Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Σε εξέλιξη η δραματική επιχείρηση διάσωσης στο «Norman Atlantic»

Κέρκυρα
Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω ενίσχυσης των ανέμων και με χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχίζεται από εναέρια μέσα η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα της Κυριακής, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών.....


Λόγω της ενίσχυσης των ανέμων σταμάτησε η επιχείρηση ρυμούλκησης του πλοίου σε λιμάνι της Ιταλίας, ενώ όπως έγινε γνωστό από το αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας RCC ROMA το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Spirit of Piraeus», μαζί με τους 49 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic αναμένεται να καταπλεύσει στο Μπάρι και όχι στο λιμάνι του Μπρίντιζι της Ιταλίας, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Στο πλοίο μεταξύ των 49 επιβαινόντων, είναι 27 Έλληνες.

Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα. Συνολικά έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερα σε παραπλέοντα πλοία συνολικά 251 άτομα σε σύνολο 478 (επιβάτες και πλήρωμα).

33 φωτογραφίες


Στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα Super Puma, ένα ελληνικό και τρία ιταλικά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιταλικές αρχές, που έχουν την ευθύνη της επιχείρησης καθώς το πλοίο βρίσκεται στα ιταλικά χωρικά ύδατα, δέχθηκαν τη συνδρομή και άλλων ελληνικών ελικοπτέρων.
Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς ανέφερε ότι στην περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι, περίπου 7 μποφόρ, και η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 6 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο, είναι υπό πλήρη έλεγχο ενώ οι ιταλικές αρχές μετέφεραν υγειονομικό προσωπικό επί του πλοίου, προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στους υπόλοιπους επιβαίνοντες.
Λόγω των ανέμων σταμάτησε η επιχείρηση μετεπιβίβασης επιβαινόντων σε παραπλέον ιταλικό πολεμικό σκάφος.
Την Κυριακή, λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της φωτιάς, διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 67χρονου Έλληνα, ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών. Στην ίδια γλίστρα βρίσκονταν και η γυναίκα του, η οποία διεσώθη και μεταφέρθηκε με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Μπρίντιζι της Ιταλίας. 
 Το σήμα κινδύνου του Norman Atlantic


Η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών πραγματοποιείται από αέρος -κυρίως με Super Puma. Τα ελικόπτερα σταμάτησαν αργά το απόγευμα της Κυριακής τις πτήσεις, προκειμένου να ανεφοδιαστούν και να αλλάξουν πληρώματα. Λίγο πριν από τις 21:00 άρχισε εκ νέου η επιχείρηση διάσωσης από αέρος και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα επιχειρούσαν τρία ιταλικά και ένα ελληνικό Super Puma.

Tο ιταλικό ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης στη Ρώμη αργότερα αποδέσμευσε και έδωσε εντολή στο ελληνικό Super Puma να βρίσκεται στην περιοχή του ναυαγίου στις 3 το πρωί. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο έχει μετασταθμεύσει τη νύχτα στο Λέτσε,  καθώς οι καιρικές συνθήκες  από την πλευρά της Ιταλίας διευκολύνουν τη έργο των ελικοπτέρων διάσωσης.

Στη διάρκεια της νύχτας πλωτά μέσα επιχείρησαν να απομακρύνουν τους επιβάτες από το
Norman Atlantic, αλλά διέκοψαν την προσπάθεια τους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίστηκαν με εναέρια μέσα.

Μετά τα μεσάνυχτα προσγειώθηκε στο Λέτσε αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας για να μεταφέρει τους διασωθέντες στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με τον σύμβουλο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, Γιώργο Μάμαλο, οι Έλληνες που έχουν μεταφερθεί σε ιταλικά νοσοκομεία βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Επιπλέον, ο ίδιος μετέφερε πληροφορίες από το ιταλικό πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με τις οποίες δύο μέλη σωστικών συνεργείων βρίσκονται πάνω στο πλοίο.

    Διαφωνία για τη ρυμούλκηση στο Πρίντεζι
    Σε ό,τι αφορά τη ρυμούλκηση του πλοίου, μιλώντας στο Mega, o υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η τελική απόφαση ανήκει στους Ιταλούς, που διευθύνουν την επιχείρηση, αλλά η Αθήνα θεωρούσε ότι έπρεπε να ρυμουλκηθεί προς την Αλβανία που είναι πιο κοντά. Η διάσταση απόψεων σχετικά με τη ρυμούλκηση του πλοίου προκύπτει και από τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτισώτη.

    Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Αλβανία, που μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ, η λύση του Πρίντεζι φαίνεται να προκρίνεται, καθώς αφενός το λιμάνι του Αυλώνα δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές, αφετέρου το λιμάνι του Δυρραχίου βρίσκεται σε σχεδόν ίση απόσταση από το Πρίντεζι.

    Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές στην Ήπειρο και στην Κέρκυρα προκειμένου να υποδεχτούν και να περιθάλψουν τους διασωθέντες του φλεγόμενου πλοίου. Τα Νοσοκομεία της Κέρκυρας, των Φιλιατών και των Ιωαννίνων είναι σε ετοιμότητα για την καλύτερη αντιμετώπιση όσων περιστατικών φτάσουν μετά την διάσωση των επιβατών. 

    Επίσης αναμένεται να φτάσουν στο νησί ο γγ Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας και ο Διοικητής του Κέντρου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας για τον καλύτερο συντονισμό της γιγαντιαίας προσπάθειας.

    Διαβάστε:

    Το υπό ιταλική σημαία πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ με 422 επιβάτες (234 εκ των οποίων Έλληνες), 222 οχήματα και 56 άτομα πλήρωμα. 

    Ο πλοίαρχος του Norman Atlantic είναι Ιταλός. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ του πλοίου τα ξημερώματα της Κυριακής υπό αδιευκρίνιστη αιτία.

    Το σημείο όπου βρισκόταν το Norman Atlantic στις 4:15 ξημερώματα Δευτέρας:



    Το σημείο όπου βρισκόταν το Norman Atlantic στις 19:15:



    H θέση του πλοίου γύρω στις 14:30 (από το marinetraffic.com):



    Η θέση του πλοίου γύρω στις 10:00:



    Το χρονικό των ενεργειών διάσωσης

    Στις 9:15 αναχώρησε από την Πάτρα το πυροσβεστικό σκάφος «Σκούρτης» με κατεύθυνση την Αδριατική, ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς. Το πλοίο επέστρεψε, λόγω των καιρικών συνθηκών.

    Νωρίτερα, ένα ρυμουλκό από την Κέρκυρα, το οποίο επιχείρησε να φτάσει στο σημείο, όπως επίσης και ένα ελικόπτερο Σικόρσκι, δεν κατάφεραν να φτάσουν, λόγω των καιρικών συνθηκών.

    Από τις 10:00 το πλοίο βρίσκεται στον ιταλικό τομέα ευθύνης. 

    Επίσης το πρωί, επτά από τα παραπλέοντα σκάφη προσπάθησαν να σχηματίσουν έναν κύκλο γύρω από το Norman Atlantic, ώστε να το προσεγγίσει η σωστική λέμβος του Europa Cruise.

    Στις 13:00 έγινε γνωστό ότι στην περιοχή έφτασε ιταλικό ρυμουλκό με πρόθεση να απομακρύνει το πλοίο.  

    Στις 13:30 η RAI μετέδωσε ότι τα πρώτα ιταλικά ελικόπτερα έφτασαν στην περιοχή και απομακρύνουν επιβάτες. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Ρέντσι με νεώτερο Tweet.
    http://news.in.gr/

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου