Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Π.Γ. Δημάκης: ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΑΤΕΙΑΣ - ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ

Από τον Υπεύθυνο Ιστορικού Αρχείου Δήμου Αμφικλείας-Ελατείας 
κ. Π. Γ. Δημάκη για τους αριστούχους της Ελάτειας.
Κύριε Διευθυντά....


Εν μέσω της περιρρέουσας εσωστρέφειας, απογοήτευσης, αλλά και επιδείνωσης των καθημερινών προβλημάτων των συμπατριωτών μας, απροσδόκητη συγκίνηση και χαρά, έδωσε η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων (Πανελλαδικών) στην έγκριτη εφημερίδα σας. Ο μακρός κατάλογος των ονομάτων (Top http//didefth.gr) των Αριστούχων του Νομού, μας δίδει μια ευκαιρία να χαρούμε την αύρα της αισιοδοξίας, που εκπέμπει, το τμήμα της νεολαίας αυτής, που βαδίζοντας με όραμα μπροστά, αίρεται πάνω από τις αφόρητες καθημερινές πολιτικές τρικυμίες. Στον κατάλογο των Λυκείων του Δήμου Αμφικλείας-Ελατείας με συγκίνηση, σημείωσα μόνο τους έξι αριστούχους της πατρίδος μου ΕΛΑΤΕΙΑΣ, Θ. ΧΑΜΠΛΑ, ΑΝΝΑ ΚΕΧΡΑ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΜΕΡΜΙΓΓΗ Π. και ΕΥΣΤ. ΜΩΡΑΪΤΗ, που συνεχίζουν την μακρά παράδοση της παιδείας στην Ελάτεια, που θεμελιώνεται με την περίφημη πελίκη του Εθν. Αρχ. Μουσείου (αρ.1418) από το Δραχμάνι του 450π.Χ. «Ο Δάσκαλος και ο Μαθητής» (φωτό).


 Ο Περιηγητής Παυσανίας επίσης αναφέρεται στο εν Ελατεία, Γυμνάσιον, (Φωκικά Γ΄) όπου οι νέοι ασκούσαν το σώμα και το πνεύμα, όπως ακριβώς ο ζωγράφος της πελίκης απεικονίζει. Αργότερα, ο επιφανής Ελατεύς Μνάσων υπήρξε μαθητής αλλά και ομοτράπεζος του Αριστοτέλη στο Λύκειο των Αθηνών (Αθήναιος Δειπνοσοφισταί). Αν αυτά είναι ριζώματα της παιδευτικής παράδοσης, είναι άξια τα αριστούχα νέα βλαστήματα, να συστοιχηθούν στην φωτεινή σειρά των επιφανών πολιτών, «καλών και αγαθών» κρατώντας το όραμα. Εύγε στα παιδιά, αλλά και στους καθηγητές του Λυκείου Ελατείας, που κατεδαπάνησαν την ενέργεια και την επάρκεια τους, με το λαμπρό αποτέλεσμα. Καλείται όθεν ο νέος Δήμαρχος να επιβραβεύσει ηθικά τους αριστούχους, εξετάζοντας παράλληλα τα οικονομικά τους επίπεδα.

Μετά τιμής
Π.Γ. Δημάκης
Υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Δήμου Αμφικλείας-Ελατείας



Υ.Γ. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μόνον τους αριστούχους με βαθμό άνω των 18. Δεν μειώνεται καθόλου η επιτυχία των υπολοίπων που με μικρότερη βαθμολογία επέτυχαν τον στόχο της εισαγωγής των.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου