Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

"ΕΙΜΑΙ ΜΑΤΙΑΣΜΕΝΟ(Σ)Η . ΔΕΝ ΜΕ ΞΕΜΑΤΙΑΖΕΙΣ?"....ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ? "ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ..." {ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ...ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑΤΑ}

"Γ"
Αν δείτε δύο μαύρα μάτια ζωγραφισμένα σε αρχαίο αγγείο, μη φανταστείτε πως αποτελούν μια παραξενιά του ζωγράφου ή έστω ένα διακοσμητικό μοτίβο...
Ούτε η γλυπτή απόδοση ενός χάλκινου φαλλού, με πόδια αλόγου και καμπανάκια να κουδουνίζουν από κάτω, έχει να κάνει με κανένα διαστροφικό αρχαίο δημιουργό. Και τα δύο έργα έχουν αποτρεπτικές ιδιότητες για το βάσκανο μάτι.



Τα ορθάνοιχτα μαύρα μάτια τα βλέπουμε συνήθως πάνω ή μέσα σε αρχαία αγγεία πόσης, που χρησιμοποιούσαν οι συμποσιαστές ακριβώς για να αποφύγουν το «μάτιασμα». Τα βλέπουμε ως φυλαχτά και στις μέρες μας, τάματα κρεμασμένα στις εικόνες μέσα στις εκκλησιές.




Οταν θέλουμε να αποτρέψουμε το κακό από επάνω μας, τι κάνουμε; Φτύνουμε τον κόρφο μας. Κι όταν η γιαγιά ξεματιάζει το εγγονάκι της, λέει από μέσα της κάποιες ευχές φτύνοντας το παιδί. Λοιπόν, το φτύσιμο ως αποτρεπτικό της βασκανίας έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Ισως γιατί το σάλιο έχει αντισηπτικές ιδιότητες, όπως διαβάζουμε στο εξαιρετικό βιβλίο, "Βάσκανος Οφθαλμός. Σύμβολα μαγείας από ιδιωτικές αρχαιολογικές συλλογές".





Με τον όρο βασκανία εννοείται η δυσμενής και ολέθρια ψυχική επίδραση, η οποία εξασκείται τόσο στους ανθρώπους και στα ζώα όσο και στα φυτά                               
Το μάτιασμα στους διάφορους πολιτισμούς



Οι αγγλοσάξωνες το ονομάζουνε evil eye και οι Ινδοί drishti. Στη Λατινική Αμερική mal de ojo. Οι εβραίοι το αποκαλούν ayin ha’ra και οι γείτονες Ιταλοί il malocchio.




Αλλά και στην Ελλάδα το κάθε μέρος έχει και τη δική του ονομασία για το μάτιασμα! Στη Θεσσαλία το ονομάζουν αρμένιασμα, στα Δωδεκάνησα ματικό ενώ στην Κρήτη λάβωμα, φιαρμός ή θιάρισμα. Στη Μάνη επίσης το λένε αποσκασμός!!



Παράλληλα να πούμε πως δεν ξέρουμε πότε ξεκίνησε, αλλά μπορούμε να συμπεράνουμε πως έχει τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια!


Ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες, αφού υπάρχουν αναφορές στον Πλούταρχο, τον Αριστοτέλη, τον Δημόκριτο και τον Αισχίνη!!

Είναι χαρακτηριστικό βέβαια πως στην αρχαία Ρώμη υπήρχε η θεά Cumina της οποίας η δουλειά ήτανε να προστατεύει τους πιστούς από το μάτιασμα!!

Αργότερα και με την επιβολή του χριστιανισμού, σχετιζόταν με το φθόνο και τη ζήλεια, όπως μας λένε ο Άγιος Ιγνάτιος, ο Άγιος Βασίλειος και άλλοι. 



.....................................................





Γράφουν ότι για την επίτευξη του ματιάσματος χρειαζόταν η παρέμβαση δαιμόνων, άρα ο "θύτης" απείχε συνειδητά από την εκκλησία και τα μυστήρια της!

Υπάρχουν όμως τεχνικές προστασίας;; Για να δούμε τι γίνεται και σε αυτόν τον τομέα!!
Στην αρχαία Ρώμη, είχανε μια χειρονομία προστασίας: την ονομάζανε mano cornuto και τη χρησιμοποιούσαν για να κρατήσουν μακριά τις αρνητικές ενέργειες.


Δεν είναι τίποτε παραπάνω από το γνωστό σε όλους μας παρεξηγημένο σύμβολο που κάνουμε στις metal συναυλίες και ονομάζουμε the devil’s horns!!

Βέβαια στις συναυλίες δεν γίνεται για προστασία από το μάτι, αλλά το εισήγαγε πρώτος ο μακαρίτης Ronnie James Dio με την ερμηνεία του "περνάω καλά"!!
Απλά για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο ίδιος το γνώρισε από τη γιαγιά του που το έκανε κατά τις βόλτες που πηγαίνανε ακριβώς για την προστασία από το μάτι!!







Οι μητέρες ή οι τροφοί, όταν φοβούνταν για την υγεία του βρέφους, έβρεχαν το μέτωπο και τα χείλη του με σάλιο, χρησιμοποιώντας το μέσο δάκτυλο. Επίσης, όποιοι θεωρούσαν ότι είχαν ευτυχήσει τόσο ώστε να επισύρουν τον φθόνο των θεών ή των ανθρώπων "εις κόλπον έπτυον", όπως έφτυναν και στον κόρφο τους όταν ήθελαν να προφυλαχτούν από τον κίνδυνο μολυσματικής ασθένειας ύστερα από συνάντησή τους με ασθενή, διαβάζουμε.












Το μάτιασμα σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Τέλος, αξίζει να σταθούμε σε μια ψυχολογική ερμηνεία η οποία αναφέρει πως ο άνθρωπος προτιμά να σωματοποιεί τα προβλήματά του από το να αναγνωρίσει την πηγή τους στον εαυτό του.

Σαν παράδειγμα να αναφέρουμε πως όταν είμαστε αγχωμένοι για κάποιο λόγο, ο οργανισμός μας θα δημιουργήσει και κάποια σωματικά προβλήματα, από την εμφάνιση άσπρων τριχών έως και την εμφάνιση πληγών που δεν κλείνουν εύκολα!!

Για τους ψυχολόγους λοιπόν, το ξεμάτιασμα δεν είναι τίποτε παραπάνω από το φαινόμενο placebo!!
Ότι το άτομο που έχει ματιαστεί πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο θα γίνει καλά, όποτε και ενδυναμώνεται η αυτοπεποίθησή του με αποτέλεσμα να γίνει καλά!!


ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ  ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ  ΚΑΙ  ΒΙΝΤΕΟ  "Γ"

1 σχόλιο:

  1. Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ (ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ),ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή