Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΑΡΑΣΟΥΛΟΣ ."Μικρή Πατρίδα". Πότε και γιατί γράφτηκε το τραγούδι.Και λίγα λόγια (με φωτό και βίντεο) για το στιχουργό και το έργο του.


"...Δεν έκανα ταξίδια μακρινά / οι άνθρωποι που αγάπησα ήταν δάση / οι φίλοι μου φεγγάρια ήταν νησιά / που δίψασε η καρδιά μου να τα ψάξει.."          

"Γ"
Το  τραγούδι  "Μικρή  Πατρίδα"  είναι  όπως  αναφέρει ο  ίδιος ο  στιχουργός  Παρασκευάς  Καρασούλος  , ένα  από τα   αυτοβιογραφικά  του  τραγούδια. Στην πραγματικότητα το τραγούδι αυτό  λέει  σε  συνέντευξή  του  ο  Παρασκευάς  Καρασούλος     όρισε τα σύνορα της δικής μου ,  εσωτερικής πατρίδας,......


την απόφασή μου να μείνω ,εντός,  και να ζήσω με τα υλικά που η ζωή μου δημιούργησε, τις σχέσεις μου, τις επιλογές και τις αναφορές μου.

Το λέω αυτό γιατί κυρίαρχο αίσθημα τα χρόνια που πέρασαν ήταν η φυγή. Η τάση να δραπετεύουμε από τη χώρα μας  , την εσωτερική αλλά και την ευρύτερη , να κόβουμε βίαια τις ρίζες και την σχέση μας με την ιστορία, να γινόμαστε αναλώσιμοι.

 Βρισκόμουν σε μία περίοδο, το 1993, όταν γράφτηκε στο χαρτί, που ήταν πολύ μεταβατικά τα πράγματα, η χώρα άλλαζε, το τραγούδι της επίσης. Ένιωσα ότι το μόνο στήριγμα, η μόνη μυθολογία που εξακολουθούσε να διαθέτει αυτάρκεια και δύναμη στη ζωή μου ήταν οι φίλοι μου, οι άνθρωποί μου με τους οποίους μοιράστηκα αξίες και οράματα, άρα, η εσωτερική μου πατρίδα. Και το "δεν έκανα ταξίδια μακρινά", βγήκε αβίαστα στο χαρτί…

Άλλωστε, όλα τα τραγούδια στον ομώνυμο δίσκο, είναι αφιερωμένα σε ανθρώπους που υπήρξαν στη ζωή μου και με έκαναν να αγαπήσω αυτή την χώρα, την Ελλάδα, που με διαμόρφωσαν, και αν θέλετε μ’ αυτό τον τρόπο τους επέστρεψα την οφειλή μου… Ήταν μια ενότητα τραγουδιών αφιερωμένων σε 13 ανθρώπους. Αρχική πρόθεση μου ήταν να δημιουργήσω τραγούδια - πορτραίτα φίλων μου που στην πραγματικότητα οι κοινές μας ζωές συγκρότησαν την προσωπική μου μυθολογία, την ιστορία μου λίγο ως πολύ.



Δεν έκανα ταξίδια μακρινά
τα χρόνια μου είχαν ρίζες ήταν δέντρα
που τα `ντυσε με φύλλα η καρδιά
και τ’ άφησε ν’ ανθίζουν μες την πέτρα

Δεν έκανα ταξίδια μακρινά
οι άνθρωποι που αγάπησα ήταν δάση
οι φίλοι μου φεγγάρια ήταν νησιά
που δίψασε η καρδιά μου να τα ψάξει

Το πιο μακρύ ταξίδι μου εσύ
η νύχτα εσύ το όνειρο της μέρας
μικρή πατρίδα σώμα μου κι αρχή
η γη μου εσύ ανάσα μου κι αέρας

Δεν έκανα ταξίδια μακρινά
ταξίδεψε η καρδιά κι αυτό μου φτάνει
σε όνειρα σ’ αισθήματα υγρά
το μυστικό τον κόσμο ν’ ανασάνει

Το πιο μακρύ ταξίδι μου εσύ
η νύχτα εσύ το όνειρο της μέρας
μικρή πατρίδα σώμα μου κι αρχή
η γη μου εσύ ανάσα μου κι αέρας


               ΠΟΙΟΣ  ΕΙΝΑΙ  Ο  ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ  ΚΑΡΑΣΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Υμηττό. Μπήκε στη δισκογραφία το 1987 με το δίσκο "Το μαγικό κλειδί" που συνέθεσε ο Στέφανος Κορκολής και ερμήνευσε η Μαρία Δημητριάδη. 


Οι επόμενοι δύο δίσκοι του έχουν επίσης την υπογραφή του Στέφανου Κορκολή: το 1988 κυκλοφορεί ο δίσκος "Λες κι είσαι νύχτα", όπου ο συνθέτης τραγουδάει κιόλας, και το 1989 ο δίσκος "Παλίρροια" τον οποίο ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη. Τα τραγούδια "Δεν είσαι εδώ" και "Και σ' αγαπώ" μένουν στο χρόνο.
Το 1991 συνεργάζεται πάλι με τη Δήμητρα Γαλάνη στο δίσκο "Φως". Ο δίσκος αυτός είναι η πρώτη συνθετική απόπειρα της Δήμητρας Γαλάνη και τραγούδια που κάνουν επιτυχία και παραμένουν διαχρονικά είναι το "Δυο μέρες μόνο" και το "Στο πάτωμα τα ρούχα σου".

΄΄ΑΝ΄΄. Με τη  Δήμητρα  Γαλάνη .



Το 1996 είναι η χρονιά σταθμός για τον Παρασκευά Καρασούλο: κυκλοφορεί ο ψηφιακός δίσκος "Μικρή πατρίδα" σε μουσική Γιώργου Ανδρέου και ερμηνεία Παντελή Θεοχαρίδη, Μόρφως Τσαϊρέλη, Γιώργου Νταλάρα, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Ελένης Τσαλιλογοπούλου, ο οποίος είναι ο πρώτος της δισκογραφικής και εκδοτικής του εταιρίας "Μικρή Άρκτος".


"Ο ΚΑΘΕΝΑΣ  ΜΙΑ  ΘΑΛΑΣΣΑ ΟΡΙΖΕΙ"  Με  τον  Παντελή  Θεοχαρίδη  



Από τη "Μικρή Άρκτο" κυκλοφορεί ο επόμενος ψηφιακός του δίσκος και τα δύο βιβλία του, ενώ μέσω της εταιρίας αυτής δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους όπως η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Μίνως Θεοχάρης, ο Δημήτρης Μαραμής, ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, ο Κωνσταντίνος Κληρονόμος κ.ά. Η "Μικρή πατρίδα" γίνεται το σήμα κατατεθέν του και ένα από τα διαχρονικότερα ελληνικά τραγούδια.


"ΟΤΑΝ  ΗΜΟΥΝ  ΠΑΙΔΙ"   Με τον  Μάριο  Φραγκούλη


Τον εαυτό του παιδί απ’ το χέρι κρατάει
στα ίδια μέρη κι απόψε η ζωή θα τους πάει.
θα περάσουν ξανά απ’ της μνήμης τα σπίτια
από θάλασσες άδειες, απ’ του φόβου τα δίχτυα.

Θα σταθούνε μαζί και θα δουν να περνάνε
σαν καράβια οι στιγμές που ποτέ δε γερνάνε
και τα πρόσωπα που έγιναν δρόμοι κι αιώνες
και τα όνειρα που έσκαψαν μες στα χρόνια κρυψώνες.

Όταν ήμουν παιδί είχα βρει έναν κήπο
για να κρύβομαι εκεί απ’ τη ζωή όταν λείπω
όταν ήμουν παιδί είχα κρύψει έναν ήλιο
να `χει ο δρόμος μου φως κι η σιωπή μου έναν φίλο.

Τον εαυτό του παιδί απ’ το χέρι θα πιάσει
σαν γυαλί μια στιγμή θα ραγίσει, θα σπάσει
θα χωρίσουν μετά κι ο καθένας θα πάει
σ’ έναν κόσμο μισό που τους δυο δε χωράει.


Το 2000 εκδίδονται τα βιβλία του "Μικρή πατρίδα" και "Η στίξη των ημερών" και το 2001 κυκλοφορούν οι "Δον Κιχώτες" σε μουσική Θοδωρή Οικονόμου και ερμηνεία Μαρίας Δημητριάδη. Το 2004 κάνει τον "Κήπο των ευχών" που ερμηνεύει ο Μάριος Φραγκούλης και συνθέτουν ο ίδιος ο ερμηνευτής, ο Στέφανος Κορκολής, ο Θοδωρής Οικονόμου, ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο Δημήτρης Μαραμής και ο Θύμιος Παπαδόπουλος.


"Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ  ΕΥΧΩΝ" . Με το  Μάριο  Φραγκούλη.



Το 2007 ο ραδιοφωνικός σταθμός Δεύτερο τον τιμά μέσα από ένα αφιέρωμα που κάνει στους σημαντικότερους Έλληνες στιχουργούς. Το 2008 η "Μικρή Άρκτος" συνεργάζεται με την "ECM" με αποτέλεσμα από την εταιρία του να κυκλοφορήσουν ψηφιακοί δίσκοι της Ελένης Καραϊνδρου, του Νίκου Κυπουργού και της Σαββίνας Γιαννάτου, ενώ ο ίδιος αναλαμβάνει τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Υμηττού με μεγάλη επιτυχία.


ΚΑΙ  ΤΟ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ  ΚΑΡΑΣΟΥΛΟΥ "ΑΓΡΙΜΙ"  ΜΕ  ΤΟΝ  ΖΑΧΑΡΙΑ  ΚΑΡΟΥΝΗ



ΦΡΑΣΕΙΣ  ΑΠΟ  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ  ΤΟΥ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ  ΚΑΡΑΣΟΥΛΟΥ  ΣΕ  ΜΟΥΣΙΚΗ  ΕΠΕΝΔΥΣΗ  ΣΤΑΜΑΤΗ  ΚΡΑΟΥΝΑΚΗ.


"Γ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου