Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΒΑΛΑΣ

Τον περασμένο Δεκέμβρη , ο απερχόμενος πρόεδρος Ν. Μολιώτης μου ζήτησε να σχεδιάσω μια ενδεικτική Πινακίδα Υποδοχής αλλά και Κατευόδιου στην είσοδο του χωριού . Μια πολύ καλή ιδέα , καθόσον μετά τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» δεν υπήρχε επίκαιρη κατατοπιστική επιγραφή για την Σουβάλα !....

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση , που αποδέχθηκα ευχαρίστως , και έτσι σχεδίασα δύο παραλλαγές μιας Πινακίδας διπλής όψης με καλωσόρισμα στο χωριό από την μια , και καλό κατευόδιο από την άλλη . Ο Πρόεδρος επέλεξε την μία παραλλαγή , και χωρίς καμία πρόθεση μετατροπής ή βελτίωσης την έκανε αποδεκτή .
Μέχρις εδώ ήταν το εύκολο μέρος του εγχειρήματος . Το δύσκολο άρχισε με την εύρεση πόρων αλλά και με την υλοποίηση , καθόσον τελικά κρίθηκε σωστό να τοποθετηθούν τρείς πινακίδες ! Μία στην αρχή του χωριού από το Δαδί , μία στο γήπεδο και μία στην Δεξαμενή, με σοβαρό κόστος .
Ευτυχώς όμως , μετά από μερικούς μήνες ο ΟΣΕ πρόσφερε μερικούς ξύλινους στρωτήρες σιδηροτροχιών , που αποτέλεσαν τα βασικά υλικά κατασκευής και για τις κολώνες , αλλά και για τις επιφάνειες των επιγραφών . Επίσης η εταιρία των Αφων Λειβιδιώτη, μας πρόσφερε τα αναγκαία ασφαλτοκεράμιδα για τα στέγαστρα .
Τα ξύλα όμως των στρωτήρων είναι ιδιαίτερα σκληρά και θέλουν ειδικά μηχανήματα για την επεξεργασία και την διαμόρφωση τους . Αυτό προσφέρθηκε να το αναλάβει ο Γιάννης Νουκάρης με τους βοηθούς του και τα μηχανήματα του . Μετά από επίπονη εργασία αρκετών ημερών κατάφερε και έστησε τα τρία στοιχεία , έχοντας επιτελέσει σπουδαίο αποτέλεσμα .
Οι πινακίδες , τώρα , έπρεπε να είναι λείες για να δεχθούν τα αυτοκόλλητα γράμματα . Μερικά πρωινά με φόρμες εργασίας , με τριβεία και πινέλα μαζί με τον Πρόεδρο τρίβοντας και λουστράροντας τις επιφάνειες τις ετοιμάσαμε για τα γράμματα.
Τα αυτοκόλλητα γράμματα προσφορά του προέδρου και του Ν. Στύλια τοποθετήθηκαν και έτσι ολοκληρώθηκε η μορφή των πινακίδων .
Το τελευταίο στάδιο της δουλειάς ήταν πλέον η τοποθέτηση στους επιλεγμένους χώρους των έτοιμων πλέον στοιχείων . Και πάλι ο Γ.Νουκάρης έκανε την σκληρή δουλειά . Άνοιξε κατάλληλα σκάμματα με τριβέλα και εκσκαφέα , όπου με την συνδρομή και προσφορά του Σταύρου Φιλοξενίδη τοποθετήθηκαν μεταλλικοί νάρθηκες , οι οποίοι στερεώθηκαν με μπετόν . Στην προσπάθεια βοήθησε με τις ικανότητες του και ο Α. Αντωνίου .
Κατόπιν με γερανάκι τοποθετήθηκαν , στερεώθηκαν και βιδώθηκαν οι πινακίδες για καλωσόρισμα περαστικών , επισκεπτών και περιηγητών !
Με τα υλικά , και με τα υπάρχοντα οικονομικά μέσα που διατίθεντο , πιστεύω ότι οι νέες πλέον πινακίδες της Σουβάλας έγιναν ευπαρουσίαστες , χρήσιμες αλλά και ελκυστικές !

ΧΙΚεφαλούδης




Τό σχέδιο


Και οι πινακίδες 






Κ

2 σχόλια: