Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Θεατρική παράσταση - Ο μπαρμπα- Γιάννης Σκαρίμπας «επέστρεψε» στην Ιτέα….

Την Κυριακή 26/4 ο Αγιαθυμιώτης Γιάννης Σκαρίμπας «επέστρεψε» στην Ιτέα μέσα από δύο διηγήματα που αναφέρονταν στην περιοχή μας.....
και διασκευάστηκαν σε θεατρικά μονόπρακτα από τους εκπαιδευτικούς Δημήτρη Παλούκη και Γιάννη Κολιαβά. Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση και την τεχνική υποστήριξη της παράστασης είχε η Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας.

Πλήθος κόσμου από την Ιτέα, την Άμφισσα αλλά και την Αγία Ευθυμία, ανάμεσά τους αρκετοί Σκαριμπαίοι, ανίψια του μπαρμπα- Γιάννη, γέλασαν, διασκέδασαν και χειροκρότησαν την παράσταση που στόχευε να αναδείξει αναφορές του συγγραφέα στον τόπο καταγωγής του. Ανάμεσα στους θεατές και η θετή του κόρη κ. Αναστασία Σελέκου, που ήρθε ειδικά από τη Χαλκίδα, προσκεκλημένη της Κινηματογραφικής Λέσχης Ιτέας. Στο σύντομο χαιρετισμό της, ανέφερε με συγκίνηση τις αναμνήσεις της από τη δεκαετία του ’60, όταν ο συγγραφέας ερχόταν Πάσχα και καλοκαίρι στην Κίρρα φιλοξενούμενος από τα ξαδέρφια του.

Το πρώτο μονόπρακτο με τίτλο «Ο θείος μ΄ απ΄ τη Γκιώνα» είναι ένα σύντομο διήγημα της συλλογής «Τρεις άδειες καρέκλες» (1976) και διαδραματίζεται το μεσοπόλεμο σε βαγόνι του τραίνου Αθήνα-Μπράλος. Ο ανιψιός φέρνει τον θείο στο τραίνο για να επιστρέψει στο χωριό του (Συκιά Δωρίδας) μετά το άδοξο τέλος της σύντομης θητείας του ως διορισμένου υπαλλήλου του Δήμου. Ο συγγραφέας του πιάνει κουβέντα και ξετυλίγεται η διασκεδαστική ιστορία όπως τη κατάλαβε ο θείος. Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Βασίλη Τραϊφόρου (συγγραφέας), ο Θωμάς Κατσούλης (θείος) έπλασε έναν αυθεντικό ρουμελιώτικο τύπο που χάρισε άφθονο αυθόρμητο γέλιο στους θεατές. Πολύ καλοί στους ρόλους τους οι Κατερίνα Ταπέ και Πάνος Τσαρόγλου (επιβάτες) και Κώστας Πολοπετράκης (ελεγκτής).

Το δεύτερο μονόπρακτο «Τα σορόπια της Τερέζας» είναι απόσπασμα από το διήγημα «Καπετάν Γκρης» της εμβληματικής συλλογής διηγημάτων «Καϋμοί  στο Γριπονήσι» (1930) και διαδραματίζεται στην ταβέρνα του Κόκοτου στην Ιτέα (Παπαλεξανδρή και Καποδιστρίου). Ο νεαρός Γιάννης Στερλίγκος (Σκαρίμπας;) έρχεται από την Αγιαθυμιά στην Ιτέα για να δουλέψει στη ταβέρνα του μπάρμπα του, να γίνει «άνθρουπος καθώς πρέπ᾿»  και να παντρευτεί την αγαπημένη του Σταυρούλα. Όμως η Ιταλίδα αρτίστα Τερέζα τον μπλέκει στα δίκτυα της και ο θείος δεν του το συγχωρεί. Μια διασκεδαστική ιστορία που σκόρπισε κέφι και γέλιο στους θεατές. Εξαιρετικός στο ρόλο του ανιψιού ο Κώστας Πολοπετράκης. Τους άλλους ρόλους με ιδιαίτερη επιτυχία ερμήνευσαν οι Κατερίνα Ταπέ (Τερέζα), Θωμάς Κατσούλης (θείος), Πάνος Τσαρόγλου (κουρέας), ενώ ο σκηνοθέτης Βασίλης Τραϊφόρος ήταν ο αφηγητής.  

Άλλοι συντελεστές της παράστασης: Ματούλα Πολοπετράκη (μουσική επιμέλεια), Θωμάς Κώττας (σκηνικά), Γωγώ Κεχαγιά (αφίσα).
Τα δραματοποιημένα κείμενα με το ιδιότυπο λεκτικό του Σκαρίμπα και τη ρουμελιώτικη ντοπιολαλιά, δεν αποκαλύπτουν απλά ηθογραφικά το χιλιοτραγουδημένο ρουμελιώτικο χαρακτήρα, αλλά μέσα από κωμικές καταστάσεις αποδίδουν τις ισχυρές ρίζες της παράδοσης που τροφοδοτούσαν ένα λαό σε εποχή που κανένας δε μπορούσε να του θίξει περηφάνεια  κι αξιοπρέπεια!..
            Μετά από παρότρυνση των θεατών που παρακολούθησαν την παράσταση, η «επιστροφή» του Γιάννη Σκαρίμπα θα έχει και άλλες «στάσεις» το καλοκαίρι….

            Τέλος, η Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας με αυτήν την εμβληματική για την περιοχή μας εκδήλωση κλείνει το χειμερινό της πρόγραμμα. Θα βρεθούμε και φέτος για τις καλοκαιρινές προβολές και εκδηλώσεις στη μαρίνα Ιτέας δίπλα στη θάλασσα (πίσω από το κτίριο του λιμενικού Ταμείου).   

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ




       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου