Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Σαραντα οκτώ χρόνια μετα, ο σωματοφύλακας του Τσε θυμάται...

Ελένη Κωνσταντινίδου
Σαράντα οκτώ χρόνια μετά το θάνατο του Τσε, ο πιστός του σύντροφος και σωματοφύλακας του Λεονάρντο Ταμάγιο, ο λεγόμενος «Ουρμπάνο» μιλά στο tvxs.gr για τη γνωριμία του με τον Τσε,....
για το πως κέρδισε την εμπιστοσύνη του, μπήκε στην ομάδα του και έμεινε τελικά δίπλα του δέκα χρόνια περίπου. Θυμάται με μεγάλη ακρίβεια τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του αντάρτικου στη Βολιβία, τα τελευταία λόγια των συντρόφων του που σκοτώθηκαν από το στρατό και διηγείται ανέκδοτα που αναδεικνύουν το χαρακτήρα του Τσε και των άλλων ανταρτών.
Δίνει επίσης με κάθε λεπτομέρεια τη συνάντηση του Τσε με τον ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βολιβίας, Μάριο Μόνχε, στο στρατόπεδο των ανταρτών και την οριστική ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επηρρέασε την πορεία του αντάρτικου.
Ο «Ουρμπάνο» περιγράφει, τέλος, την τελευταία μάχη των ανταρτών με τον στρατό στη χαράδρα του Τσούρου, την τελευταία φορά που είδε και μίλησε με τον Τσε, και τον εντυπωσιακό τρόπο με τον οποίο κατάφερε να βγει ζωντανός από το μέρος εκείνο όπου ο Τσε μετά από έναν τραυματισμό στο πόδι, πιάστηκε και την επόμενη μέρα εκτελέστηκε.
Όπως τον γνώρισε ο ίδιος ο «Ουρμπάνο», τον Τσε χαρακτήριζε μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αίσθηση της δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς, απεχθανόταν τις κολακείες κι έδειχνε μεγάλο σεβασμό ακόμη και στους αιχμαλώτους του κι ας ανήκαν στο εχθρικό στρατόπεδο. Σύμφωνα με τον Ουρμπάνο, «το παράδειγμα του Τσε θα μείνει ζωντανό όσο υπάρχει η ανθρωπότητα».


Κάμερα: Βασίλης Κατσαρδής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου