Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ. ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ.«Έχω ένα όνειρο, ότι μία μέρα τα 4 μικρά παιδιά μου θα ζήσουν σε μια χώρα όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το χαρακτήρα τους».

Είναι η περίφημη φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (γεννήθηκε  σαν  σήμερα 15/1/1929) κατά την  ομιλία του σε 250 χιλιάδες ανθρώπους στην Ουάσιγκτον στις 28 Αυγούστου 1963. Ο προτεστάντης ιερέας.......

του δόγματος των Βαπτιστών από την Άτλαντα της Τζώρτζια, ήταν θαυμαστής του Γκάντι και υιοθέτησε το παράδειγμά του να προσπαθήσει να αλλάξει τον κόσμο με ειρηνικό τρόπο και όχι με τη βία.
                           

  Είχε όμως την ίδια τύχη με το ίνδαλμά του αφού δολοφονήθηκε σε ηλικία 39 ετών το 1968, πέντε χρόνια μετά τον ιστορικό του λόγο κατά των φυλετικών διακρίσεων στα σκαλιά του Μνημείου Λίνκολν στην Ουάσιγκτον. Η ομιλία του Κινγκ αποτελεί σήμερα στοιχείο της εθνικής συνείδησης των Αμερικανών, αλλά στις 28 Αυγούστου του 1963, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που άκουσαν τον λόγο του έγιναν μάρτυρες μιας πρωτοφανούς εμπειρίας στην ιστορία των ΗΠΑ.

                       king 1

                                                      king 6


Είχαν προηγηθεί πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, καθώς και αρκετές ομιλίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σε διάφορες πολιτείες.  Η ανεπανάληπτη συμμετοχή και το πάθος των ανθρώπων που βρέθηκαν εκείνη τη μέρα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ δεν είχαν προηγούμενο, όπως μαρτυρά το καταπληκτικό φωτογραφικό αφιέρωμα του περιοδικού LIFE. 

                    

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση και η δύναμη ελευθερίας που ξεχείλιζε από τα χείλη του προτεστάντη ιερά, κατέστησαν την 28η Αυγούστου ημερομηνία ορόσημο στην πάλη κατά των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού στις ΗΠΑ. 

                          king 4

Το 1964 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον υπέγραψε το νόμο που καθιστούσε παράνομες τις φυλετικές διακρίσεις σε δημόσιους χώρους. Το 1965 ψηφίστηκε ο νόμος που διασφάλιζε ισότητα στο Δικαίωμα ψήφου και απαγόρευσε πρακτικές διάκρισης που εμπόδιζαν του Αφροαμερικανούς να ψηφίσουν.

                     

Ο κόσμος υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τον Κινγκ όταν ανέβηκε στο βήμα και εκφώνησε την ιστορική ομιλία: «Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα στους κόκκινους λόφους της Γεωργίας, οι γιοι των πρώην σκλάβων και οι γιοι των πρώην δουλοκτητών θα μπορούν να κάθονται όλοι μαζί στο τραπέζι της αδελφοσύνης.

                       

                       king 3

Έχω ένα όνειρο ότι κάποια μέρα ακόμη και η πολιτεία του Μισισιπή, που φλέγεται από την αδικία, θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης. Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου θα ζουν μια μέρα σε ένα έθνος όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους αλλά από το ποιόν του χαρακτήρα τους 






ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ  ΑΠΟ  ΤΗ  "ΜΗΧΑΝΗ  ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ". ΟΙ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΚΑΙ  ΤΑ  ΒΙΝΤΕΟ  ΔΙΚΗΣ  ΜΑΣ  ΕΠΙΛΟΓΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου