Προσφατες Αναρτησεις

Translate

Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ . "Απ την παρθένο στο σκορπιό /χρυσή κλωστή να ράψουμε/ κι έναν θαλασσινό σταυρό / στη χάρη σου ν ανάψουμε. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.

Του"Γ" {Κείμενο  και  επιλογή  φωτογραφιών , εικόνων  και  βίντεο}
Αύγουστος ήταν ο έκτος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου. Η λέξη παράγεται από τη λατινική Augeo, που σημαίνει Αύξω: αυξάνω. Στη διάρκειά του αυξάνουν και ωριμάζουν οι καρποί: τα σταφύλια και τα σύκα. Το 27 π.Χ. η ρωμαϊκή Σύγκλητος, για να τιμήσει τον Οκταβιανό που είχε απλώσει την αυτοκρατορία σε Ανατολή και Δύση, τον ονόμασε Αύγουστο. Έτσι Augustus άρχισε να σημαίνει ακόμα σεβαστός, σεπτός, ιερότατος......

Αττικός μήνας: ΜΕΤΑΓΕΙΤΝΙΩΝ 16 Αυγούστου - 14 Σεπτεμβρίου{Μήνας αφιερωμένος σε Θεό Απόλλων Μεταγειτνιών, με κυριότερη εορτή τα Μεταγείτνια, τα Ηράκλεια και τη γενέθλια εορτή της Θεάς Εκάτης}.Στην Αττική ο μήνας, πριν την υιοθέτηση του ρωμαϊκού ημερολογίου, ονομάζονταν Μεταγειτνιών, διότι στα τέλη του, μετά τις 15, γίνονταν οι μετακομίσεις απ' τη μια γειτονιά του Άστεως στην άλλη.Αλλιώς τον λέει ο λαόςΔριμάρη(  από τις «δρίμες» ή «δρίματα» όπως ονομάζονται οι πρώτες ημέρες του μήνα) ή «Μετοίκια», όπως στις μέρες μας.ΓΙΟΡΤΕΣ
*Της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου. Κομίζονται στο ναό μεγάλα κοφίνια με τις Απαρχές των σταφυλιών για ευχολόγηση, ώστε να ωριμάσουν και τα υπόλοιπα στους αμπελώνες. 

*15 Αυγούστου η Κοίμηση της Θεοτόκου. Την Θεοτόκο, εκτός από την Τήνο, την γιορτάζουμε σ' όλη την Ελλάδα ως Ελεούσα, Βρεφοκρατούσα, Χιλιάρμενη, Πορταΐτισσα, Στρατηλάτισσα  κ.α.

*Του Αγίου Φανουρίου 27 Αυγούστου, που η παρήχηση του ονόματός του με το φαίνω: φανερώνω τον έκανε εξαιρετικά δημοφιλή για την φανέρωση χαμένων ανθρώπων, ζώων ή πραγμάτων.


*29 Αυγούστου ο Αποκεφαλισμός του Αγίου Ιωάννου από την Ηρωδιάδα.
«Το ανοσιούργημα της Ηρωδιάδος έγινε αιτία μεγάλου κακού για την ανθρωπότητα. Τότε έρχονται οι κακοήθεις πυρετοί της ελονοσίας, που μαστίζουν τον κόσμο με τα τρομερά των ρίγη και τους οξείς παροξυσμούς» (Γ. Μέγας, Ελληνικαί Εορταί).
Γι' αυτό ο Άγιος ονομάζεται Θερμολόγος, Ριγολόγος, Παροξυσμός, Κρυαδίτης και η μνήμη του τιμάται με απόλυτη νηστεία. 

*Προγνώσεις: «Μερομήνια» και «Αύγουστος επάτησε άκρα του χειμώνα».

*Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας μας. Όλοι οι πιστοί καταφεύγουν με τις θαυμάσιες «Παρακλήσεις» στη Χάρη της και νοιώθουν, ανάλογα με την πίστη μας, τη βοήθειά της και την παρουσία της στη ζωή μας.*Αυτός είναι ο μήνας που τρέφει τους έντεκα, γιατί είναι η εποχή όπου όλα είναι σε αφθονία: σιτάρι, καλαμπόκι, η σταφίδα τα σύκα, τα καρύδια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα σταφύλια κλπ.Εκ του λόγου αυτού ο Αύγουστος έχει τις λαϊκές ονομασίες: Συκολόγος, Πενταφάς (επειδή τρώνε πέντε φορές την ημέρα),Τραπεζοφόρος.


                 
   
                                        

 ΕΡΓΑΣΙΕΣ:
 *  Συνεχίζεται το αλώνισμα (ανάλογα την περιοχή).
 * Προς το τέλος του μήνα καίγονται οι καλαμιές.

 *Αρχίζει ο τρύγος (ανάλογα την περιοχή) & λιάσιμο στ’ αλώνια.
* Μάζεμα καλαμποκιού, αρμάθιασμα & ξήρανση αυτού.
* Μάζεμα σκόρδων & κρεμμυδιών.
* Σπορά καρότων, σπανακιού & μαρουλόσπορου.
*Μεταφορά κυψελών στο πεύκο.
*Καθάρισμα βαρελιών, ασκιών, αντλιών & σκευών για την αποθήκευση του κρασιού.
ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΑΥΓΟΥΣΤΟ

«Αύγουστε, καλέ μου μήνα, να ‘σουν δυο φορές το χρόνο!». 

«Αύγουστε, τραπεζοφάη, να ‘σουν τρεις βολές τον χρόνο».

«Επάτησεν ο Αύγουστος η άκρη του χειμώνα, παύει ο φτωχός το δειλινό κι ο άρχοντας τον ύπνο».

«Της Αγίας Μαρίνας ρόγα και τ’ Άη Λιος σταφύλι και της Παναγιάς τον Αύγουστο, γεμάτο το κοφίνι».
«Αν ίσως βρέξει ο τρυγητής, χαρά στον τυροκόμο».


«Τον Αύγουστο τον χαίρεται, όπ’ έχει να τρυγήσει».
«Αυγουστοκοδέσποινα‚ καλαντογυρεύτρα» [δηλ. Η σπάταλη νοικοκυρά τον Αύγουστο, τα Χριστούγεννα ζητιανεύει]

«Αύγουστος άβρεχτος, μούστος άμετρος».
«Δεκαπέντησεν ο Αύγουστος, πυρώσου και μην εντρέπεσαι».

«Επλάκωσεν ο Αύγουστος, η άκρια του χειμώνα».


«Θεός να φυλάει τα λιόδεντρα απ” το νερό τα Αυγούστου».
«Καλή λαβιά τον Αύγουστο και γέννα τον Γενάρη».

«Μακάρι σαν τον Αύγουστο να ‘ταν οι μήνες όλοι».

*"Δουλεύει ο  μέρμηγκας  , γλεντάει ο τζίτζικας"«Να ‘σαι καλά τον Αύγουστο που ‘ναι παχιές οι μύγες».

«Ο Αύγουστος πουλά κρασί κι ο Μάης πουλά σιτάρι» [δηλ. Από τον Αύγουστο μπορείς να καταλάβεις
αν θα είναι καλή η παραγωγή κρασιού, όπως κι από το Μάη μπορείς να καταλάβεις αν θα παραχθεί πολύ σιτάρι]

«Όποιος φιλάει τον Αύγουστο, τον Μάη θερίζει μόνος».
«Τ’ Αυγούστου το νερό αρρώστια στον λειόκαρπο».

«Τον Αύγουστο τον χαίρεται οπόχει να τρυγήσει».
.............................................
Απ' την Παρθένο στο Σκορπιό
χρυσή κλωστή να ράψουμε
κι έναν θαλασσινό σταυρό
στη χάρη σου ν' ανάψουμε.
..............................................* 2/8/338 π.Χ. - Ο Φίλιππος, επικεφαλής της Μακεδονικής Φάλαγγας, συντρίβει τους Αθηναίους και Θηβαίους στην πεδιάδα της Χαιρώνειας στην προσπάθεια της πανεθνικής ενώσεως όλων των ελληνικών Πόλεων - Κρατών.

*4/8/1865 - Με Β.Δ. ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν που γράφηκε από το Διονύσιο Σολωμό και μελοποιήθηκε από τοΝικόλαο Μάντζαρο καθιερώνεται ως εθνικός ύμνος της Ελλάδας.*4/8/1936 - Αρχίζει η περίοδος της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά.


*5/8/1944 - Στη Μάχη στις Καρούτες ο ΕΛΑΣ διαλύει Γερμανικό τάγμα.

*6/8/1945 - Β' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΑτομική βόμβα ρίχνεται από αμερικανικό αεροσκάφος στην Χιροσίμα τηςΙαπωνίας στις 8:16 π.μ.  9/8/1945.Η δεύτερη  ατομική  βόμβα  πέφτει  στο  Ναγκασάκι.


*8/8/1879 -Γεννιέται ο  Εμιλιάνο Ζαπάτα, Μεξικανός στρατιωτικός και  επαναστάτης.*12/8/2004 - Παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα έως τότε στον κόσμο

*13/8/1968 - Ο Αλέκος Παναγούλης αποπειράται να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο.

*13/8/1926 - Γεννιέται  ο Φιδέλ Κάστρο, Κουβανός πολιτικός  και  επαναστάτης.

*14/8/1908 -Γεννιέται  ο   Μάνος Κατράκης.
*14/8/1956 -Πεθαίνει ο  Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γερμανός συγγραφέας.*15/8/1096.Ξεκινά η Α' Σταυροφορία, με σκοπό την κατάληψη των Αγίων Τόπων
           

*16/8/1960. Η Κύπρος αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

*17/8/1895.Αρχίζουν οι μεγάλες σφαγές των Αρμενίων στη Κωνσταντινούπολη και γενικότερα στη Τουρκία*17/8/1944 - Μπλόκο της Κοκκινιάς: Το Μπλόκο της Κοκκινιάς έχει μείνει στην ιστορία ως τραγωδία για την Νίκαια, κατά την οποία διεξήχθησαν ομαδικές εκτελέσεις στην περιοχή από τα κατοχικά στρατεύματα των Γερμανών και Ελλήνων ταγματασφαλιτών.*17/8/1944 -  Τμήματα Ελλήνων ανταρτών του ΕΔΕΣ επιτίθενται στο χωριό Μενίνα κατά των οχυρωμένων Γερμανών με τους τελευταίους να έχουνε πολλές απώλειες.


*17/8/1949. Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει πλήρως το ορεινό συγκρότημα του Βίτσι, απωθώντας τα τελευταία υπολείμματα του Δημοκρατικού Στρατού προς την Αλβανία. Τερματίζεται ουσιαστικά ο από του 1946μαινόμενος Εμφύλιος Πόλεμος.

*19/8/1936 – Δολοφονείται από τις δυνάμεις του δικτάτορα Φράνκο ο Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέαςΦεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.


*20/8/480 π.Χ. Σκοτώνεται ο Λεωνίδας στη μάχη των Θερμοπυλών, μαζί με τους 300 του και τους 700 Θεσπιείς*21/8/1821.Άλωση της Ακρόπολης των Αθηνών από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο

 Ενσωματωμένη εικόνα*24/8/1929 -Γεννιέται  ο  ηγέτης  των  Παλαιστινίων  Γιάσερ Αραφάτ.
  Αποτέλεσμα εικόνας για GIASER  ARAFAT
        


*27/8/479 π.Χ. – Η μάχη των Πλαταιών: 100.000 Έλληνες υπό τον Σπαρτιάτη Παυσανία συντρίβουν 300.000 Πέρσες υπό τον Μαρδόνιο. Την ίδια μέρα διεξάγεται και η ναυμαχία της Μυκάλης όπου ο Ελληνικός στόλος καταστρέφει τον Περσικό. *27/8/1905 -Γεννιέται  ο  Πρωτοκαπετάνιος  του  ΕΛΑΣ  Άρης Βελουχιώτης.

*27/8/1997 - Πεθαίνει  η  Σωτηρία Μπέλλου.

*28/8/1904 - Ο Ανθλγός Πυροβολικού Παύλος Μελάς διέρχεται την ελληνοτουρκική μεθόριο και αρχίζει τον αγώνα του κατά των Κομιτατζήδων της Δυτ. Μακεδονίας.
*28/8/1991 -Πεθαίνει  ο  Αλέκος Σακελλάριος, Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, 
στιχουργός και σκηνοθέτης  Αποτέλεσμα εικόνας για ALEKOS  SAKELARIOS       

*29/8/1966 - Οι Μπητλς (Beatles) δίδουν τη τελευταία τους συναυλία στο Κάντλστικ Παρκ (Candlestick Park) στην Καλιφόρνια

                                      
                                                                     "Γ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Tο ΄΄Πολύδροσος Παρνασσού΄΄ δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι βγάζουμε τα απωθημένα μας ανώνυμα και τα φορτώνουμε στη πλάτη του διαχειριστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.Σε επώνυμα σχόλια η δημοσιεύματα απαντήσεις ή σχολιασμοί δημοσιεύονται μόνο τα επώνυμα.