Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Πέντε κοντινοί προορισμοί για φθινοπωρινές αποδράσεις Ιδέες για ένα Σαββατοκύριακο στην αγκαλιά της ελληνικής υπαίθρου

Οι επιλογές για κοντινές αποδράσεις από την πρωτεύουσα είναι πολλές και η μία καλύτερη από την άλλη. Σε δυο ώρες οδήγηση -ή και λιγότερο- από την Αθήνα μπορείτε να επισκεφτείτε αρκετούς προορισμούς για να αλλάξετε παραστάσεις και να γεμίσετε μπαταρίες.....

Είτε για ένα Σαββατοκύριακο, είτε ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή, σας παρουσιάζουμε πέντε κοντινούς «θησαυρούς» για το φθινόπωρο και αφήνουμε σε εσάς την επιλογή.
Τσεκάρετε πέντε προορισμούς της Ελλάδας για ένα φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο στην αγκαλιά της ελληνικής υπαίθρου που θα σας κάνουν να ξεφύγετε από την καθημερινότητα:

Τρίκαλα Κορινθίας

trik2
Ιδανικός προορισμός για ένα φθινοπωρινό σαββατοκύριακο -μια ανάσα από την Αθήνα- είναι τα Τρίκαλα Κορινθίας. Τρία πανέμορφα χωριά χρισμένα σε μια καταπράσινη πλαγιά με πλατάνια και καρυδιές να συνθέτουν τα φυσικά τους αξιοθέατα.
Η μαγευτική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο και ο ήχος από τα τρεχούμενα νερά εγγυώνται ένα χαλαρωτικό σαββατοκύριακο μακριά από τους ρυθμούς της πρωτεύουσας.
trik3
Τα Τρίκαλα Κορινθίας χωρίζονται σε τρεις συνοικίες, τα Άνω, τα Μεσαία και τα Κάτω Τρίκαλα. Τα Άνω Τρίκαλα βρίσκονται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και οι ψηλοί πύργοι μαγνητίζουν τα βλέμματα και τις κάμερες των ταξιδιωτών. Στον γραφικό οικισμό βρίσκονται το αρχοντικό των Νοταραίων και το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος, ενώ δυο χιλιόμετρα μακριά σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, το Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου.
Ξενώνες θα βρείτε και στα Μεσαία Τρίκαλα που προσφέρουν χαλαρωτικές στιγμές στην καταπράσινη ύπαιθρο. Στα Κάτω Τρίκαλα, όπου σας υποδέχονται πανύψηλα πλατάνια βρίσκονται και πολλά γραφικά ταβερνάκια. «Must» της εκδρομής ο καφές στην πετρόκτιστη πλατεία με τα δύο υπεραινώβια πλατάνια της.
trik4
Τα Τρίκαλα Κορινθίας βρίσκονται μόλις 140 χιλιόμετρα από την Αθήνα, ενώ -για όσους το επιτρέπει ο χρόνος- μπορούν να αποτελέσουν βάση για εκδρομές στη Ζήρια και το χιονοδρομικό της ή τον Φενεό Κορινθίας. Παραμυθένιο τοπίο υπόσχεται και η εκδρομή στον πανέμορφο Κάμπο του Φενεού που περιβάλλεται από ήσυχα χωριουδάκια ιδανικά για απόδραση από την καθημερινότητα.
trik5
Το χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και προσφέρει ποικιλία δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους, αρχάριους και έμπειρους. Η περιοχή της Ζήριας αποτελεί πόλο έλξης και για όσους επιθυμούν εκδρομές με 4Χ4, καθώς και στους λάτρεις της πεζοπορίας.

Ναύπλιο

nau2
Ναύπλιο. Μια πανέμορφη πόλη που σταθερά καλεί όσους μένουν στην Αθήνα να ανακαλύψουν τις ομορφιές της σε μια κοντινή απόδραση. Λιγότερο από δυο ώρες από την Αθήνα απέχει το μαγευτικό Ναύπλιο, που προσφέρεται ακόμη και για ημερήσια εκδρομή.
Σε κάθε βόλτα σας στη ρομαντική παλιά πόλη στον κεντρικό πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου σας υποδέχονται νεοκλασικά κτήρια, μνημεία και αγάλματα. Επιβάλλεται η στάση για καφέ στην Πλατεία Συντάγματος, που αποτελεί παράδειγμα ιταλικής αισθητικής και περιβάλλεται από ιστορικά κτήρια.
Στην οδό Σταϊκοπούλου θα βρείτε πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια για το μεσημεριανό ή το βραδινό σας, ενώ στο τέρμα του δρόμου βρίσκεται και το Μουσείο Κομπολογιού με περισσότερα από 1.000 κομπολόγια από όλο τον κόσμο.
nau1
Σημείο συνάντησης για καφέ μπορεί να αποτελέσει και ο παραλιακός πεζόδρομος με τα αναρίθμητα καφέ και τις ταβέρνες απέναντι από το Μπούρτζι.  Από τα «must» αξιοθέατα του Ναυπλίου, το θαλάσσιο φρούριο που κτίστηκε πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων το 1473 από τον Ιταλό μηχανικό Γκαμπέλο.
nau3
Άλλο ένα επιβλητικό φρούριο, το Παλαμήδι θα βρεθεί στο δρόμο σας, όπως και τα περιβόητα 999 σκαλιά. Μπορείτε να φτάσετε εκεί και με το αυτοκίνητο σας και να θαυμάσετε την θέα στη θάλασσα και στο κάστρο της Ακροναυπλίας.
Στην πόλη του Ναυπλίου βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα. Το σημείο έγινε γνωστό από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831.

Καλάβρυτα

kal2
Η ορεινή πόλη των Καλαβρύτων σε κάθε της γωνιά σας θυμίζει ότι πρόκειται για ένα ιστορικό μέρος γεμάτο ομορφιές. Εκεί απ’ όπου ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση του 1821 βρίσκονται σήμερα τα ιστορικά, φυσικά και τουριστικά αξιοθέατα που κάνουν τα Καλάβρυτα δημοφιλή προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.
kal3
Με την άφιξη στα Καλάβρυτα κάθε επισκέπτης βλέπει τον ιστορικό σταθμό του τρένου  που αποτελεί και αφετηρία για τον οδοντωτό σιδηρόδρομο. Πηγαίνοντας προς το κέντρο της Πόλης θα δείτε το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος που στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο από τον Ιανουάριο του 2005. Εκεί βρίσκεται μεγάλο υλικό για τον ιστορικό χώρο που συνδέεται άρρηκτα με τα γεγονότα της κατοχής και κυρίως με τη φρικτή τραγωδία της 13ης Δεκεμβρίου 1943.
Στο γραφικό κέντρο της πόλης θα σας υποδεχτούν πολλά καταστήματα με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, καθώς και καφετέριες και ταβέρνες.
kal5
Σημείο απαράμιλλης ομορφιάς η πλατεία, όπου στο κέντρο της βρίσκεται ο αναστηλωμένος Μητροπολιτικός Ναός των Καλαβρύτων που ανοικοδομήθηκε το 1827 και καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1943. Στην πλατεία βρίσκεται και το Ηρώο Πεσόντων, καθώς και προτομές αγωνιστών της επανάστασης.
Αξιόλογους προορισμούς στην περιοχή των Καλαβρύτων αποτελούν επίσης τα δύο ιστορικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, όπως επίσης το Σπήλαιο των Λιμνών κοντά στο χωριό Καστριά Αχαΐας και το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού.
Στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο, στο οποίο συρρέουν χιλιάδες σκιέρ κάθε χρόνο, βρίσκεται το μνημείο του τόπου θυσίας, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία των Καλαβρύτων.
kal1
Πρόκειται για το σημείο όπου έλαβε χώρα το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων ή αλλιώς η Σφαγή των Καλαβρύτων. Εκεί αφανίστηκε ο αντρικός πληθυσμός της πόλης και έπειτα ακολούθησε η ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης από τους Γερμανούς κατακτητές.
Τα Καλάβρυτα απέχουν περίπου 180 χιλιόμετρα από την Αθήνα και μπορείτε να φτάσετε εκεί μέσω της Ολυμπία Οδού.
kal4
Από τις φθινοπωρινές προτάσεις δεν θα μπορούσε να λείπει και ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων (κεντρική φωτογραφία θέματος), δηλαδή ένα μαγευτικό ταξίδι από το Διακοπτό ως τα Καλάβρυτα με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο. Η τιμή του εισιτηρίου είναι τσουχτερή (19 ευρώ με επιστροφή) ωστόσο πρόκειται για μια αξέχαστη εμπειρία σε μια διαδρομή που θα γεμίσει αμέσως την φωτογραφική σας κάμερα.

Αράχωβα

arax1
Η Αράχωβα δεν είναι τυχαία ο δημοφιλέστερος ελληνικός χειμερινός -και όχι μόνο- προορισμός, αφού συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο τη κοσμοπολίτικη πλευρά της με το γραφικό τοπίο.
Ατέλειωτες βόλτες στον κεντρικό εμπορικό δρόμο, καφεδάκι στην πλατεία Λάκκα και εκδρομές σε Αγόριανη και Δελφούς -αν ο χρόνος σας το επιτρέπει- συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό για ένα τέλειο φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο.
arax3
Μπαίνοντας στην Αράχωβα ξεπροβάλλει το επιβλητικό ρολόι που προσφέρεται για ιδανικές φωτογραφίες. Οι βόλτες στα καταστήματα με τα παραδοσιακά προϊόντα, όπως η φορμαέλα Παρνασσού θα κάνουν την εκδρομή σας αξέχαστη. Οι παραδοσιακοί ξενώνες, τα πετρόχτιστα σπίτια και τα λιθόστρωτα στενάκια θα απογειώσουν τις περιηγήσεις σας.
Μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια της Αράχωβας προς τον Άγιο Γεώργιο, που προσφέρονται για χαλάρωση και απομόνωση, θα σας απομακρύνει από το πλήθος της πλατείας.
arax2
Παραδοσιακοί ξενώνες με πανέμορφη διακόσμηση, πεκτρόκτιστα σπιτάκια με καμινάδες που καπνίζουν, πλακόστρωτα δρομάκια και μαγαζιά για κάθε γούστο, σίγουρα θα σας κλέψουν την καρδιά.
Πέρα από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, η Αράχωβα προσελκύει ταξιδιώτες-λάτρεις του σκι, αφού αγαπημένος τόπος των σκιέρ είναι το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Οι πίστες του  Παρνασσού ξεκινούν από το υψόμετρο των 1.800 μέτρων και φτάνουν τα 2.200 μέτρα, ενώ χωρίζονται σε διάφορες πίστες ανάλογα με το επίπεδο των σκιερ.
arax4
Το φωταγωγημένο τα βράδια Ρολόι αποτελεί ένα από τα τοπία που θα σας κάνουν να λατρέψετε την Αράχωβα. Επισκεφτείτε την Αράχωβα και περπατήστε στη Γέφυρα, κάτω από το Ρολόι, η οποία «κρύβει» πανέμορφες καμάρες.

Γαλαξίδι

gal1
Στα 200 περίπου χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται το στολίδι της Φωκίδας που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός από το 1978. Το Γαλαξίδι συνδυάζει ιδανικά τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με το θαλασσινό τοπίο.
Τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά με τους μικρούς ξενώνες, τα πέτρινα μπαλκόνια και το έντονο μπλε της θάλασσας θα σας παρασύρουν για βόλτες στα πλακόστρωτα σοκάκια του οικισμού.
gal2
Τη φωτογραφική σας μηχανή θα γεμίσουν οι υπέροχες αυλές στρωμένες με βότσαλα, η άγκυρα-μνημείο, που βρίσκεται στο λιμάνι καθώς και οι σκαλιστές ξύλινες πόρτες.
Στον οικισμό θα συναντήσετε και το Ναυτικό Μουσείο, που περικλείει την σπουδαία ναυτική ιστορία του τόπου. Από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι τα περίφημα ακρόπρωρα, οι γυναικείες φιγούρες που τοποθετούνταν στην πλώρη των καραβιών.
gal5
Στο ψηλότερο σημείο της πόλης βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της πόλης με το επιβλητικό της καμπαναριό να ξεχωρίζει. Ιδανική επιλογή για καφέ ή φαγητό η ακτή της Οιάνθης, ενώ μην παραλείψετε να πάτε με το αυτοκίνητο στο μοναστήρι του Σωτήρα και να απολαύσετε την μαγευτική θέα.
gal3
Σε κάθε βόλτα σας στο Γαλαξίδι αναζητήστε τα περίφημα καπετανόσπιτα-«κοσμήματα» της περιοχής.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου