Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

“Η διαχείριση των αδέσποτων είναι δείγμα πολιτισμού”


Γράφει ο Πέτρος Βέργος.
Ένα σοβαρό ζήτημα που κατά καιρούς απασχολεί και την τοπική κοινωνία  είναι το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ζώων συντροφιάς και τα προβλήματα που αυτό δημιουργεί....
 Μία κοινωνικά κατακριτέα πράξη, που φανερώνει την έλλειψη παιδείας και πολιτισμού.
Ορισμένοι “άνθρωποι” είτε λόγω φόβου, είτε λόγω ανασφάλειας, είτε απλώς λόγω κόμπλεξ εντοπίζουν τη λύση του «προβλήματος» στο να ρίχνουν φόλες στα αδέσποτα  για να απαλλαγούν από αυτά ή απλά  συναινούν σε τέτοιου είδους εγκλήματα μένοντας απαθείς, ξεχνώντας ότι αυτά τα ζώα κάποιοι από εμάς τους ίδιους τα έχουν παρατήσει στο δρόμο.
Πολλά ζώα επιβιώνουν με δυσκολία στους ελάχιστους φυσικούς χώρους που υπάρχουν ενώ άλλα  είναι αναγκασμένα να προσαρμοστούν στα νέα μέτρα και σταθμά που επιβάλουν οι ανθρώπινες πόλεις. 
Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολη η επίλυση του θέματος των αδέσποτων  ειδικά με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Από την άλλη θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν έστω το ελάχιστο δυνατό για να σταματήσει και το μαρτύριο αυτών των ζώων.
Αυτή την περίοδο στην πόλη μας υπάρχουν περίπου 20 σκυλιά «μαντρωμένα» σε κάποιους χώρους ιδιοκτησίας του δήμου και καμμιά 10ριά που περιφέρονται ακόμη ελεύθερα μέσα στους δρόμους της Ιτέας. 
Να σημειωθεί εδώ ότι χάρη στις προσπάθειες κάποιων φιλόζωων αυτά τα ζώα έχουν στειρωθεί, έχουν εμβολιασθεί για την λύσσα και είναι και τσιπαρισμένα.
Σε επίσκεψή μας στους χώρους αυτούς διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι  την δραματική κατάσταση και τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες διαβιούν αυτά τα ζώα. 
Θα ήταν ευχής έργο να συνεδριάσει η επιτροπή του Δήμου που είχε κάποια στιγμή συσταθεί και να δώσει λύση τουλάχιστο στα βασικά προβλήματα που είναι το φαγητό, το νερό, η άμεση     αποπαρασίτωση και όποια άλληφαρμακευτική περίθαλψη  κριθεί αναγκαία και ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου. 
Η πρωτοβουλία κάποιων  ελαχίστων συμπολιτών μας βοηθάει μεν αλλά δεν αποτελεί λύση. Η οριστική λύση στο πρόβλημα θα πρέπει να δοθεί απ’ τους αρμόδιους φορείς  οι οποίοι είναι υπεύθυνοι να εξασφαλίσουν με κάποιο τρόπο την συνεχή χρηματοδότηση για την συντήρηση αυτών των ζώων. 
Η εξασφάλιση οικονομικών λύσεων στα θέματα της φαρμακευτικής περίθαλψης, της συνεννόησης με άτομα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή φθηνών τροφών
και η απρόσκοπτη χρηματοδότηση από πλευράς της δημοτικής αρχής θα μπορούσαν να αποτελέσουν  στοιχεία προβληματισμού και συζήτησης στην επιτροπή του Δήμου που ήδη έχει συσταθεί.
Μέχρι στιγμής οι επαφές που έχουν γίνει με την δημοτική αρχή (και δεν είναι λίγες) , δεν έχουν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα περιμένουμε το συντομότερο δυνατό ο Δήμος μας, τουλάχιστον στο θέμα αυτό που δεν εμπίπτει στις υποχρεώσεις του μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου, να υιοθετήσει μία συνολική λύση για τα αδέσποτα, αξιοποιώντας κάθε  δυνατή βοήθεια και έχοντας υπόψιν και το τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γιατί, εάν δεν μπορέσει και σε αυτό το θέμα, τότε οι δείκτες του πολιτισμού μας θα σηματοδοτήσουν «πτώχευση» χωρίς ελπίδα επιστροφής…

ΥΓ. Έκκληση κάνουν οι φιλόζωοι συμπολίτες μας προς την ΔΕ Ιτέας και ειδικότερα προς τον Πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, ο οποίος  έχει βοηθήσει και προσωπικά πάρα πολύ στην υπόθεση των αδέσποτων, να ορίσει με πρωτοβουλία του κάποια συγκέντρωση με όσους μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο να βοηθήσουν, ώστε να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα.
petrosdiver.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου