Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ: Δήλωση Δημοτικού Συμβούλου

Με αφορμή την επιλογή της δημοτικής πλειοψηφίας να απέχει από τη σημερινή συνεδρίαση του Έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων που προκλήθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης και είχε θέμα ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ, ο Τάσος Χρονάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης έκανε την παρακάτω δήλωση: ....

Με τη στάση της η Δημοτική Αρχή υποτιμά την ανάγκη για μείωση των δημοτικών τελών σε μια δύσκολη εποχή για την εργατική λαϊκή οικογένεια.
Υποτιμά ταυτόχρονα -στην προέκταση της ίδιας λογικής- το Δ.Σ., αλλά και κάθε διαφορετική άποψη, αρνούμενη να αναγνωρίσει το δικαίωμα του ελέγχου και της διατύπωσης προτάσεων από την αντιπολίτευση.
Η επιλογή τής μη συμμετοχής τής πλειοψηφίας στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δείχνει απουσία ενδιαφέροντος για τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού. Ακριβώς στο ρόλο τον οποίον επιφυλάσσει η άρχουσα τάξη στην Τοπική Διοίκηση.  
Ακόμα φαίνεται ανάγλυφη η απουσία επιχειρημάτων και πολιτικής ψυχραιμίας.
Προσπάθησαν να αποφύγουν συνειδητά μια συζήτηση, επειδή θα αποκάλυπτε τη συναίνεση και την υποταγή τους στις αντιλαϊκές πολιτικές.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαμορφωθούν συνθήκες για τη λύση λαϊκών προβλημάτων, χωρίς να παραμελεί την υποχρέωσή της να καταδείχνει πόσο μακριά από τις ανάγκες του λαού βρίσκεται η δημοτική αρχή.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

Στο έκτακτο ΔΣ με θέμα τη ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε με ευθύνη της δημοτικής αρχής.    
Στην περίοδο που διατρέχουμε, ο  λαός στενάζει κάτω από το βάρος των συνεχώς εντεινόμενων μέτρων, που του φορτώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης μιας κοινωνίας όπου οι πλούσιοι γίνονται, καθημερινά, πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
Τα χαράτσια,
οι συνεχώς αυξανόμενες, δυσβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις, μαζί με τις περικοπές μισθών και συντάξεων, σε καθεστώς αυξανόμενης ανεργίας,
το κλείσιμο επιχειρήσεων στα πλαίσια και του ανταγωνισμού τον οποίο παρουσιάζουν ως μοχλό κίνησης της κοινωνίας,
ο περιορισμός του κύκλου εργασιών στο εμπόριο και φυσικά τα καταστροφικά πλήγματα που δέχεται η αγροτική παραγωγή στο επίπεδο των μικρομεσαίων αγροτών, 
η εμπορευματοποίηση και το κόστος των υπηρεσιών υγείας, παιδείας και πρόνοιας που κάθε λαϊκή οικογένεια χρειάζεται
 δημιουργούν αφόρητες συνθήκες ζωής για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού, που, σίγουρα, δεν έχει στη διάθεση του κεφάλαια, μετοχές και κρυφούς πόρους.
Σε αυτές τις συνθήκες, ένα αιρετό όργανο σε τοπικό επίπεδο, όπως ο Δήμος έχει πολιτική και κοινωνική υποχρέωση να προσπαθεί να στέκεται πλάι στο λαό και τις δυσκολίες του.
1ον  Οφείλει ο Δήμος πρώτα και κύρια να μην  αποπροσανατολίζει τον λαό και να μην του καλλιεργεί αυταπάτες. Να συμβάλλει στην αποκάλυψη των πραγματικών αιτίων ύπαρξης των προβλημάτων. Να μην τις συγκαλύπτει, στηρίζοντας –ουσιαστικά και συγκεκριμένα-  τις πολιτικές που δημιούργησαν, οξύνουν και αναπαράγουν αυτά τα προβλήματα.
Αλήθεια πότε εσείς και οι συνοδοιπόροι σας στις άλλες παρατάξεις αναδείξατε την αδυναμία του Δήμου να προσφέρει έργα και υπηρεσίες αναγκαίες στο λαό εξ αιτίας της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης υποχρηματοδότησης, που προκύπτει από τις οδηγίες της Ε.Ε και γίνεται πράξη στη χώρα μας με την πολιτική που άσκησαν και ασκούν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι συμβιβασμένοι; Δηλαδή όλοι όσοι «βλέπουν» το δρόμο παρέα με τους  εκμεταλλευτές μας ως μονόδρομο, ως αναγκαίο και αναπόφευκτο. Πότε απορρίψατε τις λογικές της ανταποδοτικότητας και της εμπορευματοποίησης, που προκύπτει από την πολιτική τού «πλήρωσε για να έχεις»; Πότε απορρίψατε τη λογική να αποχτήσουν οι δήμοι φορομπηχτικές και φοροεισπρακτικές αρμοδιότητες;

2ον Οφείλει, ακόμη, ο Δήμος να αγωνίζεται μαζί και πλάι στο λαό,  για την κάλυψη των αναγκών του, αντιλαμβανόμενος πλήρως την αξεπέραστη δυσκολία του λαϊκού νοικοκυριού να τις αγοράζει ως εμπόρευμα. Να φροντίζει για καλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, παιδείας και πρόνοιας σε όλους.
Αυτό όμως το ξεπερνάτε με δηλώσεις αναρμοδιότητας ή με κάποιες ανακοινώσεις και ψηφίσματα – ανώδυνα - προκειμένου να μην τα χαλάσετε με την εξουσία, που υπερασπίζεται τους  μονοπωλιακούς ομίλους και βλάπτει τον λαό.
3ον Οφείλει, επίσης, όχι μόνο  να μην επιβαρύνει τις εργατικές λαϊκές οικογένειες με πρόσθετες δαπάνες διαβίωσης, αλλά να προσπαθεί σταθερά και επίμονα να τις ξαλαφρώνει, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν αντιμετωπίζοντας τις υποχρεώσεις τους, χωρίς καθημερινό άγχος και - προ παντός - χωρίς να πεινάνε.
Σε αυτή την βάση και με σαφώς διαφορετικό πολιτικό σκεπτικό  η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, με δεδομένη την διαφορετικότητας της,  συνυπέγραψε, με τις άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας, το αίτημα για σύγκλιση του σημερινού Δημοτικού Συμβούλιου, που θα συζητήσει την μείωση των δημοτικών τελών.
Το κάναμε για να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρουμε όλοι τις ευθύνες μας. Να δείξουμε πως ό,τι λέμε το εννοούμε.
Η δική μας η πρόταση προβλέπει την μείωση των δημοτικών τελών στο ποσοστό, που θα προκύψει αν :
·         Δεν δοθούν οι εισφορές του Δήμου στον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ Α.Ε.
·         Δεν παραχωρηθεί η διαχείριση του ΧΥΤΑ στον ίδιο φορέα και δεν απολέσει τακτικά έσοδα ο Δήμος από την εναπόθεση απορριμμάτων των γειτονικών δήμων, που έτσι και αλλιώς γίνεται.
·         Αξιοποιηθεί μέρος του αποθεματικού της Δημοτικής Επιχείρησης ΔΕΥΑΛ, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η εξέλιξή της και η προοπτική επέκτασης των δραστηριοτήτων της.
Κατά την άποψη μας, όλα αυτά μπορούν να γίνουν, αν αλλάξει η πολιτική σας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Δείτε τις εξελίξεις στο Δήμο σε συνάρτηση με τα αιτήματα και τις ανάγκες του λαού.
Αν απομακρυνθείτε από τη λογική του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Α.Ε. και απορρίψετε κάθε σκέψη εμπλοκής επιχειρηματικών κριτηρίων και κύκλων σε αυτό το ζήτημα.
Αν, επιτέλους, μιλήσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο για την πορεία και την προοπτική της ΔΕΥΛ, που είναι περιουσία του λαού της Λαμίας.

Θεωρούμε σκόπιμο, επίσης, να απαντήσουμε  σε όσα επικαλείται η δημοτική αρχή και όσοι την εκπροσωπούν :
·         Η τακτική και η στάση της αντιπολίτευσης καθορίστηκαν από τις εμμονές στην αντιλαϊκή πολιτική και την αλαζονεία της πλειοψηφίας. Από την έλλειψη οποιασδήποτε διάθεσης για διεκδίκηση και σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική και το Παρατηρητήριο. Ήταν απαραίτητη  για να δοθεί μια μάχη επί της ουσίας και φυσικά ήταν αναγκαία για να βοηθήσει τον λαό να καταλάβει ποιός είναι στην πράξη μαζί του και ποιος απέναντι…. Τι λέει ο καθένας μας.
Τα όσα περί δημαγωγίας αναφέρετε είναι χωρίς βάση και δεν μπορούν να κρύψουν τη στάση σας σαν υποτακτικών στις αντιλαϊκές πολιτικές. Δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό σας.
·         Αβάσιμα είναι τα επιχειρήματά σας για απαγόρευση της μείωσης των δημοτικών τελών από το Παρατηρητήριο, που χωρίς καμιά τεκμηρίωση ακούστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.
·         Αστήρικτη και φυσικά ψεύτικη είναι  η παραπομπή του ζητήματος της μείωσης των τελών στο 2016, όταν είναι ήδη γνωστή η πολιτική σας να παραδώσετε το δικαίωμα καθορισμού των δημοτικών τελών στον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ Α.Ε. και τα επιχειρηματικά του κριτήρια.

o   Οι όποιοι αριθμοί αναφέρετε για να στηρίξετε την επιχειρηματολογία σας δεν μπορούν να αποκρύψουν την ζημιά του Δήμου από την παραχώρηση του ΧΥΤΑ Λαμίας. Από αφεντικά μάς κάνατε πελάτες, που για να πάμε τα σκουπίδια μας στο ΧΥΤΑ, -αυτόν, που οι ίδιοι φτιάξαμε- θα πληρώνουμε τέλη εναπόθεσης, απροσδιόριστα επί του παρόντος.  

ΛΑΜΙΑ          11/12/2015   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου