Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ. Ο μουσικός που έγραψε τον "Άρχοντα της καρπαζιάς". Ο Άδωνις που του είπε ότι το τραγούδι το έγραψε για τον Τσίπρα . Και η απάντηση-"γλέντι" του Μορφωνιού στον Άδωνι στο twitter!!!!!


Ενα τραγούδι που κάποιοι είπαν ότι αναφέρεται στον Τσίπρα και στην πολιτική του έγραψε ο Σταμάτης Μορφονιός. Ο τίτλος του τραγουδιού  είναι  "Ο άρχοντας της καρπαζιάς". Ο γνωστός καλλιτέχνης - που έχει συνεργαστεί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα - έχει γράψει τη μουσική και τους στίχους(δείτε παρακάτω), οι οποίοι έχουν πολιτική "χροιά". Ο Άδωνις Γεωργιάδης "έτρεξε" στο τουίτερ  και είπε για ποιόν σίγουρα γράφτηκε και ο Σταμάτης Μορφονιός τον "γλέντησε"!! Δείτε τα όλα ......



Ο Άρχοντας
Σήκωσες μύτη, στα σαλόνια αλωνίζεις
έδωσες τόσα, κι άλλα τόσα και το αξίζεις
εκεί που γλύφεις, έφτυνες κι ούτε κουβέντα
μα σου το λέω σου τελείωσε η ρέντα
εκεί που γλύφεις, έφτυνες κι ούτε κουβέντα
μα φουκαρά μου σου τελείωσε η ρέντα.
Μπανιστηρτζής περιωπής
ψεύτης β’ διαλογής
σου λέει “ναι” το σύστημα μα σε γλεντάει.
Και συ μιλάς σα βασιλιάς
ο άρχοντας της καρπαζιάς
αυτό το ψέμα σου να ξέρεις θα σε φάει.
Τα δωσες όλα κανα κόκαλο να γλύψεις
μα έφαγες φόλα και άσε τα “ήξεις αφήξεις”
γούστο καπέλο σου μα κάνε μου τη χάρη
κόψε τις βόλτες αλεπού μου στο παζάρι.
γούστο καπέλο σου μα κάνε μας τη χάρη
κόψε τις βόλτες στο δικό μας το παζάρι.
Μπανιστηρτζής περιωπής
ψεύτης β’ διαλογής
σου λέει “ναι” το σύστημα μα σε γλεντάει.
Και συ μιλάς σα βασιλιάς
ο άρχοντας της καρπαζιάς
αυτό το ψέμα σου να ξέρεις θα σε φάει.
Και ‘συ μιλάς σα βασιλιάς
ο άρχοντας της καρπαζιάς

το ψέμα σου βρε κακομοίρη σ’ έχει φάει.

 

Ο Σταμάτης Μορφονιός είναι ο άνθρωπος που κατάφερε με μια απάντησή του στον Άδωνη Γεωργιάδη στο twitter, να αναδείξει την αμετροέπεια του αντιπροέδρου της ΝΔ.
Τι έχει συμβεί; Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε προχθεσινή ανάρτησή του στο twitter έκανε αναφορά σε ένα τραγούδι του Σταμάτη Μορφονιού, με στίχους για κάποιον που είναι "άρχοντας της καρπαζιάς", "ψεύτης β’ διαλογής" και "«τον γλεντάει το σύστημα". "Για ποιον να είναι το τραγούδι;", αναρωτήθηκε περιπαικτικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι στίχοι "φωτογραφίζουν" τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Έλα όμως που ο ίδιος ο Σταμάτης Μορφονιός έχει άλλη άποψη! Απαντώντας ο ίδιος στο tweet του Άδωνι Γεωργιάδη, ο καλλιτέχνης ανέφερε: "Αφού αναρωτιέσαι για ποιον το έγραψα θα σου πω. Καθρέφτες σίγουρα θα έχεις πολλούς κοντά σου. Κοιτάξου".

Ποιος όμως είναι ο Σταμάτης Μορφονιός που κατάφερε με μια του κουβέντα να γελοιοποιήσει τον Άδωνη Γεωργιάδη;
Πριν από καμιά δεκαριά χρόνια και μέχρι πρόσφατα ο Σταμάτης Μορφονιός ήταν ένα παιδί του δρόμου. Όσοι απολαμβάνατε τη βόλτα σας στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, είναι πιθανό να τον είχατε συναντήσει και είναι ακόμη πιθανότερο να τον είχατε αγνοήσει, αν όχι χλευάσει για την κατάντια του. Ανθρώπους σαν τον Σταμάτη, η ελληνική κοινωνία τους απορρίπτει, τους θεωρεί απόκληρους, τους αφήνει στο περιθώριο, έρμαια της «αρρώστιας» τους.


Στα 20 χρόνια του, ο Σταμάτης με μια κιθάρα στα χέρια, περιφερόταν από στενό σε στενό. Τραγουδούσε. Μάζευε χρήματα για τη δόση του, ίσως και για ένα πιάτο φαγητό. Κοιμόταν στο δρόμο, σ’ εγκαταλελειμμένα κτίρια κι έτρωγε στα συσσίτια. Αντιμετώπισε τη βία της κοινωνίας και άγγιξε το θάνατο. Εκείνο το θάνατο, τον οποίο, όπως είπε στο Hot Doc σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο του 2013 επεδίωκε.
Ήταν μια νύχτα κάτω από την Ακρόπολη όμως, πριν από περίπου πέντε χρόνια που αποφάσισε ν’ αλλάξει. Αποφάσισε ότι η ζωή τού ανήκει κι ότι καθένας μας έχει προσωπική ευθύνη απέναντι σ’ αυτή. Είχε βαρεθεί να μετακυλύει τις ευθύνες. «Γύρισα απ’ το θάνατο, για να φτιάξω τον κόσμο» έλεγε στο Hot Doc, παραλληλίζοντας τη σύγχρονη κοινωνία με τον κόσμο των ναρκωτικών: «στήσαμε μια κοινωνία ‘’πρεζάκι’’. Ζούσαμε στις παραισθήσεις μας. Περάσαμε την περίοδο της απόλαυσης, της αναλγησίας. Ήρθε όμως η ώρα της απεξάρτησης».
Ο Σταμάτης θα μετέτρεπε την τάση του στην αυτοκαταστροφή, σε δημιουργία. Άλλωστε η μοίρα τον ήθελε πρωταγωνιστή. Σ’ ένα περίεργο παιχνίδι της, πριν από σχεδόν τρία χρόνια, τον έφερε απέναντι σε δύο ανθρώπους που θα του άλλαζαν τη ζωή. Ήταν οι αδελφοί Αντώνης και Δημήτρης Παπαβομβολάκης, δύο μουσικοί παραγωγοί, με τους οποίους ο Σταμάτης Μορφονιός συναντήθηκε τυχαία. Εκείνοι άκουσαν τα τραγούδια του και ανέλαβαν αφιλοκερδώς την παραγωγή και τις ενορχηστρώσεις του πρώτου δίσκου του, με μόνο κίνητρο τα ίδια τα τραγούδια. «Εκτός από την προσωπική ευγνωμοσύνη, για εμένα, τέτοιου είδους άνθρωποι κουβαλούν στις πλάτες τους τις ελπίδες αυτού του κόσμου, βγάζοντας από το επίκεντρο το κέρδος και βάζοντας στη θέση του την ουσία, την αλήθεια και τον άνθρωπο», έχει πει ο τραγουδοποιούς για τους δύο παραγωγούς.


Διαβάστε τη συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε στη στήλη "Ένας για 10" του Hot Doc τον Οκτώβριο του 2013.

Τι τίτλο θα έβαζες σ’ ένα τραγούδι που μιλάει γι’ αυτό που ζούμε σήμερα;
Θα έβαζα τον τίτλο ενός τραγουδιού που έγραψα πριν λίγες μέρες : «Η πρωινή ελπίδα μας, η βραδινή μας πόρνη».
Το νέο σου άλμπουμ τιτλοφορείται «χαίρε ω χαίρε ελευθερία». Είμαστε πράγματι ελεύθεροι ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε;
Δεν υπάρχει ελευθερία στον φόβο και εμείς είμαστε ακόμα γονατισμένοι μπροστά του. Αυτό καθρεφτίζεται άλλωστε σε αυτά που ζούμε.
Ο στίχος που εκφράζει περισσότερο τον Σταμάτη.
Όλα θα κερδηθούν κι ας μοιάζουνε χαμένα. Είναι μεγάλη ελευθερία το μηδέν.
Η κρίση ενισχύει την τέχνη;
Η τέχνη δεν υπάρχει σε ένα παράλληλο σύμπαν. Ζει τη πραγματικότητα. Δεν ξέρω αν η κρίση θα την ενισχύσει αλλά περιμένω να γεννηθούν καινούργια πράγματα. Πιο ουσιαστικά και πιο αληθινά από εκείνα που γεννήθηκαν τα χρόνια των "παραισθήσεων" όπου δυστυχώς και η τέχνη έβαλε το χεράκι της για να τις συντηρήσει.
Γιατί ένας νέος να μείνει στην Ελλάδα;
Καταλαβαίνω τους νέους που φεύγουν. Τα όνειρα δεν περιμένουν και πολύ καλά κάνουν. Όταν νιώθεις όμως ότι κάποιος έχει μπει στο σπίτι σου και σε κλέβει κάνεις κάτι γι’ αυτό. Δεν του το χαρίζεις κι αρχίζεις να τρέχεις.
Για την κατάσταση, φταίνε μόνο οι πολιτικοί;
Είναι εύκολο να δείχνουμε με το δάχτυλο. Ναι. Και βέβαια οι πολιτικοί που κυβέρνησαν τη χώρα έχουν τεράστια ευθύνη για την σημερινή κατάντια. Όμως νομίζω πώς έχει έρθει η ώρα επιτέλους να κοιταχτούμε στον καθρέφτη μας και να δούμε τί κάνουμε και εμείς λάθος. Ας μην κρυφτούμε άλλο πίσω απ’ το δάχτυλό μας.
Τι σ΄ αρέσει και τι σε αηδιάζει στην Ελλάδα του σήμερα;
Όπως είχε πει ο Τσαρούχης για την Ελλάδα «Υπέροχο σκηνικό, άθλια παράσταση». Αγαπώ το σκηνικό αλλά με αηδιάζει η κακομοιριά και η υποκρισία.
Τι μας ξημερώνει; Να ελπίζουμε σε κάτι καλό;
Όλα αυτά τα τραγικά που ζούμε στο τέλος θα μας ελευθερώσουν. Θα μας αναγκάσουν να δούμε τις αλήθειες που αποφύγαμε και να αλλάξουμε. Η ελπίδα θα γεννηθεί αλλά αυτό θα γίνει με επώδυνο τοκετό.
Τι φταίει για το «φαινόμενο» της Χρυσής Αυγής;
Οι αγέλες των διεφθαρμένων πολιτικών που την «ανέχτηκαν» για να τους κάνει την βρώμικη δουλειά, οι διαπλεκόμενοι δημοσιογράφοι που την χάιδευαν και την παρουσίαζαν σχεδόν ως life style επιλογή και οι αφασικοί νοικοκυραίοι τηλεθεατές που... «δεν ήξεραν». Όλοι ξαφνιάζονται τώρα. Υποκριτές. Όλοι ήξεραν.
Τι θα έλεγες στον Σαμαρά** αν το είχες μπροστά σου;
Κερδοφόρο το εμπόριο φόβου αλλά δεν θα κρατήσει για πάντα.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο τεύχος 38 του HOT DOC
** Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός την εποχή που ο Σταμάτης Μορφονιός μίλησε στο Hot Doc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου