Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚ ΦΩΚΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας το πρωί της Πέμπτης 12 Νοέμβρη στην Πλατεία Λαού της Άμφισσας, με κεντρικό σύνθημα: «ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ΟΥΑΙΩΝΑ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ». .....Το δυναμικό παρών έδωσε πλήθος λαού της Άμφισσας και της Φωκίδας, εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, μαθητές. Μαζική ήταν η παρουσία εργαζομένων στα μεταλλεία βωξίτη της γαλλικής πολυεθνικής KERNEOS, παρά τη σκληρή εργοδοτική τρομοκρατία που υφίστανται, καθώς και μαθητών του ΕΠΑΛ Άμφισσας που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες σχολικές εγκαταστάσεις και ελλείψεις καθηγητών. 

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του Μπάμπη Κοντάρη, εκ μέρους της Επιτροπής ΠΑΣΕΒΕ Φωκίδας. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων στα μεταλλεία βωξίτη, Θύμιος Αγγελόπουλος.Στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια των μονοπωλίων και του πολιτικού τους προσωπικού να τσακίσουν το εργατικό, ταξικό κίνημα ώστε να κάνουν εύκολα τη δουλειά τους προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε:

«Το τελευταίο διάστημα η γαλλική πολυεθνική ΚΕΡΝΕΟΣ που εκμεταλλεύεται το δημόσιο ορυκτό πλούτο στην περιοχή μας έχει εξαπολύσει επίθεση στο σωματείο γιατί έπραξε το αυτονόητο να υπερασπιστεί τα εργατικά δικαιώματα. Έπραξε το αυτονόητο όταν συνέβαιναν και συμβαίνουν το ένα μετά το άλλο τα εργατικά ατυχήματα και απευθύνθηκε στην επιθεώρηση μεταλλείων για να καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες εργασίας των μεταλλωρύχων στις στοές. Έπραξε το αυτονόητο και αντέδρασε όταν ξεκίνησαν οι απολύσεις την άνοιξη. Έπραξε το αυτονόητο και αντέδρασε όταν καταστρατηγήθηκε το 8ωρο, όταν ξεκίνησαν οι μειώσεις μισθών. Ο εργοδότης εκμεταλλευόμενος το κλίμα μοιρολατρίας και ηττοπάθειας που κυριαρχεί στο λαό μας προσπαθεί να στρέψει τους εργάτες ενάντια στο σωματείο τους και το Εργατικό κέντρο απειλώντας τους με απόλυση εάν δεν υπογράψουν κείμενο που καταδικάζει τους συνδικαλιστές που μπαίνουν μπροστά για να μην επικρατήσουν οι συνθήκες γαλέρας στην επιχείρηση. Έφτασε στο σημείο να αναγκάσει τους εργάτες να πραγματοποιήσουν πορεία ενάντια στο Εργατικό Κέντρο. Στοχοποιεί τους συνδικαλιστές, τους αλλάζει πόστα για να τους απομονώσει από τους συναδέλφους, τους βρίζει και με ωμό τρόπο καλεί τους εργαζόμενους να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο σωματείο γιατί το σημερινό διοικητικό συμβούλιο δεν του κάνει γιατί αντιδρά. Δε φτάνει που εκμεταλλεύεται το δημόσιο ορυκτό πλούτο προσπαθεί να επιβάλλει και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας χωρίς να βρίσκει την παραμικρή αντίδραση από την κυβέρνηση η οποία και της τον παραχωρεί».

Η απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους του κέντρου της Άμφισσας, όπου οι συγκεντρωμένοι με παλμό βροντοφώναξαν συνθήματα διεκδικώντας τα δικαιώματά τους και κατά της βαρβαρότητας του τρίτου μνημονίου: «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Μαθητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά - εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου