Σχέδιο τύπου «Καλλικράτης» που προβλέπει την μείωση των αστυνομικών τμημάτων και των τμημάτων ασφαλείας όλης της χώρας, τουλάχιστον κατά το ένα τρίto, επεξεργάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη....
Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νεα» στόχος είναι η αποδέσμευση αστυνομικών που έως τώρα υπηρετούσαν τα γραφεία για τις ανάγκες της αστυνόμευσης. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ το μοντέλο που θα υιοθετηθεί θυμίζει τα Πολυδύναμα Αστυνομικά Τμήματα, ένα θεσμό που εγκαινιάσθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 όταν σημειώθηκε ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας. Ο συγκεκριμένος θεσμός αποσύρθηκε λόγω μεγάλων δυσκολιών στην υλοποίηση του.Είναι δεδομένο πως αυτή τη στιγμή στην αστυνομία υπάρχει σαφέστατη έλλειψη προσωπικού. Η μαζική συνταξιοδότηση αστυνομικών, σε συνδυασμό με το «πάγωμα» στις προσλήψεις (όσοι εισάγονται από πέρυσι στις αστυνομικές σχολές θα φοιτήσουν δύο χρόνια μετά την εισαγωγή τους) κάνει επιτακτική την ανάγκη αναδιάρθρωσης της αστυνομίας. Χαρακτηριστικά, στο Τμήμα Ασφαλείας της Ομόνοιας υπηρετούν λιγότεροι από τους μισούς αστυνομικούς που έχει ανάγκη το τμήμα. Όπως αναφέρουν τα «Νεα» η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πιστεύει πως οι συνέπειες της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να μειωθούν αν υπάρξει αναδιάταξη των υπηρεσιών. Ο σχεδιασμός για τον νέο χάρτη της ΕΛ. ΑΣ. Βρίσκεται στην τελική του φάση και, όπως αναφέρουν τα «Νέα» ο μεγάλος πονοκέφαλος στο υπουργείο είναι πιθανές αντιδράσεις από δημάρχους που θα δουν το τμήμα στην περιοχή τους να καταργείται.
Η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό αστυνομικών που απασχολούνται στη φύλαξη «στόχων» (προσώπων ή κτιριακών εγκαταστάσεων) οδηγεί πολλές φορές σε αδυναμία να υπάρξει έστω ένα περιπολικό ανά βάρδια σε ολόκληρες περιοχές. Μόνο στην Αττική φυλάσσονται 1.100 τέτοιοι στόχοι. Με τις συνενώσεις τμημάτων εξοικονομούνται οι ανάγκες για την υπηρεσία, ενώ παράλληλα εξοικονομούνται και χρήματα, καθώς πολλά από τα τμήματα στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.