Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ: Επικείμενη Αναδιάρθρωση Αστυνομικών Υπηρεσιών Νομού Φωκίδας

Α Ν Ο Ι Κ Τ Η    Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η
Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΩΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ. 
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. 
Υπόψη: του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικολάου Τόσκα. 
ΘΕΜΑ: Επικείμενη Αναδιάρθρωση Αστυνομικών Υπηρεσιών Νομού Φωκίδας......


Όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο σας, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναδιοργάνωσης των περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας με στόχο την αλλαγή του Νομοθετικού πλαισίου του Ν. 4249/2014, (ΦΕΚ 73/24-3-2014), που αφορά στις Δομές της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
Ειδικότερα, στην παρούσα φάση, από την πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας εξετάζονται και αξιολογούνται κατά τρόπο συνολικό και ορθολογικό, οι προτάσεις των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων και Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας, αναφορικά με τις απαιτούμενες μεταβολές στις υπηρεσίες δικαιοδοσίας τους, ώστε να καταστούν αποτελεσματικότερες για τον πολίτη, (Δελτίο Τύπου Υπουργείου από 13-10-2015).
Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό δεν έγινε καμιά παρουσίαση του σχεδίου στη Βουλή παρά μόνο διατυπώθηκε η εξής αναφορά: «Θέλουμε μια Αστυνομία που να περιβάλλεται με κύρος, κοινωνική συναίνεση, που να εμπνέει σεβασμό και διάθεση συνεργασίας. Σε αυτά τα πλαίσια η αναδιοργάνωση θα έχει μεταξύ άλλων κύριο σκοπό την εξοικονόμηση του προσωπικού και των τεχνικών μέσων, για την αποτελεσματικότερη δράση και πρόληψη μαζί με τον αναπροσανατολισμό της φιλοσοφίας της δράσης τους, ώστε πράγματι να αντιμετωπίζεται η ακραία εγκληματικότητα και να τίθενται υπό έλεγχο κρίσιμα περιστατικά και τομείς κινδύνου αντί μιας συνήθους τάξης ρουτίνας».

Επιπρόσθετα, αν παρακολουθούσε κανείς την από 13-10-2015 Συνέντευξη Τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Τόσκα, θα τον άκουγε να λέει, μεταξύ άλλων: «…έχουμε υποχρέωση, όχι με λογιστική αντίληψη, όπως σας είπα πριν, γιατί υπάρχουν και ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, υπάρχουν άλλες ιδιαιτερότητες, υπάρχουν ιστορικοί τόποι. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες….. Δεν πρόκειται να δεχτούμε περιοχές που δεν υπάρχει πρόσβαση στην Αστυνομία, γιατί αυτό δεν εξυπηρετεί τον πολίτη».

Όμως, το σχέδιο αναδιάρθρωσης, όπως αυτό παρουσιάζεται σχετικά με το Νομό Φωκίδας - που είναι ένας Νομός με πλείστες όσες ιδιαιτερότητες - περιλαμβάνει το κλείσιμο του Αστυνομικού Τμήματος Γραβιάς, του Αστυνομικού Τμήματος Δελφών, του Αστυνομικού Σταθμού Γαλαξειδίου και του Αστυνομικού Σταθμού Ερατεινής.
Η αναφορά και μόνο των ανωτέρω Αστυνομικών Μονάδων φανερώνει ότι η σχετική πρόταση για την αναδιοργάνωση στη Φωκίδα δεν έλαβε υπόψη της τις συγκεκριμένες περιστάσεις αλλά και τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σχετικά με τις προαναφερόμενες περιοχές, ενώ δεν εκτίμησε καθόλου τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκύψουν από το «κλείσιμο» των Τμημάτων αυτών, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι οι προτάσεις έγιναν με μοναδικό γνώμονα και σκοπό την περικοπή εξόδων και την εξοικονόμηση δαπανών.

Είναι αδιανόητο να προτείνεται το «λουκέτο» του Αστυνομικού Τμήματος Γραβιάς, αντί να προτείνεται η αναβάθμισή του, καθόσον στην τοπική του αρμοδιότητα ανήκουν τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Δελφών, (Γραβιάς, Παρνασσού και Καλλιέων). Οι Δημοτικές αυτές Ενότητες που ανήκουν στην Αστυνομική δικαιοδοσία του Τμήματος της Γραβιάς έχουν αναπτυχθεί σε ένα εξαιρετικά δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο, συνολικής ορεινής εκτάσεως 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και αποτελούνται από 16 χωριά στα οποία κατοικούν συνολικά 10.000 πολίτες.
Η ευρύτερη αυτή περιοχή του Α.Τ Γραβιάς αξίζει να σημειωθεί ότι περικλείεται από δύσβατους ορεινούς όγκους, διαθέτει άσχημο οδικό δίκτυο στο οποίο επικρατούν χιονοπτώσεις το μεγαλύτερο μέρος του έτους, ενώ διατρέχεται από το μοναδικό συνδετήριο δρόμο Θεσσαλονίκης – Θερμοπυλών – Μπράλλου – Πατρών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τμήμα αυτό της Ε.Ο της Γραβιάς αποτελεί και τη μοναδική βόρεια πύλη εισόδου και εξόδου του Νομού Φωκίδας.
 Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί και το γεγονός ότι στο Νομό Φωκίδας υφίστανται δύο Σωφρονιστικά Καταστήματα, (Μαλανδρίνου και Άμφισσας). Πρέπει, λοιπόν, και για το επιχειρησιακό σκέλος, να ληφθεί υπόψη και η περίπτωση αποδράσεως κρατουμένων ή άλλων δραστών αξιόποινων πράξεων, οι οποίοι επιλέγουν το συγκεκριμένο δρόμο, όχι μόνο γιατί αποτελεί το μοναδικό δρόμο διαφυγής προς το βορρά, αλλά και επειδή ο δρόμος αυτός και οι παράπλευροι αγροτικοί ή δασικοί δρόμοι του, προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή κάλυψη αφού διέρχονται από ψηλά βουνά, χαράδρες, κ.λ.π.
Είναι αυτονόητο ότι και για το λόγο αυτό, θα πρέπει η περιοχή αυτή να φυλάσσεται σε μόνιμη βάση.
Εξάλλου, θα πρέπει να συνυπολογισθεί ότι, σε περίπτωση καταργήσεως του Α.Τ Γραβιάς, το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα είναι αυτό της Άμφισσας, το οποίο απέχει από 1 έως 2 ώρες ανάλογα με το σε ποιό χωριό βρίσκεσαι.
Έτσι, λοιπόν, καθίσταται σαφές ότι αν καταργηθεί το Α.Τ της Γραβιάς οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και εννοούμε οι κάτοικοι των 16 χωριών των Δημοτικών Ενοτήτων Γραβιάς, Παρνασσού και Καλλιέων, αποκλείονται παντελώς από την πρόσβασή τους σε Αστυνομικό Τμήμα. Γεγονός το οποίο είναι άδικο για τους πολίτες της περιοχής αλλά και που αντίκειται στις προθέσεις του Υπουργείου σας, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί δημόσια.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η Γραβιά είναι ιστορικό χωριό στο οποίο υφίσταται και το γνωστό «Χάνι της Γραβιάς» που αποτελεί τόπο προορισμού χιλιάδων επισκεπτών καθόλη της διάρκεια του έτους. Το ίδιο εξάλλου, συμβαίνει, και με τις ορεινότερες Δημοτικές Ενότητες Παρνασσού και Καλλιέων που αποτελούν τόπο προορισμού και κυρίως χειμερινού τουρισμού. Στην περιοχή, εξάλλου, ανήκει και το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού το οποίο κατά τις μέρες αιχμής δέχεται 5.000 επισκέπτες ημερησίως.
Δεν είναι δυνατό, λοιπόν, να καταργηθεί το Α.Τ Γραβιάς το οποίο επιλαμβάνεται, σε όλη αυτή την περιοχή, για Αστυνομικά θέματα, αλλά και θέματα Ασφαλείας και θέματα Τροχαίας, δεδομένου ότι η περιοχή αυτή δεν καλύπτεται από άλλες Υπηρεσίες Ασφαλείας ή Τροχαίας.
Το Αστυνομικό αυτό τμήμα, κατά συνέπεια όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά είναι από αυτά τα Τμήματα που είναι απαραίτητο να επανδρωθεί περαιτέρω, αφού η περιοχή του, που είναι εξαιρετικά μακριά από οποιοδήποτε άλλο Αστυνομικό Τμήμα, έχει ανάγκη από τον καθημερινό και 24ωρο έλεγχο των κρίσιμων περιστατικών και τομέων κινδύνου για τους πολίτες της.

Σας είναι εξάλλου, γνωστό, ότι οι Δελφοί με το ευρύτατο εδαφικά Αρχαιολογικό τους χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο τους, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα Αρχαιολογικά Μνημεία, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του Πλανήτη.
Η ευρύτερη Ζώνη, δε, του Δελφικού τοπίου αποτελεί ανακηρυγμένο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας, το οποίο προστατεύεται από την UNESCO.
Δεν είναι δυνατό, λοιπόν, να «κλείσει» το Α.Τ των Δελφών, οι οποίοι υποδέχονται χιλιάδες τουριστών όλο το χρόνο. Δεν είναι δυνατόν να μείνουν χωρίς αστυνόμευση και ασφάλεια οι άνθρωποι αυτοί, αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι οι οποίοι, ως επί το πλείστον είναι επιχειρηματίες του τουρισμού. Δεν είναι δυνατόν, εξάλλου, να μείνουν χωρίς ασφάλεια οι χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών και μαθητές και φοιτητές, που προσέρχονται κάθε χρόνο στους Δελφούς και για διάφορες εκδηλώσεις, συνέδρια, κ.λ.π, που διοργανώνονται, είτε από το Υπουργείο Πολιτισμού, είτε από του Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, είτε από άλλους φορείς.
Οι Δελφοί, «το κέντρο του κόσμου», έχουν απόλυτη ανάγκη από την Αστυνομική δύναμη του Α.Τ Δελφών, ώστε αυτή να προβαίνει στις άμεσες δικονομικές και υπηρεσιακές ενέργειες που θα προωθούν την ασφάλεια των μόνιμων κατοίκων αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών των Δελφών.
Δεν είναι δυνατόν, εξάλλου, να «κλείσει» ο Αστυνομικός Σταθμός του πασίγνωστου τουριστικού προορισμού, δηλαδή, της ευρύτερης περιοχής του παραδοσιακού οικισμού του Γαλαξειδίου, με το τεράστιο φυσικό κάλλος, το αξιοσημείωτο οικιστικό ενδιαφέρον αλλά και την τεράστια ιστορία.
Το Γαλαξείδι, αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ τους θερινούς μήνες ο μόνιμος πληθυσμός του τριπλασιάζεται τουλάχιστον. Υφίστανται, δε, πολυάριθμές εξοχικές κατοικίες.
Το ίδιο ισχύει και για τον Αστυνομικό Σταθμό της Ερατεινής που αποτελεί περιοχή με αυξημένη τουριστική κίνηση, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.
 Επίσης, ο Αστυνομικός Σταθμός της Ερατεινής έχει στην αρμοδιότητά του πολλά χωριά της Δημοτικής Ενότητας Τολοφώνας του Δήμου Δωρίδας αλλά και την Τοπική Κοινότητα Αγίων Πάντων που διοικητικά ανήκει στη Δ.Ε Γαλαξειδίου του Δήμου Δελφών. Έτσι, σε περίπτωση που «κλείσει» αυτός θα αποκλεισθεί κάθε πρόσβαση των κατοίκων σε Αστυνομική Υπηρεσία, με ότι αυτό συνεπάγεται.    

Κύριε Υπουργέ,
Θα μού επιτρέψετε να πω ότι θα μπορούσε, σε κάποιες περιπτώσεις, οι προτάσεις για την αναδιάρθρωση να ήταν και εύλογες.
Όμως, αυτό θα συνέβαινε και θα ήταν λογικό, αποκλειστικά και μόνο, στην περίπτωση που παράλληλα με την σκοπούμενη αναδιάρθρωση – κλείσιμο αστυνομικών μονάδων, υπήρχαν οι συνθήκες εκείνες που θα εξασφάλιζαν την αστυνόμευση και την ασφάλεια των πολιτών με κάποιο άλλο τρόπο.
Για παράδειγμα - όπως και εσείς επικαλείστε - με άλλες στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, (πεζές – εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, κλιμάκια – ομάδες ελέγχων, κ.λ.π), οι οποίες θα αξιοποιούσαν πλήρως το προσωπικό της Αστυνομίας.
Αυτό, όμως, όπως γνωρίζετε, είναι παντελώς αδύνατο, καθόσον η Αστυνομία στη Φωκίδα δεν διαθέτει τα απαραίτητα τεχνικά μέσα και τον εξοπλισμό εκείνον που θα επέτρεπαν τις επί 24ώρου βάσεως περιπολίες, εξορμήσεις, κ.λ.π. των αστυνομικών στις περιοχές που θα «κλείσουν» τα Αστυνομικά Τμήματα.
Σάς είναι γνωστό κ. Υπουργέ, ότι δεν διαθέτουμε περιπολικά, είτε αστυνομικές μηχανές, ή άλλα οχήματα. Τα ελάχιστα που διαθέτει η Αστυνομική μας Διεύθυνση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις περιοχές του Νομού Φωκίδας, είναι σε άσχημη κατάσταση και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε την ασφάλεια των ίδιων των αστυνομικών που επιβαίνουν σε αυτά.
Σας είναι, επίσης, γνωστό ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για την επισκευή των οχημάτων αυτών, ούτε για την αγορά των απαιτούμενων ανταλλακτικών. Δεν υπάρχουν, άλλωστε, κονδύλια ούτε για την προμήθεια καυσίμων.
Πρόκειται, μήπως, να αγοράσει σύντομα η Αστυνομία νέα περιπολικά, τόσα σε αριθμό, ώστε να μπορεί να καλυφθεί αστυνομικά όλη η περιφέρεια του Νομού Φωκίδας από 24ώρες περιπολίες αστυνομικών όπως εσείς προτείνετε;;;;;;
Προφανώς και αυτό δεν είναι εφικτό, όπως προκύπτει και από τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου σας.
Πώς λοιπόν, κ, Υπουργέ σκέφτεστε να «κλείσετε» όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμούς, τα οποία για να είμαστε ειλικρινείς, όχι κλείσιμο δεν θέλουν, αλλά χρειάζονται άμεση αναβάθμιση, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε εξοπλισμό… Άν θέλουμε να λέμε ότι αυτά επιτελούν το ρόλο τους..!

Κατόπιν όλων αυτών, σάς γνωρίζουμε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές βρήκαν, δικαίως, τους πολίτες της Φωκίδας πλήρως αντίθετους, όπως εξάλλου, και τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Δελφών αλλά και του Δήμου Δωρίδας, που οργάνωσαν και σχετικές κινητοποιήσεις, (συμβολικό κλείσιμο της Ε.Ο στο ύψος της Γραβιάς την 2-12-2015 που οργανώθηκε από το Δήμο Δελφών).
 Καθίσταται σαφές, δε, ότι οι σχετικές προτάσεις «αναδιάρθρωσης» για τη Φωκίδα δεν εξυπηρετούν τους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο σας. Επιπρόσθετα, θεωρούμε ότι αυτές δεν έχουν λάβει υπόψη τους τις πραγματικές ανάγκες, τις γεωγραφικές, ιστορικές και άλλες ιδιαιτερότητες της περιοχής μας και δεν έχουν καταρτισθεί με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Φωκίδας, αλλά και ούτε και εξυπηρετούν το πνεύμα της αναβάθμισης του προσφερομένου έργου στον τομέα της αστυνόμευσης και της βελτίωσης του επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.
 Δεν μπορεί, λοιπόν, με τον τρόπο αυτό να υπάρξει η συστηματική, ουσιαστική και συντονισμένη αστυνομική δράση, που όλοι επιθυμούμε.
Αντίθετα, αν γίνουν δεκτές οι εν λόγω προτάσεις η ποιότητα ζωής των πολιτών της Φωκίδας θα υποβαθμιστεί, αφού η προστασία τους θα εκμηδενιστεί, άλλως θα είναι ελλιπής σε μέγιστο βαθμό, η εγκληματικότητα θα αυξηθεί μετά βεβαιότητας και, εν τέλει, το αίσθημα ασφάλειας θα απολεσθεί.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1)      Οι κατατιθέμενες προτάσεις για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας στο Νομό Φωκίδας, σύμφωνα με όλα τα ανωτέρω εκτιθέμενα, είναι, κατά την άποψή σας, δυνατόν να εξυπηρετήσουν το στόχο της αστυνόμευσης και της ασφάλειας των πολιτών των περιοχών αρμοδιότητας των Μονάδων των οποίων προτείνεται η κατάργηση, με δεδομένο ότι αυτές, (προτάσεις), δεν έχουν λάβει υπόψη τους τις πραγματικές ανάγκες, τις γεωγραφικές, ιστορικές και άλλες ιδιαιτερότητες της περιοχής μας και δεν έχουν καταρτισθεί με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Φωκίδας αλλά ούτε και με στόχο την αναβάθμιση του προσφερομένου έργου στον τομέα της αστυνόμευσης και της βελτίωσης του επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών;
Σάς διαβεβαιώνουμε ότι τα προτεινόμενα για «κλείσιμο» Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμοί της Φωκίδας παρέχουν άμεσες, καθημερινές και σε 24ώρη βάση Αστυνομικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Ασφαλείας και Τροχαίας, οι οποίες, αν αυτά καταργηθούν, δεν μπορούν επ’ ουδενί να παρασχεθούν στους πολίτες από άλλες Αστυνομικές Μονάδες του Νομού.
2)      Έχετε σκοπό, μετά από ουσιαστική εμβάθυνση στο θέμα, ορθολογική αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων και αφού λάβετε υπόψη σας τις γεωγραφικές, ιστορικές και άλλες ιδιαιτερότητες και τις επικρατούσες συνθήκες, να διατηρήσετε σε λειτουργία αλλά και να αναβαθμίσετε, όπως είναι αναγκαίο, τα Αστυνομικά Τμήματα Γραβιάς και Δελφών και τους Σταθμούς Γαλαξειδίου και Ερατεινής;

Με τιμή,
Ασπασία Π. Μανδρέκα

π. Βουλευτής Φωκίδας.

2 σχόλια:

  1. Τώρα κλαις, γιατί κλαις;;;
    Εσύ δεν ήσουν που γέλαγες χθες...
    Δεν είναι τίποτα... φταίει που μόλις ανακάλυψες πόσο κάνει η βενζίνη μαντάμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τουλαχιστον αυτη ρε φιλε εγραψε και μια επιστολη στον υπουργο .
    ο δικος σου δεν μπηκε στον κοπο να ερθει ουτε μεχρι την συγκεντρωση στην Γραβια ( ουτε και εσυ ηρθες ).
    ΠΕΘΑΜΕΝΕΣ ΚΑΛΗΣΠΕΡΕΣ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή