Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Τρίτη 26 Νοεμβρίου σήμερα,γιορτάζουν τα ονόματα: Στυλιανός, Στέργιος, Στέλιος, Στεργιανή, Στυλιανή, Στέλλα, Νίκων.....Η κηδεία του Θανάση Περέτη σήμερα την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου στην Αμφίκλεια.....

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

"ΜΑΣ ΦΛΟΜΩΣΕΣ ΣΤΟ ΨΕΜΑ"; Γιατι το λέμε ? Η ιστορία της φράσης.

Όταν κάποιος μας λέει ψέματα συνηθίζουμε να λέμε ότι αυτός «μας φλόμωσε στα ψέματα»... ήταν όμως το «φλόμο» από το οποίο προέκυψε και η γνωστή έκφραση;
«Φλόμο» ή «Φλώμος» είναι.....

η γενική ονομασία διαφόρων φυτών του γένους «βερβάσκον», όπως αναφέρει το newsbeast.gr. Το «φλόμο» το μεταχειρίζονταν μερικοί ψαράδες για να «φλωμώσουν», να δηλητηριάσουν, δηλαδή με τις αναθυμιάσεις του, τα χταπόδια κι, έτσι, να τα πιάσουν.


Κάποτε, όπως γράφει ο χρονικογράφος Ε.Κ. Στασινόπουλος: «Οι δρόμοι της παλιάς Αθήνας ήταν στενοί και βρόμικοι από τα ακάθαρτα νερά και τα σκουπίδια. Ούτε αποχέτευση υπήρχε για τα νερά των σπιτιών, ούτε και υπηρεσία καθαριότητας. Οι νοικοκυρές πετούσαν τα σκουπίδια στο δρόμο και το νερό στο αυλάκι, που περνούσε από την πόρτα τους. Μια μεγάλη πληγή για την πόλη ήταν οι αναθυμιάσεις, που έβγαιναν από ένα δηλητηριώδες φυτό, το φλώμο, που είχε φυτρώσει παντού γύρω από την Αθήνα.



Χρειάστηκε συστηματική εργασία του πρώτου δημάρχου της Αθήνας του Πετράκη, για το κόψιμο του φλώμου και το άνοιγμα χαντακιών, για να φεύγουν τα λιμνάζοντα νερά που τον πολλαπλασιάζουν και να παύσουν να "φλωμώνουν" οι Αθηναίοι από την αποπνικτική ατμόσφαιρα, που δημιουργούσε...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.