Προσφατες Αναρτησεις

Translate

Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Διάφορα των καιρών

Αναζητούνται κονδύλια για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζονται λύσεις για νέους εκλογείς ετεροδημότες. .....
Ακόμα και το κονδύλι των 50 εκατ. ευρώ που προβλέπεται για τη διεξαγωγή των εκλογών (νόμος 4071/2012 κατά απαίτηση της τρόικας) είναι δύσκολο να εξευρεθεί, καθώς δεν έχει προβλεφτεί στον προϋπολογισμό.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπ. Οικονομικών έχει διαμηνύσει στο αρμόδιο για τη διεξαγωγή των εκλογών υπ. Εσωτερικών ότι τα έξοδα θα πρέπει να περικοπούν σημαντικά προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα. Από την άλλη, πηγές του υπ. Εσωτερικών εξηγούν ότι τα έξοδα δεν μπορούν να συμπιεστούν κάτω από κάποιο σημείο καθώς σε ποσοστό περίπου 80% αφορούν εκλογικά επιδόματα των υπαλλήλων που θα λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία. Ηδη έχει προβλεφτεί η μείωση των εκλογικών τμημάτων – που στις προηγούμενες εκλογές έφτασαν τις 23.000 – προκειμένου να μην ξεπεράσουν τις 19.000 και άρα να απαιτηθεί λιγότερο προσωπικό.
Η αύξηση των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία αυξάνει αντίστοιχα και το κονδύλι για την προμήθεια χαρτιού για τα ψηφοδέλτια, το οποίο καλύπτεται από το υπ. Εσωτερικών. Επίσης τα κόμματα αναλογικά θα χρηματοδοτηθούν για να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των εκλογών (χρηματοδότηση δικαιούνται όσα κόμματα διαθέτουν εκπροσώπους στη Βουλή ή στην Ευρωβουλή). «Τουλάχιστον, δεν θα χρειαστεί να προμηθευτούμε κάλπες, έχουμε μπόλικες από τις πρόσφατες τριπλές εκλογές», ανέφερε χαριτολογώντας στέλεχος του υπ. Εσωτερικών.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Εσωτερικών, οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 κόστισαν 42,7 εκατ. ευρώ και οι βουλευτικές που διενεργήθηκαν ακριβώς τον επόμενο μήνα έφτασαν τα 30,3 εκατ. ευρώ (χωρίς τις αμοιβές των ενστόλων). Οι ακριβότερες εκλογές ήταν αυτές του 2009, των οποίων το κόστος, όπως προκύπτει από την οικονομική εκκαθάριση, είχε φτάσει τα 195 εκατ. ευρώ.
Ο αποκλεισμός περίπου 100.000 νέων ψηφοφόρων από την εκλογική διαδικασία οι οποίοι δεν θα προλάβουν να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους εξαιτίας της εσπευσμένης προκήρυξης των εκλογών έχει προβληματίσει την κυβέρνηση. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπ. Εσωτερικών, εξετάστηκε η πιθανότητα να ψηφίσουν οι 18άρηδες ως «παραλειφθέντες», δηλαδή με χαρτί από τον δήμο τους – εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο – όπως εκείνοι που δεν βρίσκουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους την ημέρα των εκλογών. Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ  ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr

 [Διαδίκτυο]: Από το 1900 έως το 1964, πιο «εκλογικός» μήνας είναι ο Νοέμβριος (1902, 1910, 1920, 1926, 1963) και ακολουθεί ο Μάρτιος (1906, 1912, 1933, 1950). Εκλογές τον Ιανουάριο έχουν ξαναγίνει ακόμα μια φορά. Ήταν το 1936. Διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Δεμερτζή με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η αλήθεια είναι πάντως ότι από την μεταπολίτευση έως την τελευταία φορά που το εκλογικό σώμα ψήφισε για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης (Ιούνιος 2012), το dress code των εκλογών είναι συνήθως ελαφριά ενδύματα και άντε το πολύ κανένα μπουφανάκι.. Κανένας από τους 15 γύρους των εκλογικών αναμετρήσεων δεν διεξήχθη στην καρδιά του χειμώνα.     Συγκεκριμένα εκλογές δεν έχουν γίνει ποτέ από το 1974 έως το 2012 τους μήνες χειμωνιάτικους Δεκέμβριο Ιανουάριο και Φεβρουάριο αλλά και τους καυτούς Ιούλιο και Αύγουστο.
Δ.Ι.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Tο ΄΄Πολύδροσος Παρνασσού΄΄ δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι βγάζουμε τα απωθημένα μας ανώνυμα και τα φορτώνουμε στη πλάτη του διαχειριστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.Σε επώνυμα σχόλια η δημοσιεύματα απαντήσεις ή σχολιασμοί δημοσιεύονται μόνο τα επώνυμα.