Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

με πολλή συγκίνηση για τον αλησμόνητο συγγραφέα Γ. Γάτο και τους αμέτρητους αγωνιστές

    Ο Γιώργος Γάτος (1931-2010) ήταν διακεκριμένος αμφισσέας δημοσιογράφος, πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης σε αθηναΙκές εφημερίδες (ΝΕΑ, ΕΘΝΟΣ), δραστηριοποιημένος ......
στην ευρύτερη πολιτιστική ανάπτυξη του γενέθλιου τόπου του και ευεργέτης της Άμφισσας, προσφέροντάς της την πλούσια θεματική βιβλιοθήκη του για ν' αποτελέσει παράρτημα της Δημοτικής. Κι οι υπεύθυνοι, έχουν καταφέρει, ακόμη να μη λειτουργεί...

    Διανοούμενος-δημοσιογράφος ο Γιώργος έχει αφήσει και σημαντικά βιβλία. Τα δυο μεγάλα ζητήματα που τον απασχόλησαν ήταν ο Εκπαιδευτικός δημοτικισμός, με το Αρχείο Αλέξανδρου Δελμούζου που έφερε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Άμφισσας και η Εθνική Αντίσταση.
     Μικρό μαθητή κι ορφανόν από πατέρα τον βρήκε η Κατοχή. Έζησε, είδε κι άκουσε, αλλά με το πάθος της δημοσιογραφίας, από πολύ νωρίς, αναζήτησε το πρωτογενές υλικό για την καταγραφή του Αγώγνα κατά των κατακτητών. Ο  Γιώργος είχε ασπασθεί και προσχωρήσει από νεώτατος στην προοδευτική ιδεολογία, γεγονός που μαζί με τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ενέτεινε και το ενδιαφέρον του για την Αντίσταση.
    Απ' τις αρχές της αξιοζήλευτης δημοσιογραφικής του καριέρας είχε καταπιαστεί με την «απαγορευμένη» ακόμη μεταδικτατορικά, περίοδο 1941-44. Μάζευε, βιβλία και περιοδικά, φωτογραφίες, μαγνητοφωνούσε πρωταγωνιστές κι αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων, συζητούσε κι έγραφε κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του, που περνούσε μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Άμφισσα, ενέτεινε τις προσπάθειές του και δημοσίευε σε συνέχειες σε εβδομαδιαία εφημερίδα την «Ιστορία της Αντίστασης στη Φωκίδα». Στο τέλος σχεδόν της προσπάθειας, με το υλικό έτοιμο για την έκδοσή του σε βιβλίο, ήλθε απρόσμενα κι οδυνηρά το τέλος...

    Με τη φροντίδα της συζύγου του το βιβλίο πολυσέλιδο, 2 τόμοι, με πλήθος φωτογραφιών σε καλαίσθητη έκδοση κυκλοφορήθηκε λίγο καιρό πριν (εκδόσεις Πεδίο). Η επίσημη παρουσίασή του έγινε στις 12 Μαΐου 2015 στην Αθήνα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Πλήθος φίλοι έτρεξαν για τον αξέχαστο φίλο. Το συνάδελφο, το συμπατριώτη. Ο βουλευτής Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, ενώ είχε ονομαστική ψηφοφορία στυη Βουλή, ο δήμαρχος Δελφών, οι καθηγητές Αθανάσιος Μαρκόπουλος (Δ/ντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών), Ηλίας Τζαβαλής, Ρίζος Σακελλαρίου, δημοσιογράφοι φίλοι του, αμφισσείς, απ' όλη τη Φωκίδα τη Σουβάλα, την Αγ. Ευθυμία, το Λιδωρίκι, το Μαυρολιθάρι, την Ιτέα, το Χρισσό, τη Βάργιανη, την Καλοσκοπή, σύζυγοι, παιδιά κι ανίψια αγωνιστών, άκουσαν τον Παύλο Τσίμα να μιλά με συγκίνηση για τον Γιώργο Γάτο, τον άνθρωπο, τον καταξιωμένο δημοσιογράφο. Συμπατριώτης και φίλος του Γιώργου ο Δημήτρης Χ. Παλούκης αναφέρθηκε στη συμβολή του συγγραφέα στη συλλογή και διάσωση των τεκμηρίων, τις αρετές του βιβλίου και τον εν γένει αγώνα και το ήθος του. Η Σώτη Τριανταφύλλου εστίασε στη γνωριμία και τη συνυπηρέτησή της στο ΕΘΝΟΣ με το Γιώργο, τις καταγραφές για το χωριό της στην Αντίσταση και το δοσιλογισμό και τις ολέθριες επιπτώσεις του, την κρίσιμη εποχή που αφηγείται το βιβλίο. Τέλος η Νίτσα Λουλέ θυμήθηκε απ' την αρχή τη γνωριμία και τη φιλία της με το Γιώργο, χαρακτηριστικές στιγμές και δημοσιογραφικές επιτυχίες του σε ένα κλίμα που λες και θα μπορούσε ευγενικά και να εμφανιζόταν...
   Ο Π. Τσίμας ολοκλήρωσε κι ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες, όπως πολύ σύντομα και συγκινημένα το έκανε και η Κρινιώ, σύζυγος του Γιώργου. Με το βιβλίο στα χέρια, τις προσωπικές επαφές και τα «πηγαδάκια» η ηρωική εποχή είχε ξαναζωντανέψει, οι αμφισσείς και οι φωκείς συγκεντρωμένοι ένιωθαν περηφάνεια για τον τόπο τους και την ιστορία του στο κέντρο της Αθήνας κι οι παλιοί δημοσιογράφοι, Γ. Βότσης και πολλοί άλλοι, αναπολούσαν στον οικείο τους χώρο, εποχές δημοσιογραφικής δράσης με πρώτο και καλλίτερο ανάμεσά του το  Γιώργο Γάτο.


1 σχόλιο:

  1. ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΤΟΣ?14 Μαΐου 2015 στις 1:24 μ.μ.

    Ο Γιώργος Γάτος γεννήθηκε το 1931 στην ’μφισσα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε κατά διαστήματα στις εφημερίδες «Ριζοσπάστης», «Δημοκρατική Αλλαγή», «Αυγή», «Το Βήμα» και «Τα Νέα» και ήταν πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης, σχολιαστής και αρθρογράφος στο «Εθνος», στο οποίο, εκτός από την κάλυψη της επικαιρότητας έγραφε έρευνες και αναλύσεις.Κινήθηκε όμως και στον ευρύτερο χώρο του ελεύθερου ρεπορτάζ γράφοντας και σχολιάζοντας τα κοινωνικά και πολιτιστικά προβλήματα του καιρού μας. Κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος 1967-1974 είχε ενταχθεί του Π.Α.Μ., εργάστηκε στον αντιδικτατορικό Τύπο του εξωτερικού (Ελεύθερη Πατρίδα κ.ά.) και του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια.
    Για λογαριασμό της εφημερίδας «Εθνος» πραγματοποίησε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, στην Κίνα, την Κορέα, τη Νικαράγουα, στις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής και σε άλλες περιοχές του κόσμου καλύπτοντας την επικαιρότητα μεγάλων πολιτικοστρατιωτικών γεγονότων και εξελίξεων. Μεταξύ των άλλων παρακολούθησε τις εργασίες του 27 ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης, τη συνάντηση Ρήγκαν-Γκορμπατσώφ και πολλές διεθνείς διασκέψεις, συναντήσεις και συνομιλίες για τις τύχες της ανθρωπότητας.
    Παράλληλα με την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, είχε αναπτύξει διάφορες πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
    Μεταξύ των άλλων χρημάτισε Πρόεδρος της Φοιτητικής Ενωσης Φωκέων και ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Υπήρξε ο ιδρυτής και για ένα διάστημα Διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Αμφισσας, όπου δώρισε και τη βιβλιοθήκη του. Ως συγγραφέας ασχολήθηκε με την ιστορική έρευνα της νεότερης Ελλάδας και τα βιβλία του αξιολογούνται ως υπεύθυνες καταγραφές σε πρόσωπα και γεγονότα.
    Ο Γιώργος Γάτος ανήκει στη δημοσιογραφική γενιά που έκανε αισθητή την παρουσία της στον Αθηναϊκό Τύπο στη δεκαετία του 1960, με πρώτα ερεθίσματα τις έντονες πολιτικές συγκρούσεις και με πρώιμες εμπειρίες τις σκληρές πραγματικότητες του στρατιωτικού καθεστώτος της 21 ης Απριλίου 1967. Οι δημοσιογράφοι αυτής της γενιάς έρχονταν τις περισσότερες φορές αντιμέτωποι με τους κινδύνους, που μαζί με τα άλλα είχαν περιχαρακώσει ασφυκτικά και την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών και ιδεών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή