Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Η όμορφη λίμνη του Μόρνου

Η όμορφη λίμνη του Μόρνου είναι τεχνητή λίμνη στο νομό Φωκίδας που κατασκευάστηκε το 1979 με σκοπό να δημιουργηθεί ένας ακόμα ταμιευτήρας νερού.....

Αδιαπέραστα δάση από έλατα, εντυπωσιακές κορυφογραμμές, χωριά που παραμένουν ανέγγιχτα από τη σύγχρονη καθημερινότητα και καταπράσινα βουνά συνθέτουν την εικόνα της λίμνης Μόρνου και την κάνουν ένα ενδιαφέρον τοπίο.
Οι εικόνες της λίμνης, που μοιάζει να πολιορκείται από τις ακρώρειες των βουνών της Ρούμελης, είναι μαγευτικές, η εναλλαγή του τοπίου καθηλώνει τον επισκέπτη και η λίμνη ομορφαίνει το τοπίο. Κρύβει στα υδάτινα σωθικά της μια αρχαία πολιτεία, την Καλλίπολη και τη συντροφεύουν οι πανύψηλες βουνοκορφές, τα χωριά που είναι χτισμένα γύρω της και οι αγελάδες που βόσκουν ήρεμα πλάι στα νερά.
Η λίμνη Μόρνου κατασκευάστηκε με σκοπό να καλυφθεί η ανάγκη ύδρευσης της Αθήνας και ολοκληρώθηκε το 1981 με την κατασκευή ενός φράγματος, στον ποταμό Μόρνο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα της Ευρώπης. Η λίμνη σχηματίζει ένα μεγάλο Χ στο κέντρο του νομού Φωκίδας, καλύπτοντας με τα νερά της ένα τμήμα δυτικά του Λιδωρικίου ανάμεσα στη Γκιώνα και τα Βαρδούσια. Συγκεντρώνει νερό όχι μόνο από το Μόρνο αλλά και από παραποτάμους του, με σημαντικότερο τον Κοκκινοπόταμο που πηγάζει από τα Βαρδούσια.



 Φωτογραφία της Άννας Καλαϊτζή από το ''Ελληνικό Πανόραμα''

Φωτογραφία της Sofia Orologa



Φωτογραφία του Notis Papasideris 





 Φωτογραφία του Θάνου Κολοκυθά.



 Φωτογραφία του Μάνος Σπυριδάκης



Φωτογραφία του George Mpenioudakis 




Φωτογραφία του Θάνου Κολοκυθά.


Τα όμορφα χωριά της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου