μαρρές (Τσαρούχας), δώρισε το 2008 στον τότε Δήμο Παρνασσού και σήμερα Δήμο Δελφών, παρουσιάζει μια τραγική εικόνα εγκατάλειψης και επαπειλούμενης ερείπωσης.....
Δεν έχει συντηρηθεί ποτέ και δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια από πλευράς Δήμου για επισκευή και αξιοποίησή του. Μια μελέτη δε η οποία είχε ανατεθεί, όπως πληροφορηθήκαμε , ή δεν έχει γίνει ακόμα, ή είναι στα χαρτιά ,ή είναι σε κάποια συρτάρια με την επίκληση οικονομικών δικαιολογιών.
..Στο σπίτι αυτό γεννήθηκε ο Σουβαλιώτης συγγραφέας , o άνθρωπος,
o Αγωνιστής Γιάννης Μαρρές. Σε αυτό μεγάλωσε και έζησε με τους γονείς του και την σύντροφό του Τασιούλα . Σε αυτό έγραψε, ζωγράφισε, δημιούργησε .
Από αυτό τον πήραν οι "ανθρωποφύλακες " της εποχής μια αποφράδα ημέρα , με το ξύλινο πόδι του στον ώμο και τον έστειλαν στη Γυάρο. Σε αυτό άφησε την τελευταία του πνοή.
Όσο ζούσε αυτό το σπίτι ήταν ένα πέρασμα και μια "ανοιχτή αγκαλιά" για όλους τους Σουβαλιώτες, χωρίς εξαίρεση, που ήθελαν να τον δουν ,να τον συμβουλευτούν και βέβαια ήταν πάντα καλοδεχούμενοι....
Εκεί τον είχαν επισκεφθεί , αλλά και αρκετές φορές είχαν φιλοξενηθεί επώνυμοι συγγραφείς και λογοτέχνες,
φίλοι του, αλλά και επισκέπτες του χωριού μας που είχαν ακούσει για εκείνον, ήθελαν να τον γνωρίσουν, να μιλήσουν μαζί του και να του σφίξουν το χέρι.
Σήμερα λοιπόν η εικόνα αυτού του ιστορικού σπιτιού ,όπως προαναφέραμε, είναι τραγική. Οι τοίχοι του έχουν αρχίσει και "κοιλώνουν" ,η σκεπή του καταστρέφεται ,με αποτέλεσμα να μπαίνουν τα νερά της βροχής στο εσωτερικό του, τα πέτρινα τόξα των παραθύρων του σιγά σιγά σπάνε, το παραδοσιακό χαγιάτι του κινδυνεύει να πέσει. Θα αρκούσε μια μικρής έντασης σεισμική δόνηση , από αυτές που ταλαιπωρούν το τελευταίο διάστημα το χωριό και την περιοχή μας, για να επιφέρει το μοιραίο. Παρά λοιπόν τα όσα όλα αυτά τα χρόνια έχουν ειπωθεί και γραφτεί και παρά τις άπειρες υποσχέσεις που έχουν δοθεί από αρμόδιους και μη , τίποτα μα τίποτα δεν έχει γίνει απολύτως !
Το σπίτι του Μαρρέ πρέπει να επισκευαστεί και να αξιοποιηθεί άμεσα . Μέχρι τότε όμως θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες απλές, βασικές και όχι ιδιαίτερα κοστοβόρες εργασίες συντήρησης του, όπως στήριξη των πέτρινων τοιχίων του (στα μέρη που υπάρχει πρόβλημα), στοιχειώδης επισκευή και υπο - στήριξη της σκεπής του και των πατωμάτων του και κατα τακτά χρονικά διαστήματα άνοιγμα για αερισμό του, καθαρισμός και μυοκτονιές.
Να σημειώσουμε τέλος ότι ο Δήμος Δελφών σε ανάλογη περίπτωση άλλης δωρεάς (Οικία Πανουργιά) και τα χρήματα βρήκε και σε πλήρη αποκατάσταση και αξιοποίηση προχώρησε!
Επίσης όπως διαβάσαμε(30/11/14) στην εφημερίδα "Ώρα της Φωκίδας", στον άλλο Δήμο του Νομού
μας ,στον Δήμο Δωρίδας προκηρύχτηκε η επισκευή του παλιού Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου και η μετατροπή του σε Λαογραφικό Μουσείο με το ποσό των 28.700 ευρώ, ενώ στην Σουβάλα ο Λαογραφικός Σύλλογος αναγκάζεται και βγαίνει κάθε φορά στη "ζητιανιά" προκειμένου να καλύψει τα έξοδα
της " Λαογραφικής Στέγης " που με χίλιους κόπους έστησε σε ενοικιαζόμενο χώρο .
Ούτε λόγος βέβαια για τους δύο άλλους Συλλόγους , Γυναικών "Η Εστία" και Αθλητικό "Διαγόρα" που είναι άστεγοι και αναγκάζονται και μαζεύονται για να συζητήσουν τις δραστηριότητες και τους προγραμματισμούς τους στα ................ σπίτια και στα καφενεία!
Ακούει κανείς? Εμείς πάντως περιμένουμε και ..........θα επανέλθουμε.
Ωραία μας τα έλεγε τότε η κυρία Αραβαντινου.Σήμερα που είναι σύμβουλος στην περιφέρεια που διαχειρίζετε όλο το χρήμα δεν είδα να ενδιαφέρεται η κυρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΦΑΦΟΥΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ. ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ? ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ? ΚΑΙ ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΚΑΝ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΑΥΓΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ...
Σκοπιμότητες, και ενδιαφέρον σε οτι φέρνει περισσότερους ψήφους.Με μεγάλα λόγια για να ξεπεράσουμε το σήμερα και για το αύριο βλέπουμε.Εξ αλλου οπως λένε ΄'το τάξιμο δεν χαλάει σπίτι το δόσιμο χαλάει''.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή ομως είμαστε αισιόδοξοι άνθρωποι περιμένουμε να δούμε πότε επιτέλους θα προχωρήσουν εστω και ενα μικρό βήμα στις υποσχέσεις τους και θα ξεφύγουν απο τον μικροπολιτικό τους μυωπισμό.
Ν.Σ, (ένας απο τους τέως της επιτροπής Μαρρέ)
.