Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΜΟΔΙ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ

Στις 6 Δεκεμβρίου η ορθόδοξη εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Νικολάου. Κατά τον συναξαριστή, ο Άγιος έζησε και εθαυματούργησε στην «Χρυσή εποχή» της εκκλησίας, στο πρώτο ήμισυ του 4ου μ.Χ. αιώνα....
και συμμετείχε στην Α΄ οικουμενική σύνοδο της Νικαίας, στους χρόνους του Μ. Κωνσταντίνου. Ο ονομαστός Άγιος, επίσκοπος της πόλης των Μύρων της Λυκίας στην Μ. Ασία, για την Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία είναι προστάτης των ναυτικών και για τις σλαβικές ορθόδοξες εκκλησίες προστάτης της γεωργίας. Κατά τους έλληνες λαογράφους η λατρεία του Αγ. Νικολάου δεν περιορίζεται μόνον στους θαλασσινούς και στους νησιώτες, αλλά συνδέεται με διάφορες δοξασίες και έθιμα για τις γεωργικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Ιδιαίτερα για την ορεινή Ελλάδα η ημέρα μνήμης του Αγίου συνδέεται με την έλευση της βαρυχειμωνιάς. Είναι γνωστή η παροιμιώδης έκφραση στα χωριά της περιοχής. «Τ’ άσπρισε τα γένια’ τα ο Άη-Νικόλας».
Τη μέρα αυτή εορτάζει και ο φερώνυμος ναός στο Μόδι Λοκρίδος, προστάτης της ενορίας του χωριού. Ο Πέτρινος επιβλητικός και υπερυψωμένος ναός επερατώθη στις 30 Απριλίου του 1883, όπως μαρτυρούν οι ανάγλυφοι αριθμοί της τοξωτής πελεκητής πέτρινης πλάκας που ευρίσκεται άνωθεν της νοτίου πύλης του ναού. Ο ναός κατατάσσεται στον ρυθμό της «Βασιλικής μετά τρούλου».
            Το δάπεδο του κυρίως ναού, αλλά και του ιερού είναι στρωμένο με άσπρες, μαύρες πελεκημένες τετράγωνες πέτρες. Στο μέσον του δαπέδου σχηματίζεται με μαύρες πέτρες ένα εξάγωνο αστέρι περικυκλωμένο με ένα λίθινο κύκλο. Στο μέσο του κύκλου ακριβώς στο κέντρο του ναού, τοποθετείται μια στρογγυλή μαύρη πέτρα. Ο διάκοσμος του ναού με εξαίρεση τις εικονογραφίες του υπερυψωμένου τέμπλου είναι σχετικά φτωχός, τώρα τελευταία κοσμείται με διάφορες τοιχογραφίες με σκηνές από τους βίους των αγίων. Η οροφή είναι ζωγραφισμένη με ουρανί χρώμα διασπαρμένο με αστέρια.
            Στο μέσον της Δ. πλευράς του ναού υψώνεται το κωδωνοστάσιο επάνω από την πόρτα της εισόδου, με άσπρες μαρμαρόπετρες από το βουνό του Καλλιδρόμου, λαξευμένες και χτισμένες με την περίσσεια τέχνη των λαϊκών μαστόρων, που δούλευαν για δύο χρόνια. Το κωδωνοστάσιο (καμπαναριό) εκτίσθη εν έτει 1920, με δαπάνη ενός χωριανού, που ήθελε να μείνει στον χρόνο ανώνυμος.
            Παραμονή της γιορτής 5 Δεκεμβρίου, αργά το απόγευμα θα ψαλεί κατανυκτικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, θα ακολουθήσει περιφορά της εικόνας του Αγίου Νικολάου στους δρόμους του χωριού.
            Στις 6 Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου, θα ψαλεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, με κήρυγμα για το νόημα της εορτής του Αγίου Νικολάου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου