Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

16 Μαρτίου 1929 Κοινωνικά εν Ελατεία Λοκρίδος

Παναγιώτης Δημάκης
Την παρελθούσαν Τρίτην απέθανε και εκηδεύθη σεμνοπρεπώς εν Ελατεία Λοκρίδος θρηνούμενος υπό πάντων ο ιατρός Γεώργιος Χέβας......
Ο μεταστάς, νεώτατος ακόμη-28ετής την ηλικίαν – έχαιρε γενικής και άκρας υπολήψεως αγαπώμενος υπό πάντων δια τα σπάνια προτερήματά του και τον αδαμάντινον χαρακτήρα του. Τους απαρηγορήτους οικείους του και τον κ. Χρίστον Χέβαν, ιατρόν, συλλυπούμεθα ευχόμενοι την εξ ύψους παραμυθίαν. Λ. Τ.
Την μικρή, αλλά συντεταγμένη κοινωνία της Ελατείας, τού Μεσοπολέμου, συνετάραξε ο θάνατος τού "Γιατράκου" όπως αποκαλούσαν οι συμπατριώτες μας τότε, τον νεαρό επιστήμονα, Γεώργιο Χ. Χέβα, γυιό τού επίσης ιατρού και Δημάρχου Χ.Χέβα. Ο νεαρός γιατρός, δεν επρόλαβε, να υπηρετήσει και να περιθάλψει, τούς συμπολίτες του, όπως είχε ονειρευτεί και απήλθε βυθίζοντας σε θλίψη τούς συμπολίτες του. Η οικογένεια Χέβα ήλθε στην Ελάτεια, από το Μεραλί, μετά την ίδρυση του Δήμου, αφού στο Δημοτολόγιο εμφανίζεται το1850, με την καταχώρηση της γεννήσεως του Λουκά Χ Χέβα του Ιωάννου και αργότερα τού Χριστοδούλου Χέβα τού Γεωργίου το 1868. 

Η Ελάτεια του Μεσοπολέμου, ήταν μία ανεπτυγμένη περιφερειακή Πόλη, με Σχέδιον Πόλεως, ηλεκτροφωτισμό, δρόμους, αμαξιτούς, υπηρεσίες και υποδομές, κατάχλωρη και υδρόχαρη, με πληθυσμό αστικό και αγροτικό, πού ευημερούσε σχετικά και μπορούσε να διατηρεί ένα collegium ιατρικό, αποτελούμενο από τούς ιατρούς Γεώργιο Δημακίδη, Χριστ. Χέβα, Ιω. Χριστοδούλου, Ιω. Τουρναβίτη, Νικ. Χρέμο, Κ. Νικόπουλο ενώ είχε προστεθεί και ο νεαρός Γεωργ. Χ. Χέβας, πού έφυγε νωρίς. 
Η εφημερίδα "Ρουμελιώτης" της εποχής και της περιοχής, πού εξέδιδε ο δημοσιογράφος, Νικ. Λαχανοκάρδης, πού διατηρούσε ιδιαίτερες σχέσεις, με την Ελάτεια, κάλυπτε τα τοπικά γεγονότα, με τοπικούς ανταποκριτές, τον Νικ. Ι. Σταμόπουλο (Γερονικολάκη),Νικ. Πανταζόπουλο και Λ. Τσολάκο. 
Όλοι αυτοί και ο νεαρός γιατρός, ανήκαν στη χρυσή νεολαία τής εποχής, ιδρυτές τών Συλλόγων, εκδηλώσεων, δενδροφυτεύσεων κ.λ.π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου