Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Στα 900 εκ. ευρώ τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ


Εννιακόσια εκατομμύρια ευρώ σε ΜΜΕ, με ακάλυπτο κίνδυνο που κυμαινόταν από 50% έως 90%, δάνεισαν οι ελληνικές τράπεζες,.....
σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που αποκαλύφθηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια στα κανάλια και τα κόμματα.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Φραγκιαδάκης, δήλωσε πως τα δάνεια που δόθηκα σε ΜΜΕ ανέρχονται σε 430 εκ. και υπεραμύνθηκε των δανειοδοτήσεων της τράπεζας λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να «τραβήξει το σωληνάκι» στις επιχειρήσεις.
Όπως αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας από το σχετικό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας, τα τραπεζικά ιδρύματα δάνεισαν στα μέσα ενημέρωσης τεράστια ποσά ακόμη και μέσα στην κρίση χωρίς τις αναγκαίες εξασφαλίσεις και δανειοδοτήσεις.
«Οι ακάλυπτοι κίνδυνοι είναι από 50% έως 90%» είπε αναφερόμενος στα δάνεια προς τα ΜΜΕ και ανέφερε αναλυτικά ότι οι ακάλυπτοι κίνδυνοι ανέρχονται σε 88% για τον Πήγασο, σε 82% για το STAR και σε 70%, για τον ΔΟΛ και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
Ο Σπύρος Λάππας κατήγγειλε επίσης πως οι τράπεζες χορηγούσαν νέα δάνεια στα ΜΜΕ για πληρωμή ληξιπρόθεσμων τόκων παραβιάζοντας τη σχετική απαγόρευση του νόμου, ενώ η επιπλέον χρηματοδότηση γινόταν παρά το γεγονός πως οι ίδιες είχαν υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία αποκάλυψε ότι οι τράπεζες έδιναν δάνεια δίχως εταιρικές εγγυήσεις. Υπογράμμισε ότι το 2015 η Εθνική Τράπεζα διέθεσε το ένα τρίτο της διαφημιστικής δαπάνης της σε πολύ μικρά sites τα οποία «έχουν ανύπαρκτη επισκεψιμότητα και λειτουργούν με πολύ μικρές ομάδες δημοσιογράφων». Η κ. Καββαδία ανέφερε επίσης ότι χορηγεί εδώ και έξι χρονια διαρκείς παρατάσεις εξόφλησης σε δάνειο του ομίλου ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. που έχει λήξει από τις 31-10-2010. Επίσης σημείωσε ότι ο κύκλος εργασιών του ομίλου έπεσε από 91 εκατομμύρια ευρώ το 2009 στα 66 εκατομμύρια ευρώ το 2014 αλλά ο συνολικός δανεισμός εκτοξεύθηκε από 35 εκατομμύρια ευρώ το 2009 στα 106 εκατομμύρια ευρώ  το 2015.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Θεοφύλακτος απεκάλυψε ότι την άνοιξη του 2016 δόθηκε στην εταιρεία ΠΗΓΑΣΟΣ κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο 80 εκατομμυρίων ευρώ στο οποίο η Εθνική Τράπεζα συμμετείχε με περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν παλαιότερες οφειλές.
Στοιχεία για τον δανεισμό της εταιρείας Τηλέτυπος (MEGA) αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 δόθηκε στην εταιρεία ποσό  96.756.000 ευρώ εκ των οποίων τα 81.249.000 ευρώ αφορούσαν αναχρηματοδότηση προηγούμενων οφειλών και παράλληλα δόθηκε και «ζεστό χρήμα 15.500.000 ευρώ». Σημείωσε, μάλιστα ότι η Εθνικη έδωσε το μεγαλύτερο μερίδιο, κοντά στο 45%, 6.449.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου