Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ - Προβολή της ταινίας «ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΑΛΤΟ» της Αλίντας Δημητρίου

Εκδήλωση-αφιέρωμα στην αντίσταση, στην αλληλεγγύη, στη νίκη του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό μέσα από τις μαρτυρίες των γυναικών
Σάββατο 1/11/2014 στις 7.30μμ....

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Προβολή της ταινίας «ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΑΛΤΟ» της Αλίντας Δημητρίου
Θα προβληθεί μαγνητοσκοπημένη παρέμβαση του διακεκριμένου κοινωνικού ανθρωπολόγου Σωτήρη Δημητρίου.
Με αφορμή την ταινία θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Κώστα Παλούκη, ιστορικό-διδάκτορα του Παν/μίου Κρήτης

«Πουλιά στο βάλτο»
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Αλίντα Δημητρίου (1933-2013)
Φωτογραφία: Αλέξης Γρίβας, Αφροδίτη Νικολαϊδου
Μοντάζ: Ηλέκτρα Βενάκη
Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Η Αλίντα Δημητρίου, με πάνω από 50 ντοκιμαντέρ στο ενεργητικό της, αποφάσισε να δώσει φωνή  στους ανθρώπους «χωρίς φωνή», στις γυναίκες που πήραν ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση.
Η σκηνοθέτιδα σε σημείωμά της για την ταινία, αναφέρει: «… η ταινία αναφέρεται στη συμμετοχή και προσφορά της γυναίκας στην Αντίσταση κατά την περίοδο της Κατοχής 1941-44, καθώς και στις συνέπειες που υπέστη. Στηρίζεται στις προφορικές μαρτυρίες των γυναικών που επέζησαν... Σε εκείνο, όμως, όπου εστιάζει δεν είναι η ιστορική περιγραφή αλλά, μέσα από τις μνήμες, τα βιώματα ή και τα ψυχολογικά τραύματα, η αποκάλυψη μιας στάσης ζωής των γυναικών σε πράξεις που θεωρούμε ότι αναφέρονται μόνο στους άνδρες».
Και συνεχίζει η Αλίντα Δημητρίου: «Αυτό που ήθελα, ήταν να δώσω φωνή σε ανθρώπους που αγνόησε η επίσημη ιστορία. Έτσι βρήκα τις γυναίκες εκείνες που έφτιαξαν Ιστορία. Όλες εκείνες που περπατάνε πλάι μας στις πλατείες, στην αγορά, στα μανάβικα και δεν έχουμε ιδέα για ό,τι έκαναν -και αυτό γιατί ποτέ δεν ζήτησαν τίποτα... Τις κάνει ξεχωριστές το ήθος τους, η αξιοπρέπειά τους, η αντοχή και το πείσμα τους.
Όλες μα όλες οι Γυναίκες που συνάντησα, είχαν την ίδια επωδό «είμαστε έτοιμες και τώρα ακόμα, σ’ αυτή την ηλικία, να κάνουμε τα ίδια. Δεν μετανιώσαμε για τίποτα».
Και τελειώνει λέγοντας: «Είμαι υπερήφανη που συνάντησα αυτές τις γυναίκες και μέτρησα ξανά τον κόσμο με έναν άλλον πήχη…»

Μετά την ταινία αυτή η Αλίντα Δημητρίου σκηνοθέτησε τις ταινίες «Ζωή στους βράχους» που αναφέρεται στον εμφύλιο και «Τα κορίτσια της βροχής» που αναφέρεται στην επταετία.
            Οι ταινίες της προβάλλονται συνεχώς, σε όλη την Ελλάδα. Έχουν γίνει δεκάδες προβολές σε λέσχες, συλλόγους, σωματεία, συλλογικότητες.
Η Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας, με αυτή την εκδήλωση θέλει να τιμήσει και την διαχρονική προσφορά της αγωνιζόμενης Ελληνίδας αλλά και την ίδια την Αλίντα Δημητρίου που εδώ και ένα χρόνο δεν είναι ανάμεσα μας. Ανάμεσα μας όμως είναι και θα παραμείνει το έργο της.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου