Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

''Πολεμικό'' μήνυμα Ντράγκι προς Γερμανία: Τυπώνω χρήμα - Λιτότητα τέλος!

Κρισιμότερη από ποτέ θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία o Μ. Ντράγκι, σύμφωνα με του Financial Times, θα κάνει λόγο για τύπωμα χρήματος και τερματισμό της λιτότητας ώστε να μπει στην ανάπτυξη η Ευρωζώνη......

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.
Ποια πυρομαχικά θα ρίξει στη μάχη ο Μάριο Ντράγκι

Μπροστά σε κρίσιμο δίλημμα βρίσκεται ο Μάριο Ντράγκι. Η ανάπτυξη είναι αργή και οι πληθωριστικές προσδοκίες υποχωρούν φέρνοντας όλο και ποιο κοντά τον εφιάλτη του αποπληθωρισμού. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και οι «πονοκέφαλοι» είναι μεγάλοι, όπως αναλύει ο Trevor Greetham, επικεφαλής του τμήματος «tactical asset allocation» στην Fidelity.

Η πιθανότητα να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια μάλλον είναι μικρή, σύμφωνα με τον ίδιο. Υπάρχει όμως και η… δύναμη του λόγου: Εξαιρετικά πιθανό θεωρείται να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για τα σχέδια της ΕΚΤ αναφορικά με τα «φθηνά» δάνεια προς τις τράπεζες (TLTRO) και ο Ντράγκι να αφήσει να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα έχει ακόμα περισσότερα όπλα στην φαρέτρα.

Ένα από αυτά είναι η ποσοτική χαλάρωση, ή αλλιώς το «τύπωμα χρήματος» μέσα από την αγορά Asset Backed Securities (ABS) ή ακόμα και κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο τα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα είναι ήδη χαμηλά και αυτό περιορίζει τα περιθώρια για αποτελεσματική νομισματική πολιτική σε αυτό το επίπεδο.

Εξαιρετικά κρίσιμο αναμένεται να είναι το μήνυμα Ντράγκι στις κυβερνήσεις. Εμεις, αναμένεται να πει δεν μπορούμε να είμαστε η μόνη λύση στο πρόβλημα, ενώ πιθανότατα θα επαναλάβει ότι η λιτότητα έχει και τα όριά της.

Εκεί βέβαια, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις της Γερμανίας..

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου