Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Η στρατηγική σύγχυση της ΝΔ...

Το ότι η ΝΔ και ο Α. Σαμαράς προσωπικά ελπίζουν στην "αριστερή παρένθεση", η οποία προϋποθέτει...

μια εθνική αποτυχία, δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς. Αρκεί να παρακολουθεί το twitter ενός 'γαλάζιου', του καραμανλικού Ευ. Αντώναρου, ο οποίος προειδοποιεί την ηγεσία του κόμματός του και τους υποστηρικτές της: "Πάνω απ' όλα είναι η πατρίδα και μετά η παράταξη... όσοι ελπίζουν στην καταστροφή δεν έχουν καμία ελπίδα επανόδου, ας το καταλάβουν".


Τι να πρωτοκαταλάβουν όμως; Στις κυριακάτικες εφημερίδες ήταν πολλά τα ρεπορτάζ που αναδείκνυαν το ρόλο του Κ. Καραμανλή στον οποίο προσβλέπουν πλήθος βουλευτών και στελεχών προκειμένου να επανενώσει την παράταξή τους και να την βάλει στον ίσιο δρόμο που θα επιτρέψει την προσέλκυση δυνάμεων από το κέντρο. Εξάλλου, η άρνηση του πρώην πρωυθυπουργού να αποδεχτεί πρόταση για την προεδρία της δημοκρατίας (πληροφορίες που κυκλοφόρησε ευρύτατα χωρίς να διαψευστεί) δείχνει, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ότι, δυνητικά, βλέπει τον εαυτό του σε κάποιον άλλο ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι δημοφιλέστατος στο εσωτερικό της ΝΔ, έχει γερά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό, κατάφερε να μη φθαρεί στα χρόνια του μνημονίου, έχει συναινετικό προφίλ και άλλης ποιότητας επικοινωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τουςΑΝΕΛ σε σχέση με τον Α. Σαμαρά - με άλλα λόγια, έχει όλο το "πακέτο" για να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή.

Η ηγεσία της ΝΔ και το επιτελείο της προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ελπίζοντας στη σκληρή στάση των πιστωτών έναντι της κυβέρνησης και της χώρας. Στην πραγματικότητα, δεν φαίνεται να επεξεργάζονται άλλο σενάριο, πέρα από το κακό και το χειρότερο. Το θέμα είναι ότι ακόμη δεν έχουν καταλήξει αν θα πρέπει να καταγγέλλουν την κυβέρνηση για επικίνδυνη σύγκρουση με τους δανειστές ή για την περίφημη τούμπα. Ετσι, συμβαίνει το παράδοξο να την καταγγέλλουν και για τα δύο ταυτόχρονα.

Για παράδειγμα, μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ και τις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Καραγκούνης σχολίασε ότι «η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δεν ξέρει που βρίσκεται, δεν ξέρει τι διαχειρίζεται, δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει». «Ο Θεός να βάλει το χέρι του» αναφώνησε ο Νίκος Δένδιας, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης το τράβηξε ακόμη παραπέρα. "Μετά την καταστροφή θα βρούμε και θα ζητήσουμε ευθύνες απ’ όσους έχοντας δημόσιο βήμα τρέλαναν τους Έλληνες και τους οδήγησαν στην αυτοκτονία", διεμήνυσε.

Την επόμενη μέρα, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Bloomberg, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Καραγκούνης ισχυρίστηκε ότι ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε νέο Μνημόνιο! Σύμφωνα με τη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός "προκειμένου να καθησυχάσει τις Αγορές, τις οποίες όμως δεν αναγνωρίζει, βάζει στο συρτάρι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ανακοινώνει νέο Μνημόνιο, που ο ίδιος το βαφτίζει Μεσοπρόθεσμο".

Κάπως έτσι, η πρώτη απόπειρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποδομήσει την αρχή της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πιστωτές έδειξε ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο βασικό προπαγανδιστικό τους επιχείρημα: Αν, δηλαδή, θα καταγγέλλουν μνημονιακή στροφή ή επικίνδυνο αντιμερκελισμό.  Τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι θα αναπτύσσουν και τις δύο θεωρίες, παρόλο που δεν γίνεται να ισχύουν ταυτόχρονα.

Η αδεξιότητα της δεξιάς αφήνει χώρο στο Ποτάμι να διεκδικήσει ρόλο δυναμικής αλλά υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Η αναγκαστική παραίτηση του τομεάρχη Υγείας Λ. Λιαρόπουλου για τις ιαχές του στο Facebook "Γερούν γερά! σπάστου τον τσαμπουκά" μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ ήταν ένα σαφές προμήνυμα ότι το Ποτάμι δεν βλέπει με οπαδικό τρόπο το ρόλο του ως αντιπολίτευση.  Και αυτό δεν αποκλείεται να φέρει σε δύσκολη τη θέση της ΝΔ που μπορεί άνετα να χάνει δυνάμεις προς ένα κόμμα το οποίο αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά ως 'κέντρο', απευθύνεται δηλαδή εν μέρει στην ίδια κοινωνική βάση με τη ΝΔ...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου