Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΛΗΜΝΟΣ - ΥΨΩΜΑ 33 . Η ταινία "Ύψωμα 33" και το τραγούδι "Το χρόνο να λαβώσω" του Σωκράτη Μάλαμα.


Το εξαιρετικό τραγούδι του Σωκράτη Μάλαμα ακούγεται  στην  ταινία ,  "Υψωμα 33" του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου που η διάρκειά της είναι 30 λεπτά (δείτε τα βίντεο με το τραγούδι και την ταινία παρακάτω) . 
Το "Υψωμα 33"  κλείνει μέσα του.....

κάθε πτυχή του τι σημαίνει να είσαι φαντάρος σε ένα ακριτικό νησί, με τον παραλογισμό να έχει δώσει εδώ και καιρό τη θέση του στην κοινή λογική, με τις νυχτερινές εφόδους να μοιάζουν με το μοναδικό λόγο για να ξυπνάς από το "βαθύ ύπνο" μιας άσκοπης ρουτίνας και τη θέα της απέραντης θάλασσας να σταματάει στον" εχθρό" φαντάρο στην γειτονική Τουρκία που μετράει κι αυτός τις μέρες του όπως κι εσύ για τη μέρα της μεγάλης φυγής. 


Υψωμα 33

Πάνω από το κεφάλι σου ίπταται η απειλή μιας εφόδου, κάτω από τα πόδια σου στην άκρη του γκρεμού η θάλασσα είναι το τελευταίο σύνορο προς την τρέλα και γύρω σου μια απέραντη ερημία έρχεται να γίνει η εθνική μοναξιά για τον πραγματικό εχθρό που δεν είναι άλλος από τον εαυτό σου σε μόνιμη σκοπιά ενηλικίωσης. 

Υψωμα 33

Μια γυναίκα αναλαμβάνει το ρόλο της φαντασίωσης και δεν έχει σημασία αν υπάρχει ή όχι, αλλά περισσότερο η ανάγκη σου να την βλέπεις να τρέχει και να σκοντάφτει στην απόκρημνη πλαγιά του απέναντι υψώματος - σαν έξοδος κινδύνου και κραυγή αγωνίας μαζί. 

Υψωμα 33

H Λήμνος δεν αναφέρεται πουθενά. Ισως γιατί δεν χρειάζεται, αφού μπορείς να την αναγνωρίσεις από μακριά, ακόμη κι αν δεν έχεις βρεθεί ποτέ εκεί. Δεν είναι η μικρή της απόσταση από την Τουρκία, ούτε η αφιλόξενη βραχώδης μορφολογία της, δεν είναι οι καλοκαιρινές μπόρες ούτε οι χιλιάδες ιστορίες για τους φαντάρους της που ξέρουν καλύτερα από οποιονδήποτε τη σημασία της λέξης "ακρίτας". 

Υψωμα 33

Είναι εκείνη η μαγική στιγμή που ένα νησί γίνεται ένας ολόκληρος υπαρκτός κόσμος ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, ικανός να σου αλλάξει τη ζωή για πάντα 


Το τραγούδι "Το χρόνο να λαβώσω" είναι από το soundtrack της ταινίας "Ύψωμα 33" του 1998 σε σκηνοθεσία Δ. Κουτσιαμπασάκου. Δισκογραφικά κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά από τη LYRA στη συλλογή "Τα σκόρπια της όχθης". 


Στίχοι: Γιώργος Αθανασόπουλος
Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας
Πρώτη εκτέλεση: Σωκράτης Μάλαμας 



Νεράιδα φανερώθηκε σε άδειο καλντερίμι
Ήλιος χρυσός στα βλέφαρα και στο λαιμό ασήμι
Γυμνή στο λιόγερμα βουτάει και στα ποτάμια τρέχει
Χίλιες φορές τη βάφτισαν μα όνομα δεν έχει.

Πώς ταξιδεύουν οι ψυχές και οι ζωές μας, πες μου
Στις όχθες του Αχέροντα και στις πνοές του ανέμου.

Ποια μοίρα φέρνουν τα νερά, ποια μυστικά κρυμμένα
Ποια θάλασσα σε αγκαλιά τα έχει φυλαγμένα.

Τα βράδια έρχεσαι κρυφά και μπαίνεις στα όνειρά μου
Κόκκινα χείλη με φιλούν και βάφουν τα δικά μου
Κι από το ύψωμα σα βγεις ξανά να σ' ανταμώσω
Δώσ' μου τα χείλη σου να πιω το χρόνο να λαβώσω.  


       ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ  ΤΑΙΝΙΑ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου